Степан Хмара: Влада почує громадськість тільки тоді, коли на вулиці вийде сотні тисяч людей

Можновладці повністю відірвані від реальності. Вони знаходяться під зовнішнім управлінням та виконують завдання своїх закордонних господарів.

Степан Хмара: Влада почує громадськість тільки тоді, коли на вулиці вийде сотні тисяч людей

Депутати в чергове ошукали громадян і без попереджень перенесли засідання аграрного комітету Верховної Ради з 14:30 на 9:00. Його учасники підтримали законопроєкт № 2178−10, який передбачає продаж сільськогосподарської землі. Вочевидь, парламентарі вдалися до цього кроку, бо не хотіли бачити на засіданні комітету представників громадськості. У випадку, якщо Верховна Рада підтримає документ і його підпише Зеленьский, українські землі можуть скупити росіяни. А це — пряма загроза територіальній цілісності України. Як реагувати громадськості на таку поведінку влади? Із цим питанням i-ua.tv звернувся до дисидента Степана Хмари.

Складається враження, що правлячій партії та президенту начхати на різні прошарки українського суспільства: АТОвців, волонтерів, аграріїв, підприємців, робітників. Як зараз має реагувати громадськість на небажання влади дослухатися до її думки?

— Влада почує громадськість тільки тоді, коли на вулиці вийде сотні тисяч людей. По-інакшому вони не розуміють. Можновладці повністю відірвані від реальності. Вони знаходяться під зовнішнім управлінням та виконують завдання своїх закордонних господарів.

Тобто, треба будувати барикади, палити шини та виходити на Майдан?

— Насамперед, потрібно виходити на масові акції. А що палити і як палити, вже дивитимемося по обставинам.

Здається, що різні представники суспільних груп живуть своїм життям. Скажімо, патріоти виходять по всій Україні на акції «Ні капітуляції!», підприємці окремо пікетують Офіс президента та будівлі облдержадміністарцій. Чому всі розрізнені?

— У понеділок, на свято Покрови усі вийшли разом. Зібралися не тільки націонал-патріоти та ветерани, але прийшли й підприємці та аграрії. Серед вимог лунали гасла: «Ні капітуляції!» та «Не дозволимо продавати українську землю!». Я там був і знаю, про що говорю.

— Правляча партія вкотре ошукала суспільство. Засідання аграрного комітету Верховної Ради перенесли з 14:30 на 9:00. Мабуть, депутати дуже не хотіла бачити там представників громадськості.

— Вони нічого не розуміють. Виняток становить, хіба що сила. Депутати дослухаються до народу тільки тоді, коли на вулиці збереться велетенська маса людей. Іншого шляху я не бачу.

Що потрібно статися, щоб люди масово вийшли на акцію. На жаль, чимало наших громадян продовжують носити рожеві окуляри і вірити Зеленському.

— Так, хтось йому вірить. Але що я їм зроблю (сміється)? Тут потрібна роз’яснювальна робота. Її повинні провести усі мислячі люди: і журналісти, і активісти, і ті, хто розуміють ситуацію.

Хто має очолити масові акції?

— Справжні проукраїнські організації. Так би мовити, всі ті, хто вірує у Бога та любить Україну. У нас такі партії та громадські організації вже існують. Але сили-лідери не повинні бути грантоїдами.

Які вимоги громадськість має висунути владі, окрім відмови від капітуляції на Донбасі, продажу землі, обов’язкового встановлення касових апаратів для малого та середнього бізнесу і кеш-беку? Можливо, варто говорити про імпічмент Зеленському?

— Давайте розберемося з усім по-черзі. Наразі є дві червоні лінії, які становлять загрозу для України. Це небезпека з боку Росії і продаж землі. Саме так виглядає зараз найбільша небезпека. Звісно, у нас багато проблем, але повинна бути певна послідовність у їх вирішенні. Насамперед, не можна допустити капітуляцію та продаж землі.

— А далі?

— Це вже буде далі.