Депутати запустили ринок землі. Як жити далі?

З липня 2021 року в Україні діятиме ринок землі. Таке рішення ухвалила Верховна Рада уніч на 31 березня. Наскільки воно законне і що з ним робити? Як діяти суспільству після такого голосування?

Депутати запустили ринок землі. Як жити далі?

Відповідь на ці питання i-ua.tv шукав разом з нашими постійними експертами: філософом Сергієм Дацюком, Суддею Конституційного Суду України у відставці Віктором Шишкіним, громадським діячем Степаном Хмарою та політичним аналітиком Олександром Новохатським.

Сергій Дацюк: Єдиний вихід — дострокові вибори

Що з цим робити? Легальних механізмів не залишилося. Була купа правок, які покращують цей закон і роблять його більш-менш прийнятними. Але думаю, що 100 гектарів в одні руки — це також багато. Норма про заставу у банку породжує схеми прямої або опосередкованої передачі землі юридичним особам. Поясню. Можна брати кредит під заставу, його не повертати — і таким чином, земля опиняється у власності фінансової установи. Там вона має право знаходитися не більше двох років. Утім, один філіал банку може продавати землю іншому. Це, до речі, не законом не заборонено. Банк може здійснювати ротації і втримувати безкінечно цю землю. Тим паче немає розуміння, чи можна брати в іноземного банку кредит під заставу землі. Якщо так, то вона опиниться в іноземних банків.

Земельний закон має чимало схем. І я не думаю, що їх не бачили юристи. Скоріш за все, вони просто заплющили очі. Є велика підозра, що ми маємо справу з міжнародною корупцією. Її відслідкувати всередині України неможливо. Вочевидь, хабарі за цей закон були покладені на іноземні рахунки, і ми про це ніколи не дізнаємося.

Кредити МВФ не є настільки необхідними, щоб заради них лишати себе такого грандіозного ресурсу як земля. Тут немає жодного раціонального пояснення. Бо неможливо зрозуміти активність, яка могла б бути спрямована на щось прийнятніше і важливіше. Ситуація кепська. Вона ставить хрест на репутації парламентської більшості «слуг народу» та рейтингу президента. Наслідки не важко порахувати. Вочевидь, варто очікувати на дострокові вибори як парламенту так і президента. Я думаю, що це буде єдиний вихід з цієї ситуації.

Степан Хмара: Зеленьский прийшов до влади, щоб ліквідувати державу

Зеленський і його ляльководи хотіли вкрасти найпотужніший ресурс України, який залишався це — земля. Він підло використавши карантин, просунув земельний закон вночі. Зеленський — покидьок. Сволота, яка голосувала за земельний закон та йому аплодувала має бути покарана. Бо він — злочин проти держави та народу. Хтось буде казати, що внесли правки. Але вони їх обійдуть. Вони так само дотримуватимуться пунктів закону як це роблять з Конституцією України.

До влади прийшли ліквідатори. Зеленський — падлюка, яка зливає державу в унітаз. Хтось все списує на його недосвідченість. Але його закулісна сволота готувала не для того, щоб керувати державою, а для того, щоб її розбазарити, розікрасти і, врешті решт, ліквідувати. Цей покидьок має обов’язково закінчити криміналом.

Олександр Новохатський: «земельне» голосування, нагадувало роботу досвідченого и втомленого ката, який відверто сумує під час роботи

Сьогодні вночі нас легітимно зґвалтували. Скористалися своїм правом на насильство та безпорадністю наляканих вірусом людей, та й … відкарантинили усіх по повній програмі. Абсолютно не зважаючи ні на що: ні на моральні принципи, ні на громадянські права, ні на положення Конституції. Я розумію, що вони не читали Основний Закон. Я розумію, що вони у більшості своїй юристи та можуть виправдати будь-яку мерзенну дію.

І тут справа не в тому, «за що», чи «проти чого», голосували депутати. Питання полягає, в який спосіб вони це зробили. Ситуація дуже нагадує роботу старого досвідченого ката, якому вже нудно. Він вже не отримує задоволення від процесу. Йому сумно, він втомився і хоче по швидше додому. Але він не може просто так піти, бо відповідальна людина. Тому, однією рукою катує свою жертву, а іншою прикриває рота від скуки. Він людина професіональна та відповідальна. Дуже нагадує наших депутатів.

Так само і сьогодні вночі, ось ці сумуючі і позіхаючи депутати провели свою буденну, нудну роботу, яку вважали за необхідне. Почісуючи надокучливі та незручні елементи спецодягу, маски та окуляри, часом позіхаючи, вони відґвалтували нас як захотіли. Відґвалтували Україну. Відгвалтували Основний Закон, на який вони буденно та втомлено начхали.

Із впевненістю можу казати, що так само буденно та позіхаючи, ці людиноподібні істоти зґвалтують усю Україну на примирення із Донбасом. Процедура відпрацьована, ролі вивчені. Лишилась тільки одна справа — штандарт підняти, як сигнал до здійснення чергового акту легітимного насильства.

Віктор Шишкін: Треба підіймати повстання

— Що робити? А те, до чого я закликав три роки тому. Нічого було голосувати за антиукраїнські сили. А тепер що залишилося? Вмерти, або вийти на повстання?

— Повстання під час коронавірусу?

-А хіба це заперечення для повстання?

— Але ж діє режим карантину.

— До лампочки їхні заборони. Вони взагалі можуть здати Україну і ввести танки Путлера до Києва. Також знайшли мені заборону. Це їхні видумки.

— І ви думаєте, що люди підуть на повстання?

— Ні, не підуть. Якби вони мали б мізки, то прислухалися до нас ще три роки тому. А якщо в них їх немає, залишається тільки цвинтар.

— Але це жорстко.

— А як по іншому? Досить займатися толерастістю.

— Але ж є Конституційний суд.

— Як колись казали, «Залиш надії всяк сюди входящий». Він не один раз поводив себе так, як хоче влада. Я це на своїй шкірі відчув.

— Тобто тільки повстання?

— Так, я весь час дивлюся на другу частину п’ятої статті Конституції. Вона говорить, що носієм суверенітету є народ. А це — верховна влада. Ось нехай народ і думає, що йому сьогодні робити: або правильно голосувати на виборах, або у разі помилки, підіймати повстання.