У дітей зі сторожинецького інклюзивно-ресурсного центру депутати міської ради відібрали автобус

У місті працюють клани, які дерибанять бюджетні кошти.

У дітей зі сторожинецького інклюзивно-ресурсного центру депутати міської ради відібрали автобус

Депутати міської ради Сторожинця вирішили залишити дітей з інклюзивно-ресурсного центру без автобусу. Натомість, вони передали транспорт, обладнаний пандусом, на баланс одного із опорних закладів освіти. Відтак, учні, які не можуть самостійно їздити до школи, залишилися без можливості отримувати знання.

Депутати вирішили вчинити з автобусом на власний розсуд по при те, що сторожинецький інклюзивно-ресурсного центр завдячує появі транспорту не їм. Автобус з’явився завдяки зусиллям директорки освітнього закладу і депутатки міської ради Тамари Чернявської.

Дбаючи про учнів, вона, фактично, завалила клопотаннями департамент освіти Чернівецької області, міністерство освіти та, власне, міську раду. У результаті, інклюзивно-ресурсному центру вдалося придбати транспорт за 204 тисячі гривень, замість 2 мільйонів 200 тисяч гривень. Та прослужив автобус дітям недовго. 19 грудня 2019 року пані Тамарі Чернявській урочисто вручили ключі, а ось у лютому міська рада вирішила учнів позбавити транспорту. На думку депутатів, він потрібніший звичайній опорній школі, яка має вже два автобуси.

— Депутати організували комісію, яка повинна займатися перевіркою інклюзивно-ресурсного центру. Її членом була Оксана Гринюк — відповідальна за інклюзивну форму освіти при Чернівецькому обласному департаменті освіти і науки. Вона сказала, що наш автобус потрібно передати школі. Так і зробили. Міська рада Сторожинця прийняла рішення про передачу автобусу до опорного закладу без погоджувальної ради, з порушенням законодавства. Сьогодні вирішили, а завтра забрали, вони вважають, що можуть усе, — обурюється Тамара Чернявська.

Щоправда, поки автобус знаходиться на подвір’ї інклюзивно-ресурсного центру. 2 березня, обурені рішенням депутатів батьки зібралися на збори. Утім, без неприємних інцидентів не обійшлося.

— До нас у гості приїхали журналісти телеканалу «Промінь», щоб зняти сюжет. А коли вони пішли до автобусу, щоб його зафільмувати, стався скандал. З агресією і крикам до нас підбіг Микола Гаврилюк — депутат та за сумісництвом, начальник технічного відділу міської ради, і почав мене штовхати. Він волав, що цей автобус не наш і грозився поламати камеру журналістам. Гаврилюк вимагав у водія віддати всі документи, бо автобус не належить інклюзивно-ресурсному центрові. Ця особа є батьком новопризначеного голови райдержадміністрації у Сторожинці. Він нам не дає нормально працювати та виконувати свої обов’язки, — сказала Тамара Чернявська.

Журналістка-розслідувачка Ніна Волощук і авторка проекту «Правозахисний експертний центр журналістських розслідувань» пов’язує тиск на директорку ресурсно-інклюзивного центру із розкраданням бюджетних коштів органами місцевої влади.

— Це робить людина, яка обіймає посаду заступника міського голови. Він, за рахунок бюджету, допомагає своїй коханці і спільні дитині. Крім того, керівником райдержадміністрації в Сторожинці призначили Дмитра Балінова — сина одіозного Миколи Гаврилюка. Тобто, депутати створили свій сімейний підряд і дерибанять кошти на свій розсуд.

Я вчора поверталася додому після дискусії, яку знімав «Промінь» і потрапила в аварію. У нас врізалася машина. А в день, коли пані Тамарі передали ключі ввід автобусу, в неї випадково на великій швидкості в’їхав скутер. У нас в місті злочинна влада, яка цькує мене і Тамару Костянтинівну за те, що ми намагаємося донести істину, — розповіла Ніна Волощук.

Я звернутися до всіх людей які мають добру душу. Цей автобус забрали не в нашого колективу, його відібрали у дітей з особливими освітніми потребами. Наших учнів позбавили права на отримання освітніх послуг, — бідкається Тамара Чернявська.