Микола Голомша: Продаж землі загрожує національній безпеці

У випадку, якщо депутати проголосують не на користь народу, Росія поставить питання про купівлю Криму та окупованих частин Донеччини та Луганщини.

Микола Голомша: Продаж землі загрожує національній безпеці

Нова влада рішуче налаштована на запровадження ринку землі. За планами Кабінету міністрів, він має запрацювати вже з 1 жовтня 2020 року. На думку урядовців, скасування земельного мораторію має суцільні плюси. Один з найістотніших — зростання економіки. Подібної думки дотримується і Володимир Зеленський. Він назвав маячнею страшилки про китайців, арабів чи інопланетян, які вивезуть нашу землю вагонами. Таку думку голова держави висловив на конференції щодо реформ управління земельними відносинами.

Але чи розуміє нова влада, що зняттям земельного мораторію може скористатися і держава агресорка? І тут нам згадалася фраза, яку прийнято приписувати Марії Антуанеті. Коли їй повідомили, що у селян немає хлібу, вона відповіла приблизно таке: «Тоді нехай їдять тістечка». Тобто, влада демонструє повне незнання ситуації. Вона знаходиться ближче до грошових потоків, ніж до народу. Україна в черговий раз опинилася у руках пройдисвітів та зайд-реформаторів. Земельний мораторій має всі шанси стати скасованим. Питання стоїть тільки, в кількості кнопкодаівів. У будь-якому випадку, правляча партія знайде голоси, необхідні для прийняття рішення. Але що робити українцям, у випадку скасування земельного мораторію? Про це i-ua.tv запитав лідера партії «Патріот» Миколу Голомшу.

Якщо нова влада скасує мораторій на продаж землі, чи існують юридичні можливості для реституції? Тобто, для повернення до попереднього стану.

— Справа в тому, що для початку варто розібратися із самим поняттям ринку землі. Звісно, в умовах нестабільної української демократії, превалювання монополій і відсутності належної правової регламентації, ставити питання про продаж землі фактично неможливо.

— Чому?

— Існує цілий ряд зовнішніх і внутрішніх загроз. Розпочнемо із внутрішніх. До них я б відніс наших олігархів, здатних купувати землю і перетворювати її на товар. Тут важливо пояснити значення землі. Вона не є товаром і ніколи ним не була. Земля — це вікове надбання всього українства. Завдання народу і влади полягає у піклуванні над нею та збереження її для наших нащадків і прийдешніх поколінь на тисячі, а то й навіть мільйони років.

Більше того, без землі немає держави і нації. Державу визначають три основні атрибути: кордони, мова та владний апарат. Відсутність бодай одного з них унеможливлює функціонування держави як такої.

Тепер поговоримо про зовнішні загрози. Українців розкидано по світу, приблизно стільки, скільки їх мешкає у самій Україні. Вони живуть і в Польщі, і в Румунії, і в Канаді, і в Болгарії, і в інших європейських країнах. Ми живемо в оточенні націоналістичних країн. При першій-ліпшій нагоді, вони ставитимуть питання про задоволення своїх колоніальних амбіцій. Тобто, вони бажатимуть повернути завойовуваані раніше ними українські території, що періодично входили до складу їх земель.

Тут велику загрозу становлять люди з кількома паспортами. Чимало їх мешкає на Буковині, Закарпатті і Прикарпатті. Крім паспорту з тризубом вони мають громадянства Молдови, Румунії, Польщі, Болгарії та Угорщини. Виходячи з цього, питання продажу землі є недоречним. Окрім чистих на руку людей, нею можуть заволодіти цинічні особи з корисливими інтересами. Більше того, у мене складається враження, що питання подвійного громадянства ставиться виключно під скупку землі.

— Ви сказали правильні речі. Досить ймовірно, що правляча партія методом кнопкодавства в черговий раз зіб’є депутатську більшість. І все ж таки, чи існує, з правової точки зору можливості, аби все повернути назад?

— У випадку, якщо влада поставить на порядок денний питання продажу землі, її фізичне існування може опинитися під загрозою. Зрозумійте, я нікому не погрожую. Говорю непопулярні речі, бо намагаючись застерегти. Давайте проаналізуємо історію України. Усі заколоти і революції завжди починалися на підґрунті землі. Саме тому, я б не радив приймати законодавство про її продаж. Це може обернутися великим лихом для його ініціаторів. Тільки через саму постановку такого питання градус суспільного невдоволення вже достатньо високий. Громадяни добре розуміють загрози, які можуть над ними нависнути після продажу землі.

— Ви сказали про високу суспільну напругу. Тоді якими, на Вашу думку, мають бути сьогодні завдання патріотичних сил?

— Насамперед, — це дуже кропітка роз’яснювальна робота серед населення і можновладців. Для обговорення земельного питання потрібно залучити компетентні інституції та організації. У першу чергу, фахівців із Національної академії аграрних наук та громадських діячів. Щоб почути позицію громадськості, питання зняття мораторію з продажу землі, потрібно винести на громадські обговорення. Влада обіцяла радитися з народом, то ж настав час дотримуватися слова. Але тут є одне «але». Важливо обійтися без маніпуляцій і не допускати сценарії розмов з ватниками, які лише спотворюватимуть громадську думку.

Більше того, продаж земель вигідний, насамперед, Росії. Вона захопила частини наших територій і тепер активно просуває зняття мораторію. У випадку, якщо депутати проголосують не на користь народу, вона поставить питання про купівлю Криму та окупованих частин Донеччини та Луганщини. Росія відстоюватиме свої інтереси в судах і використовуватиме методи шантажу та корупції. Для реалізації такого сценарію агресорці не вистачає лише законодавчих можливостей в Україні. А тепер давайте разом подумаємо: чи дійсно продаж землі вартий втрати наших територій?