Андрій Кочуков: Ринку енергетики не існує

Натомість є підміна понять. Олігархи називають ринком свої монополії.

Андрій Кочуков: Ринку енергетики не існує

Депутати Верховної Ради зареєстрували проект закону Про Єдину державну систему моніторингу. Вона передбачає введення балансу, який зробить ціни на енергоносії зрозумілими для кожного українця. Але чи зможуть чесні ціни посприяти розвитку місцевого самоврядування? Про це i-ua.tv запитав політичного аналітика Андрія Кочукова.

«На сьогоднішній момент, не існує ринку енергетики як такого. Натомість є підміна понять. Олігархи називають ринком свої монополії. Якщо говорити про будь-яке самоврядування, його базові корені лежать у володінні. Станом на зараз, порушена 5 (джерелом влади є народ — ред.) і 13 (земля, надра, водні ресурси і повітря належать народові — ред.) статті Конституції України. Як бачимо, український народ жодним чином не впливає на компанії-видобувачі природних ресурсів і їх транспортування. Це є монополісти, які не мають ніякого відношення ні до народу, ні до держави Україна. Це — приватні особи.

На мою думку, для того, щоб місцеве самоврядування працювало нормально, треба ввести систему моніторингу. По-перше, зараз нікому невідомо, ні скільки видобули газу, ні якої він якості. Чимало людей викладають в Інтернеті інформацію про те, що в них беруть гроші по повній за неякісний, розбавлений газ.

По-друге, для того, щоб електрика текла по проводах, жодних насосних станцій непотрібно. То ж мені не зрозуміло, за яке її транспортування беруть гроші. Не менш незрозумілим є момент ціноутворення. Темними залишаються питання, хто на сьогоднішній момент встановлює собівартість і за яким принципом вона намальована.

Один мій знайомий скаржився, що ціни за нафту впали нижче плінтус, але вартість бензину залишилася незмінною. Утім, він не взяв до уваги податки, акцизи і всілякі незрозумілі збори, що закладені у його вартість. Із цього витікає, що питання ціноутворення по-перше, не є прозорим, по-друге, ніхто не зацікавлений у його прозорості. Зокрема, і люди, які називають себе державою.

Крім того, відсутня конкуренція на ринку природних ресурсів. Бал правлять монополії. Але якщо вони недержавні, у мене виникає питання, чому так сталося. На мою думку, для місцевого самоврядування дуже важливо вибирати серед постачальників цих послуг.

Відповідно до Конституції, надра землі — це надбання народу, всіх нас. У мене питання, чому їх видобуває стороння організації, яка не каже, скільки коштують її послуги і продає мені мою власність за мої гроші. Виходить, вона в мені продає моє. Це несправедливо. Що ж стосовно ЄДСМ, то вона не є фінальним вирішенням питання, але вона допоможе встановити чесні ціни на енергоносії".