Сергій Доротич: Біля Офісу президента відбувся прямий наступ на свободу та демократію

Постраждала від сльозогінного газу підприємниця Маргарита Єлькіна зараз знаходиться з опіком ока у лікарні.

Сергій Доротич: Біля Офісу президента відбувся прямий наступ на свободу та демократію

Учора, 4 листопада біля Офісу президента сталася безпрецедентна подія. Здавалося, б таке може відбутися у путінській Росії, або у нічних жахіттях. Поліція розігнала пікет підприємців, застосувавши проти них силу та сльзогінний газ. Про те, що відбулося вчора і як представники малого та середнього бізнесу реагуватимуть на каральну акцію з боку псевдоправоохоронців, i-ua.tv розпитав у голови громадської організації «Союз захисту підприємців» Сергія Доротича.

— Що відбулося вчора біля резиденції Зеленського?

— На в’їзді до Офісу президента жінки та чоловіки проводили мирний, сидячий пікет. Вони демонстрували свої вимоги до пана Зеленського щодо скасування законів № 128 та № 129, які знищують спрощену систему оподаткування для ФОПів. До нас вибігла група правоохоронців і почала розштовхувати людей. Одного чоловіка дуже сильно кинули на землю. Потім з’явився невідомий у формі поліцейського і бризкав у підприємців сльозогінним газом.

Двоє осіб отримали опіки. У одного із моїх колег серйозно постраждало обличчя, а в іншого — гортань. Свою порцію сльозогінного газу отримав я та жінки, що знаходилися поруч. У мережі є багато відео, де зафіксовано, як правоохоронці розштовхують людей. Ми не чинили супротив і не мали зброї.

Я не розумію, звідки у поліції виникла така агресія. Наша акція мала виключно мирний характер, тим паче була зареєстрована заздалегідь. Повідомлення про пікет біля в’їзду до Офісу президента ми подавали до Київської міської державної адміністрації. Відповідно, поліція знала про наш мітинг. Навіть, якщо у влади було настільки велике бажання нас відтіснити, можна було спокійно домовитися.

— Як зараз почуваються постраждалі та Ви, зокрема?

— Колеги надали допомогу і я зміг умитися молоком. Опіки зійшли доволі швидко. Уже за декілька годин до мене повернулося нормальне самопочуття. Значно гірше було нашим колегам, яким потрапили сльзогінним газом в обличчя та гортань. Ми їм викликали швидку. На щастя, медики приїхали доволі швидко. Аби не допустити втрати зору, вони промили підприємцям очі та зробили відповідні маніпуляції по відношенню до чоловіка з постраждалою гортанню.

Зранку я зтелефонувався з хлопцями і можу сказати, що вони зараз у нормальному стані. Їхньому життю та здоров’ю нічого не загрожує. Дуже дякую швидкі допомозі, яка протягом лічених хвилин приїхала на місце подій. На жаль, одна із постраждалих жінок — Маргарита Єлькіна зараз знаходиться з опіком ока у лікарні.

— Вчорашня ситуація біля Офісу президента є прямим наступом на права людини. Які подальші дії підприємців?

— Ми вважаємо, що відбувся прямий наступ на свободу та демократію. Таке перевищення повноважень правоохоронців є неприйнятним від слова «зовсім». Учора для фіксації правопорушення я викликав 102, але наряд поліції не приїхав. Наразі, ми готуємо відповідні матеріали, робимо нарізку відео і плануємо завтра зробити офіційну заяву. Звісна річ, нам не обійтися без офіційного звернення до правоохоронних органів. Вимагатимемо в них вжити заходи по відношенню до поліцейських, які вчора значно перевищили межі своїх повноважень.

— Чи не здається Вам, що влада розхитує ситуацію у суспільстві? Учора поліція напала на підприємців, а якщо вона вирішить застосувати силу до ветеранів АТО, можемо отримати значно серйозніші наслідки…

— Підприємці, використовуючи мову нашого президента, теж не лохи. Ми вийшли на мирний протест і не очікували з боку поліції такої наруги. Що це було: провокація, чи завідомо спланована акція, нехай розбираються правоохоронні органи. Безперечно, такі прояви насильства до мирних громадян тримають відповідний супротив від підприємців та інших верств населення, які борються за свої економічні права та відстоюють свої вимоги. Якщо влада і далі вживатиме настільки зухвалих силових заходів, ми, в свою чергу, даватимемо адекватну відповідь.