Людина проти кримінально-олігархічної системи

У Києві намагаються притягнути до кримінальної відповідальності міського активіста Олега Кочергу. Справу по суті розглядають у Подільському районному суді. Олега Кочергу звинувачують у організації хуліганських дій з метою явної неповаги до суспільства. Позивачем виявився відомий балетмейстер та творець театру «Київ модерн-балет» Раду Поклітару

Людина проти кримінально-олігархічної системи

Причина спору для столичних реалій виявилася доволі прозаїчною -ділянка у селищі Шевченка, що знаходиться у Подільському районі столиці. На теренах скверу імені Сошенка, балетмейстер викупив землю під забудову. Зараз на спірному місці кипить робота. Уже встановили паркан та побудували будинок.

27 листопада, у Подільському суді відбувся допит пана Поклітару. Балетмейстер впевнений у своїй правоті і відмовлятися від земельної ділянки не збирається.

— Сказав, що знайшов її в Інтернеті, вона йому сподобалася, і він вирішив її придбати, — розповідає Олег Кочерга.

Утім столична громадськість і мешканці селища Шевченка на боці активіста. Вони під Подільський районний суд прийшли з плакатами у стилі «Поклітару, залиши сквер дітям!» і вигукували «Ганьба!».

Впливові Сусіди Поклітару

Громадськість проти забудови протестувала не раз. Якщо пошукати, на «Facebook» можна знайти відео #скверсошенка та #любідрузіавакова.

— Просто Раду Віталійович Поклітару — близький друг Антона Геращенка та Арсена Авакова. Саме тому, у державні свята кілька десятків патрульних автівок, що мали б охороняти порядок в столиці, знаходилися на околиці Подільського району, в глухому приватному секторі. Там вони стерегли приватне майно приятеля Геращенка та Авакова, — розповів Олег Кочерга.

За словами активістів, Раду Поклітару має не менш цікавих сусідів. Поруч із його власністю знаходиться ділянка сестри депутатки Київради від БЮТ Ольги Веремеєнко. Вона — близька подруга балетмейстра. Також, сусідкою Поклітару є добре відома Лариса Іванова.

— Вона не змогла на співбесіді на посаду судді касаційного господарського суду у складі Верховного Суду пояснити природу своїх статків. Розповідала, що у НДР працювала кочегаром та збирала клЮбніку. Це — зовсім не жарти. Саме так пані Іванова і сказала. Відео її кумедної співбесіди можна подивитися на сайті «Автомайдану». Тим не менш, воно не завадило пані Ларисі отримати посаду судді Вищої Ради правосуддя. У неї також є чисельні статки. Ділянку у селищі Шевченка Лариса Іванова отримала за часів пізнього Омельченка раннього Ченрновецького. Також, неподалік від ділянки Поклітару знаходиться земля заступника головного архітектора столиці та, ймовірно, колишнього голови районної адміністрації Подільського району, — сказав Олег Кочерга.

Схеми та «ріжки» чиновників

Захисники Олега Кочерги знайшли у оформлених документах на земельну ділянку Поклітару суттєві невідповідності. У актах, внесених до геокадастру та матеріалах справи не співпадають номерні знаки. Усе це викликає купу питань до оформлення ділянки.

— Чиновники змогли провернути приблизно таку схем. Частину земельних ділянок у сквері імені Сошенка оформили на підставних осіб. Для цієї ролі обрали бабусь передсмертного віку. Зокрема, така історія трапилася із ділянкою Поклітару. Щойно Галина Васильченко відійшла у кращий світ, її землю успадкував син, продавши її відомому балетмейстеру. Але рішення Київради, якою передали ділянку мамі попереднього власника, набуло позитивного висновку головного управління архітектури КМДА. Однак за схемою, за яку проголосували депутати, ділянка розміщена зовсім на іншому місці.

До речі, самому Раду Поклітару, абсолютно байдуже минуле ділянки та історія з її роздержавленням. Він її придбав у травні 2017 року і дуже хоче жити в лісі. Ми намагалися йому пояснити ситуацію, пославшись на українське законодавство. Відповідно до нього, ліс є природнім ресурсом, який належить лише державі, — сказав активіст.

За словами Олега Кочерги, у сквері імені Сошенка існує ще з десяток спірних ділянок. Одну з них таки вдалося повернути до власності міста. Саме цю ділянку внесли до кадастру з правом власності, але сама вона не мала, ні кадастрової справи, ні жодних рішень чиновників.

Що ж стосується Раду Поклітару, він будується не на своєму місці, але цей факт його не хвилює від слова зовсім. Чиновники намалювали схему, депутати за неї проголосували, а балетмейстер викупив землю. До речі, ділянка йому обійшлася у кілька разів нижче за ринкову вартість. Цей факт його так само не насторожив. А наприкінці листопада 2017 року, Поклітару почав реалізовувати плани забудови.

— На місці ділянки Поклітару ми нарахували 5 поколінь, які бігали по скверу імені Сошенка. Там є дубовий гай і ростуть столітні сосни. Неподалік від котловану для будинку балетмейстера, засохли верхівки сосен. До речі, ділянка знаходиться у центрі скверу і туди немає проїзду. Раду Віталійович перший із власників ділянок, який додумався її огородити парканом. Думаю, за ним стирчать «ріжки» чиновників та суддів районного і міського рівнів. Він проштовхує схему. Жоден з його сусідів не поставив паркан. Ні до чого подібного не додумалася навіть одіозна Лариса Іванова. Будь-який юрист сказав би, що ці люди просто намагаються вичекати термін позивної давності, аби не нести відповідальності, — переконаний Олег Кочерга.

У всьому винен активіст

У кримінальному провадженні проти Олега Кочерги є ряд невідповідностей. На думку активіста, поліція йому просто намагається помститися.

— Мої захисники звернули увагу на ряд процесуальних та юридичних ляпів, які існують в кримінальному провадженні. Зокрема, невірно вказана дата оголошення підозри. Мені навіть не вручили і не дали ознайомитися з обвинувальним актом. Я намагався на це поскаржитися до Подільського районного суду міста Києва, але моє прохання проігнорували. Пояснили, що сплив термін давності.

Утім, все, чим зацікавлена протилежна сторона, відбувається доволі швидко. Мою скаргу відправили до заступника голови суду пана Васильченка. У мене склалося враження, ніби він навмисно затягував із її розглядом. До речі, зараз він став головою Подільського районного суду, — повідомив він.

Тим не менш, побиття активісток п’яним чоловіком Ольги Веремеєнко правоохоронці проігнорували. Наталія Костоглод та Катерина Фіалковська гуляли з вівчаркою і помітили будівельні матеріали у сквері. Жінки дістали телефони та вирішили зафільмувати побачене. Але не тут-то було. П’яний Дмитро Веремеєнко накинувся з кулаками на активісток і залишив на їх шиях синці від своїх пальців.

Кримінальну справу порушили тільки після перекриття дороги місцевою громадою. Розслідування правопорушення так і не зсунулося з мертвої крапки.

— Натомість, там де є неугодний активіст, блискавично швидко відбувається суд. Кримінальна справа оформлена проти мене так, ніби вона готувалася на підпис президентові, — обурюється Олег Кочерга.

Тим часом, приватними ділянки у сквері імені Сошенка займаються комунальники.

— На приватних ділянках прибирали сміття і проводили санітарну чистку дерев. Ми з іншими громадянами змогли організувати на цих територіях надцять суботників. А потім — на тобі. Це — чиясь приватна власність. Якщо прибирання підрахувати в людиногодинах, то у мене питання: «Чому у наших будинках ніхто не обрізає дерева і траву?». А це — доволі недешеві види робіт. Тобто, відбувається подвійна корупція. Я не здивуюся, якщо чиновники забажають профінансувати з бюджетних коштів дорогу до будинку Поклітару.

Редакція сайту i-ua.tv готова надати можливість висловитися й іншій стороні.