Сергій Дацюк: війна в Україні закінчиться після світової кризи

Розпад Росії міг би пришвидшитися, якби не світова криза.

Сергій Дацюк: війна в Україні закінчиться після світової кризи

20 лютого минає рівно 6 років з моменту віроломного нападу Росії. Коли закінчиться війна? Якою Україна вийде з бойових дій? Чи зміняться система і суспільство? Щоб знайти відповіді на ці питання, i-ua.tv розпочав серію матеріалів. Спочатку ми поспілкувалися з філософом Сергієм Дацюком.

— Будь-яка війна закінчується миром. Але він настає на інших умовах, ніж ті, що були до її початку. Якими будуть нові умови після завершення війни з Росією? Більш вигідними, чи ні?

— Коли закінчиться війна, мир для України справді буде на більш вигідних умовах. Ось тільки, коли це станеться, не знає ніхто. Війни, де ніхто не хоче вести боротьбу у гарячій фазі, можуть тривати десятиріччями. Зрештою, так само як і розпад Росії. Єдине, він міг би пришвидшитися, якби не світова криза. У неї і Україна, і Росія вступили задовго до Заходу. Вони від неї отримають переваги, бо мають, умовно кажучи, кризовий менеджмент. І це сповільнює ситуацію. Тому, без світової кризи Росія могла б мати проблеми впродовж одного — двох років. А ось зараз цей період затягується.

Відповідаючи на ваше питання, можу сказати, що мир настане після завершення світової кризи. Але ось тут ми передбачити нічого не можемо. Якби світова еліта розуміла її наближення в політичних аспектах і готувала, умовно кажучи, реформу ООН, СОТ, НАТО, можна було говорити про швидке подолання кризи. Та оскільки нічого подібного не відбувається, вона може затягнутися.

— Чи немає у Вас відчуття, що у нас залишається система суспільно-політичних і соціально-економічних відносин, через які суспільство стало жертвою агресії?

— Проблема не в самій агресії, а в тому, що ми продовжуємо ходити по колу і не здатні на інновації. З 2013 -2014 років, з часів Майдану нічого не змінилося. Ми як не приступали до змін шляхом інновацій, так і не приступаємо. Саме через це ми дуже сильно будемо потерпати у світовій кризі, що наближається. До речі, Росія у ній постраждає менше, ніж Україна.

— Про які інновації в Росії може йти мова?

— У них на повному серйозні розгорнули програмно-проектний розвиток, чого в Україні ще немає. Тобто, не просто управління функціонування, там ідуть виконання проектів програм. Вони, звичайно неефективні. Бо настільки погано як росіяни цього зробити не може ніхто. Тим не менш, вони поставили на розвиток. По-друге, вони зараз здійснюють перебудову політичної системи. Звичайно, не в напрямку лібералізації. Тим не менш, росіяни намагаються зберегти систему авторитарного управління. Наскільки це вдасться — не відомо. Принаймні, вони роблять зусилля, а ми не робимо жодних: ні в політичному контексті, ні в проектному програмному розвитку. Тому, ми, як мінімум, відстаємо від Росії на два великих стратегічних кроки.

Які мають відбутися зміни, щоб структура суспільства стала іншою?

— Ми з моїми колегами постійно відповідаємо на аналогічні питання: це і інноваційна конституція, і проектно-програмний простір. Останній має бути жорстко протиставлений функціонуванню, яким займається уряд. При чому проектно-програмний простір при президентові включає у себе зміну системи прийняття рішень. Ми пропонуємо модель з «трьох кімнат»: стратегічної, експертної та оперативної (ситуаційної). Тобто є три великих інновації, які готові до запровадження. Проблема лише в тому, що ми не зайняті змінами. Ми зайняті їх імітацією. Основна діяльність йде на піар, що не припустимо з ситуацією країни.

Рекомендовані публікації