Дніпровцям показали «Град» та лазню військових

Сподіваємося, військові експозиції підуть мешканцям міста на користь. Дніпровці мають пам’ятати про хлопців, завдяки яким вони можуть безтурботно насолоджуватися прогулянками у вихідні та не лякатися вибухів.

Дніпровцям показали «Град» та лазню військових

2 листопада військовослужбовці з Оперативного командування «Схід» познайомили мешканців Дніпра зі зброєю і бойовою технікою. Побачити на власні очі гаубиці та систему «Град», а також навчитися розбирати автомат Калашникова, можна було біля будівлі місцевого цирку. Показ техніки приурочили до дня ракетних військ та артилерії.

— Захід проводиться, щоб цивільне населення зрозуміло, що армія живе і працює для людей. Нехай дніпровці знають, на якій техніці воюють наші бійці і яким озброєнням вони користуються. Все ж таки, армія та народ - єдині, — переконаний начальник оркестру ОК «Схід», майор Олександр Жарій.

Усього біля цирку поставили 20 одиниць найрізноманітнішої техніки. Серед представленої на експозиції, найпотужнішою зброєю є самохідна реактивна система залпового вогню БМ-21. Простіше кажучи, — «Град». Для неї використовують калібр 122 мм, який здатен розігнатися на швидкості від 690 метрів за секунду.

Так виглядає «Град»
Так виглядає «Град»

Військові привезли показати дніпровцям і протитанкову зброю. Серед неї — гармата МТ-12 «Рапіра». Вона б’є по броньованій техніці, але може стріляти і по укріпленим точкам та бліндажам. Її більш вдосконалений варіант має радіолокаційну установку, що дозволяє відкрити вогонь під час поганої видимості. Тобто, коли настала ніч, або заважає туман.

МТ-12
МТ-12

А ось цей невеличкий білий безпілотний літальний апарат, здатний вести розвідку та корегувати вогонь.

— Він дуже зручний у користуванні. Вміє літати і вдень, і вночі — розповідає позивний «Льолік». — Якщо потрібно, безпілотник може трохи підвиснути у повітрі. Він має дві прекрасних камери: денну та нічну, а також — чудовий тепловізор. Фотоапарат безпілотника робить знімки з розширенням 3.000 на 4.000. Фотографії дуже якісні. Навіть можна роздивитися, що роблять люди на ворожих позиціях. Великим плюсом апарату є його програма корегування. Безпілотник вирішує, куди повернути знаряддя вогню.

Так розбирали автомати Калашнікова

Військові привезли на експозицію техніку, яку Україні передали американці. Її прикладом є система «Хамер», призначена для боротьби з контрбатарейним вогнем. Для оператора у кабіні машини обладнали робоче місце з комп’ютером.

— «Хамер» може засікти 99 цілей і працює на 24 кілометри, — говорить Заступник командира батареї радіолокаційної розвідки лейтенант Олег Ремес. — Усього в систему входять дві машини. Одна з них — допоміжна. «Хамер» здатний засікти як мінометку, так і тяжку арту. Ми витягаємо антену на певні координати і вичислюємо ворога. Екіпаж складається з 5 осіб. Наприклад, в ось цій машині сидять оператор та його помічник. Перший працює на комп’ютері, а другий через планшет відправляє данні на інші батареї. Потім вони за командою знищують ворога.

А ось це — снайперські гвинтівки. На першому фото — українська. На другому — її американська колежанка.

Для гігієнічних потреб українських захисників у машинах марки «КрАЗ» розмістили автономний душ та пральню. Теоретично, вони мають їздити на «передок», щоб хлопці з «нулів» мали нагоду покупатися та попрати речі в комфортних умовах.

У автівці з лазнею, прибили гачки для одягу та повісили дзеркало.

У «КрАЗі» з пральнею до послуг бійців розташували чотири пральних машинки та стільки ж сушилок. Кожна з них розрахована на 11 кг та на 12 годин безперервної роботи. На жаль, поки такі автівки мають не всі бригади Збройних сил України.

Стенд з книжками, присвяченими війні на Донбасі. Частина з них — англомовні. Іноземці зацікавилися і придбали навіть кілька примірників.

Експозиція, приурочена до дня ракетних військ і артилерії, не обмежилася лише сучасною зброєю. Представники козацьких організацій показали експонати археологічних розкопок, старовинні пістолі та порохівниці.

— Це все було знайдено на місці Старої Самрі, де розташована Новобогородицька, — пояснює козак Олег Черненко. — Тут ви можете побачити залишки склянок і частинки від глечиків. Їх знайшли наші дніпровські археологи. Зробили замальовки, а знахідки чомусь просто залишили.

Ось цей пістоль — найстарший. Він датується кінцем ХVI — початком ХVII сторіччя. З нього, хіба, що зняли рушниці і поставили більш нові, а сам замок — старий, з ХVI сторіччя. Другий пістоль — турецький. Таких можна знайти багато у різних колекціях. Саме цей — родом із ХVII сторіччя. А ось ця зброя використовувалася за часів Кримської війни, і її виготували у ХІХ сторіччі. Два роги, які ви бачите, колись належали волові та корові. Вони служили нашим предкам у ролі порохівниць.

Праворуч - найстаріший пістоль.Посерединиі - турецький. Ліворуч - зброя часів кримської війни.
Праворуч - найстаріший пістоль.Посерединиі - турецький. Ліворуч - зброя часів кримської війни.

Козак Олег Черненко
Козак Олег Черненко

Дніпровці гуляли біля цирку і дивилися на техніку під звуки музики у виконанні 5-го військового оркестру штабу Оперативного командування «Схід» Збройних Сил України.

— На експозиції ми вирішили представити і музику. Вона — зброя, яка воює, у першу чергу, за серця і душі наших людей. Ми намагаємося зробити наші концертні програми максимально різноманітними. Граємо рок, джаз та естраду. Але головна їх частина, звісна річ, — військово-патріотичні мелодії та пісні - зазначив майор Олександр Жарій.

Переглядаючи експозицію, дніпровці могли перепочити і поласувати польовою кухнею.

Подивитися на військову техніку прийшла навіть собака чіхуахуа.
Подивитися на військову техніку прийшла навіть собака чіхуахуа.

Сподіваємося, знайомство із технікою піде мешканцям міста на користь. Дніпровці мають пам’ятати про хлопців, завдяки яким вони можуть безтурботно насолоджуватися прогулянками у вихідні та не лякатися вибухів.