Фотолітопис Іловайської трагедії

На Михайлівській площі столиці працює фотовиставка до днів пам’яті героїв Іловайської битви. Серед її організаторів ГО «Військово-патріотичне об’єднання учасників бойових дій «Сармат», ГО «Незламні матері України», ГС «Асоціація ветеранів війни, учасників АТО, членів сімей загиблих (померлих) та інвалідів війни міста Києва», Київська міська державна адміністрація, Православна церква України, Міністерство оборони України, Національна гвардія України, митці, волонтери, активісти.

Фотолітопис Іловайської трагедії

На одній зі світлин, відзнятій 27.08.2014 — «109-й» (позивний), Саша Гошилік спить у вільний від зміни час. У спортзалі школи базувався штаб українських військових та імпровізаційна операційна. «109-й» наосліп вигравав у шахи майже в усіх побратимів з батальйону. Виходив з боєм разом з основною колоною з Іловайська. Отримав орден «За мужність» ІІІ ступеня. Надалі служить у батальйоні «Донбас-Україна», ЗСУ.

На іншому знімку — позивний «Восьмой», Журавленко Андрій, боєць «Донбасу», командир підрозділу, спецназівець, розвідник. Його підрозділ тримав одну з крайніх позицій у приватному секторі, що межувала з полем. Бойовики атакували зі сторони поля піхотою та важкою технікою. «Восьмой» загинув у Червоносільському, під час запеклого бою з росіянами. У пожежну машину, на якій, за браком іншого транспорту їхали «Восьмой», «Тур» (командир роти), «Ред», «Банні», «Бірюк», «Ахім» та «Портос», влучив прямою наводкою російський танк Т-72 зі складу 6-ї окремої танкової бригади збройних сил РФ. Всі загинули. «Восьмой» похований в Кам’янці-Подільському, звідки він родом. Залишились дружина та донька. Нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

На ще одному фото можна побачити як медики «Донбасу», «Мурка» (на задньому плані) та Сергій Міщенко (на передньому) надають допомогу бійцю з позивним «Лесник», пораненому внаслідок артобстрілу. На посту вибухнуло дві ракети від ГРАДів. Отримав поранення в голову, руку; контузія. Його вивозили з колоною 300-х 28-го серпня ввечері по «коридору безпеки». «Камаз» з пораненими обстріляли, повернулися. 29-го йшли на прорив із загальною колоною. Привіз із поля боя паспорти двох російських соддат.

Далі фотографія на якій у бинтах — «Ізя» (Сергій Чумак), кулеметник 1-ї роти батальйону спеціального призначення НГУ «Донбас». Він вижив після важкого поранення осколками в руку. Ізю змогли евакуювати до замикання кільця Іловайського котла. Лікувався у Німеччині. Зараз у Києві в «Донбас-Безпеці». Допомогу «Ізі» надає «Фокс» (Юрій Соловйов), стрілок-санітар 1-ї роти, 2 взводу. Йому зобов’язані життям багато бійців. Пропав безвісти 29 серпня 2014 року, про його долю сьогодні нічого не відомо.

Також можна побачити солдатів батальйону спеціального призначення НГУ «Донбас», які витягують бійців 51 ОМБр (окремої механізованої бригади) з БМП, яку атаковано з РПГ (ручний протитанковий гранатомет) під час першого штурму Іловайська. Зліва тримає носилки «Шульц» (загинув), справа — «Золотий», правіше — «Мега» (загинув), позаду — Тринадцятий. Всі бійці екіпажу БМП потрапили в полон при виході з Іловайська. В грудні 2014-го їх обміняли.

На фото, зробленому 26 серпня, зачистка приватного сектора від бойовиків, бій на 2-му блок-посту. З кулеметом, у повний зріст, позивний «Банні», Павло Петренко, безстрашний воїн. Загинув під час бою в Червоносільському. Був в одній пожежній машині з «Туром» і «Восьмим», в яку влучив прямою наводкою танк. Похований в місті Здолбунів Рівненської області.

Того ж дня сфотографували позивного «Мішка» під час бою. Бойовики атакували позиції українських військових піхотою, підійшли впритул до будівлі школи. Атаку було відбито. За дві години бійця поранили під час бою на 2-му блок-посту — внаслідок наїзду БМП (української, розверталася під час бою). На цій же бойовій машині виїздив з Іловайська. Машину було підбито. Отримав поранення, лікується досі.

Автори представлених на виставці світлин Макс Левін та Макс Дондюк.