У Дніпрі сказали «ні» формулі Штайнмаєра

Ніхто з обласної влади до мітингарів так і не вийшов.

У Дніпрі сказали «ні» формулі Штайнмаєра

Дніпровці били у діжки-барабани та вигукували «Зелю геть!». Патріоти взяли прапори, створили кілька варіацій плакатів «Ні капітуляції!» та прийшли до ОДА. Всього 2 жовтня під вікнами голови облдержадміністрації зібралося понад п’ять сотень осіб. Серед них — ветерани АТО, бійці «Української добровольчої армії», волонтери, «свободівці» та інші проукраїнськи налаштовані мешканці міста над Дніпром.

Приводом для їхнього обурення стало ухвалення українською делегацією у Мінську так званої формули Штайнмаєра. Відтепер, створення народної міліції з бойовиків, амністія озброєних бандитів та проведення виборів на непідконтрольних територіях може стати реальністю. План дій з врегулювання ситуації на Донбасі імені колишнього міністра закордонних справ Німеччини передбачає відведення військ. Найближчим часом українські захисники мають залишити свої позиції у Золотому та Петрівському на Донеччині. Дніпровці, які прийшли під ОДА вважають такі дії влади зрадою національних інтересів. На думку волонтерів, відведення українських військ може обернутися в черговий «зелений коридор».

Чимало з нас пішло на фронт, щоб повністю звільнити окуповані території, — говорить боєць полку «Азов» Олексій. Серед моїх загиблих побратимів, були хлопці, які мали по 18 — 19 років. Багато з моїх товаришів народилися в Донецьку та Луганську. Були й такі, що приїхали з Росії, покинули дім і рідних, розуміючи, що більше немає дороги назад.

Що відбувається зараз? Нам підсунули так звану формулу Штайнмаєра. Вона означає перехід бойовиків у «народну міліцію» та ймовірність приходу до Верховної Ради за мажоритарними округами їх пердставників. У випадку запровадження цієї формули, мої бойові товариші, що родом з окупованого Донбасу, не зможуть повернутися додому. Просто це буде небезпечно. І взагалі, вибори на окупованих територіях можна проводити тільки у випадку, коли кандидатами будуть українці.

Звісно, ми — «азовці» виступаємо за мир. Але він не повинен прийти за будь-яку ціну. Справжній мир можливий лише з перемогою. Проросійськи бойовики та зелені «іхтамнєти» мають забрати свою техніку та виїхати з України геть. Чимало моїх товаришів гинули з думкою, що ми продовжимо їхню боротьбу і виборемо перемогу. Зараз відбувається зрада і повноцінна капітуляція. Як ця влада дивитиметься в очі мамам загиблих?

Прийшов сказати своє «ні» капітуляції і колишній нардеп Андрій Денисенко. Він порадив не сподіватися на допомогу західних держав, а насамперед, покладатися на власні сили.

— Ми знаємо, що міжнародна коаліція була. Чи вона є на сьогоднішній день? Питання залишається відкритим. Зараз міжнародну коаліцію підривають дії політичного керівництва України. Воно не впевнене, що захищатиме Україну до кінця. Ніхто з наших іноземних союзників захищати її не зобов’язаний. Вони дбатимуть до кінця про інтереси та суверенітет Франції, Німеччини та США. Напевно, це і так зрозуміло. Сьогодні наша задача зробити все, аби поставити Зеленського у стійло та нагадати йому, що він підзвітний. Він не просто обіцяв діяти прозоро і радитися з українським народом, чого так і не зробив, але й має відповідати і перед Кримінальним кодексом, — сказав Андрій Денисенко.

Учасник війни на Донбасі та громадський активіст Олег Чистопольцев, не виключає, що подібні акції здатні призвести до перемоги патріотичних сил в Україні

- Тут більше людей, ніж ми всі думали, але не так багато, як мало би зібратися у місті-мільйоннику. На жаль, більшість людей скаржаться на свою втому від війни. Але складається враження, що вони такими втомленими і народилися. Утім, світ завжди змінювала активна меншість. Боротьба триває. Давайте залишатися цією активною меншістю та перемагати! — зазначив ветеран та активіст.

Дніпровці послухали Марш нової армії, взялися за руки в ланцюг єдності і помолилися за Україну. Акція тривала близько двох годин. Патріоти зібралися о 18:00 і розійшлися близько 20:00. З обласної влади до них так ніхто і не вийшов. Подібні мітинги відбулися в Києві, Одесі, Харкові, Львові, Нікополі, Чернівцях, Нікополі та багатьох інших містах України.