Юрій Смелянський: Уряд Гончарука - «ритуальна жертва»

Його дострокова відставка була неминучим підсумком діяльності.

Юрій Смелянський: Уряд Гончарука - «ритуальна жертва»

4 березня Верховна Рада відправила у відставку уряд Олексія Гончарука. Новим прем’єром став Денис Шмигаль. Чого варто очікувати Україні від нового Кабміну? Відповідь на це питання i-ua.tv допоміг знайти експерт з питань деокупації Криму Юрій Смелянський.

До чого призведе ротація уряду?

— До появи нових об’єктів «ритуальної жертви». Нею став відправлений у відставку склад уряду. До зміни прізвищ членів Кабміну. І судячи з зроблених заяв, новопризначеним прем’єр-міністром — інших особливих змін чекати не доводиться. Пан Шмигаль заявив, що новий склад уряду продовжить реалізацію передвиборчих програм президента і партії «Слуга народу». Проблема в тому, що передвиборні програми містять взаємовиключні норми. У них вступають в конфлікт між собою капіталізм і соціалізм. Командно-адміністративна система відносин і ринкова. Відповідно, можна прогнозувати, що окрім «гасіння виникаючих пожеж», в тому числі як прояв цих конфліктів, новий склад уряду нічим іншим займатися не буде.

Представлення нового Кабміну та прем’єр-міністра обмежився заявою, що новий уряд — це «уряд для людей». Новий уряд — це уряд для «добробуту громадян». У чому цей самий «добробут», в чому «діяльність для людей» — не зрозуміло. Про ці «дрібниці» ні слова.

29 серпня 2019 новообраний парламент проголосував за список уряду без знайомства з поглядами, програмами дії, баченням завдань, проблем, ризиків у кандидатів. Тим самим моно-більшість взяла на себе відповідальність за його діяльність. Минуло півроку. Парламент заслуховує звіт прем’єр-міністра. Як висловився один з депутатів в своєму виступі: «Робота уряду незадовільна, але нам слід визнати цю роботу» І буквально через кілька днів той же парламент відправляє уряд у відставку. Президент України у своєму виступі наголошує, що уряд зробив дуже багато, але його треба відправити у відставку. Мовляв, мені подобається робота уряду, але не подобається уряд. Уряд робив багато доброго, але в бюджеті недобір доходів …

Чого не сталося при призначенні уряду в серпні 2019 і не сталося сьогодні? Відсутня серйозна розмова-аналіз про зроблені помилки, про шляхи їх виправлення. 3 вересня 2019 я написав текст з приводу призначення нового уряду. В тому числі я зазначив, що влада повинна була дати суспільству первинні відповіді на глобальні стратегічні питання:

1. Яке поєднання базису і надбудови бачить влада для України

2. Яку економічну модель (базис) для України бачать представники виконавчої (КМУ) та законодавчої (ВРУ) влади для України. Оголошено — вони однодумці.

3. Яка надбудова (політична система та ідеологія) будуть відповідати базису (економічній моделі) і породжувати позитивний синергетичний ефект.

4. Які проміжні досягнення будуть свідчити суспільству про рух в обраному стратегічному напрямку.

5. Які перші кроки в такому напрямку будуть зроблені.

Чому очікувалося подібне? А з тієї причини, що у ході передвиборної компанії оголошувалося про наявність комплексного бачення розвитку України.

Сьогодні, при призначенні нового складу уряду новий прем’єр-міністр заявив, що буде працювати над реалізацією передвиборчих обіцянок моно-влади. Але відповідей на стратегічні питання знову не дано.

Виходячи з усього перерахованого можна стверджувати, що фракція «СН» в парламенті, уряд України не є самостійними і незалежними інститутами влади, а всього лише інструментами задоволення «хочушок» президента.

Що Ви очікуєте від нового Кабміну?

Новопризначений прем’єр-міністр заявив у своєму виступі, що необхідно переглянути державний бюджет в питанні збільшення соціальних виплат і скорочення заробітної плати чиновників. Гарне популістська заява. Чому популістське? А скорочення заробітних плат чиновників не вирішує проблему соціальних виплат. Так само скорочення заробітної плати чиновників не вирішує проблему виплат заробітних плат шахтарям. Хоча це не означає, що заробітні плати чиновників не потрібно приводити у відповідність з реальними споживчими можливостями основної маси населення України.

Що особисто я очікую від уряду? Відповідь подвійна. Є розуміння того, що має робити уряд. В першу чергу, в питанні формування нового базису для України. І є розуміння того, що найімовірніше зможе робити уряд.

Того що має — навряд чи буде робити. А зможе лише реагувати на виклики і загрози і намагатися «гасити виникаючі пожежі» в економіці і соціальній сфері. В результаті, найімовірніше, ще приблизно через шість місяців новопризначений склад уряду також добровільно піде у відставку, бо не виправдав надії президента. Можливий варіант, що відповідати за невиконані обіцянки уряд буде разом з парламентом і президентом.

Чому, на Вашу думку, уряд Гончарука відправили у відставку?

Як я вже сказав — це «ритуальна жертва». Падіння рейтингів, зростання недовіри і невдоволення владою. Склад уряду, який не можна було призначати не міг довго функціонувати. Заявлена ​​в вересні 2019 року Програму діяльності уряду не могла принести ніяких позитивних результатів. Про це йшлося спочатку, одразу ж після оголошення цієї Програми. Минулий шестимісячний період лише підтвердив об’єктивність критики Програми діяльності Кабміну. Чинна влада в момент затвердження «уряду Гончарука» створила «чорну мітку» на використання цього складу уряду в якості «ритуальної жертви». Тобто, дострокова відставка «уряду Гончарука» була неминучим підсумком його діяльності. Повторюся, висока ймовірність того, що інструмент «дострокова відставка уряду» стане невід’ємним «прокляттям» моно-влади.