Дніпро. День Гідності та Свободи. Факели та спалений «аквареш»

21 листопада Дніпро відчув подих зими. Мороз окупував місто ще з самого ранку, а о 19:00 тільки посилив свою владу. Пудровий пуховик не зміг мене захистити від мінусової температури. Та попри неприємну погоду (в народі її прийнято величати недуже пристойним словом) на площі біля ОДА зібралося з тисячу осіб. Люди прийшли згадати про події Революції Гідності та в чергове сказати «Ні» політиці капітуляції, яку нав’язує нова «зелена» влада. Окрім шапок і рукавичок вони взяли з собою синьо-жовті прап

Дніпро. День Гідності та Свободи. Факели та спалений «аквареш»

— Подумаєш, морозець? — говорить жіночка середнього віку. — Погодка — те, що треба. Як на Майдані.

Біля ОДА грають пісні обох революцій. Під звуки «України «Тараса Петриненка я намагаюся знайти свою подругу — волонтерку Наталю Васильченко. Перша спроба увінчалась провалом. Завадив або холод, або мій вроджений топографічний кретинізм. А ось дубль два виявився вдалим.

— І як тільки на Майдані, де стояло стільки людей всі один одного знаходили? — питає Наталі, радше риторично. Лунають «Воїни світла», а ми підспівуємо і трохи рухаємося в такт.

«Плачет солдат, медаль на гимнастерке. Сколько ребят в полыни на пригорке…»

— Хто ж у революційні дні знав, що ця пісня стане пророчою, — говорить Наталі.

«Воины света, воины добра! Охраняют лето».

— Літо. Іловайськ. — проводить паралелі подруга …

Аби відтворити атмосферу Майдану і відігріти змерзлих людей, організатори поставили кілька металевих діжок з полум’ям. Усі охочі учасники акції могли взяти запалені смолоскипи.

Захід розпочався із Гімну України. Слово брали відомі громадські діячі Дніпра. Серед них — священики, ветерани АТО та волонтери.

— Нам точно відомо, що таке гідність. Ми пам’ятатимемо величезну ціну, сплачену за неї. Це — і Небесна Сотня, і 13 тисяч наших бійців, полеглих на Донбасі. Особисто я не забуду тих, хто загинув за нашу свободу. Ні через 5, ні через 10 років, ні до кінця свого життя. Але пам’ять про наших Героїв не зрозуміла тим, хто керує нашою державою. Переконаний, їм таки доведеться це зрозуміти, — сказав ветеран АТО Андрій Сарвіра.

— Віче проти капітуляції відбувається у День Гідності та Свободи. Думаю, для більшості громадян України гідність і свобода не порожні слова, а справжні цінності. Але вони часто-густо виступають пустодзвоном для політиків. Нерідко у високих кабінетах опиняються не патріоти. Ці люди розглядають Україну як територію для заробляння грошей. Але ми не дамо їм повернути Україну в потрібний для них бік. Зараз іде війна не тільки за територію, але і за наш цивілізаційний вибір і майбутнє нас і наших дітей. І коли впливові бізнесмени пропонують миритися з Росією, ми не можемо дати втілити їх наміри. Не все у світі вимірюється грошима. Сьогодні ми вийшли, щоб показати владі червоні лінії, які не можна переступати. Давайте її контролювати! Бо це — обов’язок громадян! — закликає учасник бойових дій з Росією Олег Чистопольцев.

— Нам не потрібен мир за будь-яку ціну! Ми хочемо перемоги! — говорить волонтерка Людмила Шамрай. — Ми хочемо сказати, що «рускій мір» не пройде і не треба нам нав’язувати «совок»! Нам потрібна вільна і незалежна Україна! Слава Україні!

— Героям Слава! — відповіла громадськість!

А потім пані Людмила попросила мітингарів трохи посунутися і спалила російський триколор та радянський прапори. Люди на цей перформанс відреагували гучними оваціями.

Організації мітингу закликали дніпровців поїхати до столиці і приєднатися до безстрокової акції біля Офісу президента «Варта на Банковій». Вона розпочнеться 8 грудня, напередодні зустрічі у Нормандському форматі, яка відбудеться в Парижі.

— Ми не хочемо, щоб у світі нас сприймали як соціальний експеримент, — говорить волонтерка Катерина Леонова. Де це таке бачено, щоб країною керував клоун?

— Ми не відступимося. Наші хлопці на передовій гинуть і досі. Сьогодні до військового шпиталю прибуло 5 швидких з пораненими. Не забувайте про них! Бо це — ті люди, які віддають своє життя і здоров’я за наш мир. Не опускаймо рук! Наша боротьба буде довгою, — переконана волонтерка військового шпиталю Олександра Каладжієва.

Мітингарі обклеїли двері Дніпропетровської ОДА листівками з Ігорем Коломойським. Нагадаємо, олігарх, якого раніше вважали ледь не рятівником України, зараз підтримує миру за будь-яку ціну.