Анатолій Любаревич: Ми можемо епідемію використати на свій лад

З’явилася надія, що почне працювати модель розвитку.

Анатолій Любаревич: Ми можемо епідемію використати на свій лад

Українці не можуть дочекатися завершення карантину, спровокованого пандемією коронавірусу. Адже він обмежив звичний для них стиль життя і чимало кого закрив у домівках. Якою економіка України стане після завершення карантину? Про це ми запитали керівника проекту «Єдиної державної Системи Моніторингу» Анатолія Любаревича. Нижче публікуємо його коментар.

«Пандемія коронавірусу пришвидшила процес повної руйнації і так не працюючої системи державного управління України. Економіка України до пандемії знаходилась у стані стагнації, а по прогнозах, після її закінчення, перейде у глибоку рецесію. При відсутності моделі соціально-економічного розвитку, навіть в сприятливих умовах розвиток неможливий. Вірус дав потужний поштовх не просто світовій кризі, відбувається зміна-перерозподіл світового економічного порядку і чим буде захищена наша країна, яке місце займе у новому порядку і головне завдяки чому-це головне, життєво-важливе питання.

Наша країна і ми з вами, як її громадяни, маємо необмежені, усі необхідні ресурси для потужного економічного зростання: людські, природні, енергетичні. Судіть самі, яка країна в Європі має таку кількість запасів природного газу, нафти, корисних копалин. Не беручі до уваги РФ. Ми маємо в нашій землі усю періодичну таблицю Мендєлєєва, другу генерацію в Європі атомної електроенергії, самої дешевої електроенергії. Ми маємо 1/6 світових запасів чорнозему. Такої родючої землі не має ні одна країна у світі. Так що тоді нам заважає мати гідне життя? Відсутність чіткого виконання стратегії національного розвитку, на протязі всього часу. Бездіяльність і, відверто кажучи, злочинне, недбале відношення до цього питання вищих посадових осіб держави, дала можливість певним колам знищити державне управління економічними процесами і встановити свої схеми ручного керування цілими економічними галузями. Замовчується і приховується економічна модель, яка затверджена на усіх рівня та гілках виконавчої, законодавчої влади. Проект «ЄДСМ» був розроблений разом з НАНУ і затверджений до практичного впровадження, але до цього «руки» у посадовців не доходили. І в результаті, ми маємо ситуацію, коли країна на межі прірви. Такі дії — це підрив Національної безпеки країни.

На сьогодні є ініціатива і розуміння депутатів ВРУ важливості негайного впровадження комплексного підходу в економіці держави — це впровадження «Єдиної Державної Системи Моніторингу». Користуючись нагодою, хочу подякувати депутатам ВРУ Ткаченко М.М. Горбенко Р.О. та Кузнєцову О.О. яке це важливе питання для Української держави та громадян країни. За їх ініціативою зареєстрований законопроект № 3359 від 17.04.2020 р. «про Єдину державну Систему Моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси та комунальні послуги».. З’явилася надія, що почне працювати модель розвитку. В України є свій шлях, своє розуміння і відповідна модель, яку потрібно запроваджувати, мета якої є ефективна, конкурентна економіка в якій головним питанням є соціальне.

Що найважливіше і найкраще для України та українців? Змінити прогнилу систему на нову модель управління і розвитку, передавши владу на місця під контроль громадам місцевого самоврядування, тим самим укріпити цілісність держави використовуючи усі в наявності засоби та ресурси, надаючи громадянам гідні умови життя. Чи піти шляхом економічного хаосу, за яким системну кризу змінить жорстка диктатура та втрата цілісності держави, або взагалі зникнення її з карти світу? Якщо нам і потрібна зараз диктатура, то це диктатура ПРАВА! В іншому випадку, програють усі. Впершу чергу, заможні, бо 80% бідним вже немає чого втрачати.