Микола Голомша: Питання продажу землі не на часі

Дуже прикро, що окремі ЗМІ та політичні кола, які впливають на думку влади, говорять брехню. Нібито за продаж землі 70% українських громадян, але це не так. То велика неправда.

Микола Голомша: Питання продажу землі не на часі

Депутати Верховної Ради планують ухвалити закони про продаж землі. Чим це небезпечно для України, i-ua.tv запитав у лідера партії «Патріот» Миколи Голомши.

— На жаль зараз економіка України переживає не найкращі часи. Чи не нагадує Вам ідея продажу землі ситуацію з алкоголіком, який за пляшку оковитої ладен обміняти останнє добро?

— У нормальній цивілізованій правовій державі, такі питання готуються ретельно, на основі правової бази, з врахуванням думки місцевого самоврядування. До уваги беруться матеріальний ресурс і цілий пакет законів. Утім окрім законодавства, потрібно враховувати відповідну реальність, а не декларації. Бо нормативні акти, які приймаються виключно для іноземних партнерів, не несуть жодного навантаження.

У нас же закони майже не працюють. В основному, влада бере до уваги політичну доцільність і свою точку зору. Дуже важливо, аби теперішні можновладці не наступили на граблі своїх попередників. Тобто, не ризикували питанням продажу землі.

— Чому?

— Питання продажу землі не готове. Більше того, воно зараз взагалі не на часі. Вся відповідальність лежатиме не на українському народові, а на діючій владі. Дуже сподіваюся, що вона зрозуміє своє призначення і опиратиметься на реальність, а не на точку зору людей, які не мають ні досвіду, ні усвідомлення проблеми.

Крім того, розгляд питання про продаж землі потрапило на гарячий період післявиборчого синдрому. Люди все ще плекають надії на докорінну зміну відносин і ще неготові сприймати реальну інформацію. Але найгірше, що міністри без професійного досвіду і з недостатнім життєвим, розглядають продаж землі на рівні теоретичних дискусій. Вони не усвідомлюють історію українського народу. А він досить болісно ставиться до питань землі. Тому, її продаж може бурхливо обернутися поганими наслідками?

— Поясніть.

— Маючи в Україні домінування засобів масової інформації, які належать прихованим і відкритим олігархам проросійського штибу, в Україні роздмухуються дуже серйозні скандали. Питання землі використовується для того, щоб розсварити владу і народ.

Щоб Ви порекомендували?

— Питання продажу землі потрібно вирішувати, але це слід робити не сьогодні і навіть не завтра. Без системних дій та алгоритмів не обійтися. А ще, для його вирішення необхідна повна довіра народу до влади. Для цього владі слід радитися з громадянами, не нав’язувати їм свою думку, а враховувати їхню.

Зараз же влада ще не здатна виплинути на проросійський колаборантський інформаційний простір, а також не володіє достатнім досвідом та потрібною інформацію. Тому, вона адекватно не неспроможня оцінити історичний, соціальний і найголовніше — безпековий сегменти. Тому, від продажу землі ми можемо отримати надзвичайно негативні наслідки.

Дуже прикро, що окремі ЗМІ та політичні кола, які впливають на думку влади, говорять брехню. Нібито за продаж землі 70% українських громадян, але це не так. То велика неправда. Люди по всій Україні розуміють, що питання продажу землі не на часі. І це — народна більшість. Якщо не враховувати її думку, ми можемо отримати дуже негативні наслідки.