Микола Голомша: Українські підприємці мають право вимагати вилучення російського майна закордоном

Рішення Третейського арбітражного суду є великим поступом у захисті українських майнових прав. Ним потрібно користуватися.

Микола Голомша: Українські підприємці мають право вимагати вилучення російського майна закордоном

Росія має сплатити українським підприємцям 159 мільйонів доларів за незаконну анексію Криму. Відповідне рішення ухвалив Третейський арбітражний суд у Гаазі. На думку експерта аналітичного центру Atlantic Council Андерса Аслунда, українці, звернувшись до західних судів, зможуть компенсувати збитки, за рахунок арешту російського державного майна закордоном. Наскільки такий механізм є ефективним? i-ua.tv вирішив поцікавитися думкою лідера партії «Патріот» Миколи Голомши.

Чи має бізнес користуватися цим рішенням?

— Безперечно, що так. По-перше, треба подивитися, яким чином прописали процедуру виконання рішення Третейського суду. Міжнародне законодавство має одну особливість. Пріоритетність права його виконання у кожній країні світу. І рішення Третейського арбітражного суду тут не є винятком.

Українські підприємці не лише можуть, але й повинні, у встановленому порядку законами інших держав, вилучати російське майно. Бажано, скористатися послугами тамтешніх юристів і укласти з ними угоди. Вони підкажуть усі особливості свого національного законодавства.

— У якому порядку вилучати російське майно?

— Судовий передбачає певну процедуру, але не виключно, що закордоном існують різні інструментарії. Для початку, потрібно у позові вказати суму відшкодування. Юстиційні, або судові виконавчі органи та служби зроблять опис майна країни, яка повинна сплатити збитки. У даному випадку, йтиметься про Росію.

Чи успішним буде таке звернення?

— Звісно, що так. Наші громадяни мають звертатися з позовами до компетентних органів. В основному — це суди іноземних держав, під юрисдикцією яких знаходиться російське майно. У випадку виграшних справ, воно буде описане на користь потерпілих, з метою відшкодування збитків після анексії Криму. Громадське об’єднання, яке очолює Андрій Сенченко, подає позови до міжнародних судів і допомагає відшкодовувати збитки громадянам України. Думаю, рішення Третейського арбітражного суду є великим поступом у захисті українських майнових прав. Ним потрібно користуватися.

— Чи не може таке рішення бути на користь Росії? Тобто, чи не настане день, коли держава-агресорка скаже: «Крим — російський, а Україні ми вже компенсували його втрату».

— Справа в тому, що Росія взагалі не може претендувати на Крим. Він український — і крапка. Мова йде про те, що за захоплення майнових об’єктів на півострові, Росія понесе фінансову відповідальність. Українці мають право звертатися з позовами до судів іноземних країн для відшкодування збитків, завданих їм агресоркою.