У Дніпрі спалили білий прапор капітуляції

Мешканці міста просять облраду направити до Зеленського та Верховної Ради звернення проти відведення військ.

У Дніпрі спалили білий прапор капітуляції

6 жовтня дніпровці знову вийшли під ОДА. Волонтери, ветерани війни з Росією та просто активні громадяни зібралися на народне віче «Ні капітуляції!». Мітингарі озброїлися плакатами з написами: «Путін вбиває! Зеленський це покриває?», «Президента можна переобрати. Державні інтереси вічні!», «Формула Штайнмаєра = капітуляція України!». До облдержадміністрації прийшло близько п’ятиста осіб. Усі вони протестують проти так званої формули Штайнмаєра, яку погодила українська делегація в Мінську. Нагадаємо, вона передбачає розведення військ, амністію бойовиків, створення на Донбасі так званої народної міліції та проведення виборів.

— Я їжджу та передаю посилки на «нулі», — говорить волонтерка Лариса Балашова. — З хлопцями спілкуюся кожного дня. Учора добровольці з «Аратти» (8-й батальйон Української Добровольчої Армії — ред.), які стоять під Широкиним, сказали таке: «Не переживайте. Ми не віддамо навіть клаптика нашої землі! Головне, стійте тут, а ми будемо з вами». Вони боронять кордони України на Сході, а ми виходимо на Майдани, щоб наша держава не перетворилася на Малоросію.

— Формула Штайнмаєра — це капітуляція України, — переконаний місцевий активіст. — Я краще помру, стоячи біля обласної ради Дніпропетровщини, на Банковій, або на Хрещатику, але не впаду перед ворогом на коліна. Зараз стоятиму тут, під державним прапором України. Думаю, так само зробить чимало людей.

— Ми не повинні віддавати ворогу жодної крихти нашої землі, — вважає волонтерка та поетеса Надія Таршин. — Аж занадто тяжко витягували армію і наш дніпровський госпіталь. Ми волонтери — варили борщі та пекли пиріжки. Передавали хлопцям все, що вони просили і допомагали їм, як тільки могли. Зараз нова «зелена» влада дасть наказ про фактичний відступ наших військ. Українські бійці відійдуть у чисте поле, залишивши ворогам свої бліндажі. Я вважаю це кощунством! У мене немає віри до таких підлих і злих бандитів як Путін. Це не люди, вони — падлюки вищої категорії. Згадайте хоча б Іловайськ. Хіба там не було домовленостей? Були. Але скільки загинуло наших?

Надія Таршин біля мікрофону
Надія Таршин біля мікрофону

— Чи є тут хоча б один представник Дніпровської обласної адміністрації? — ставить риторичне питання активіст Василь Чабанов. — Бачу, що з народом тільки поліція. Вона стоїть навколо нас і фільмує неугодних. Мабуть, вона хоче мати перелік тих, з ким потрібно буде боротися у випадку, якщо тут висітимуть росіянські прапори. Зараз влада об’єднана навколо потреби заробляти гроші. Народ для них так і залишився ресурсом. Таким собі джерелом для збільшення доходів. Саме тому, у мене залишилася надія тільки на людей, які воюють на фронті, або підтримують нас сьогодні в Києві та інших містах України.

Мітинг пройшов без жодної партійної символіки. Крім синьо-жовтих прапорів активісти принесли білий. Під вигуки: «Вимога нації — ні капітуляції!» його спалили біля ОДА.

І хоча до протестуючих дніпровців ніхто з влади не вийшов, організатори акції збирали підписи під петицією до обласної ради. Вони вимагають у депутатів приєднатися до звернення до президента і парламенту проти відведення військ. Аналогічні документи ухвалили вже кілька обласних рад. Серед них є Львівська, Тернопільська та Івано-Франківська. Наступне віче проти капітуляції у Дніпрі відбудеться 14 жовтня, на День Захисника України.