Анжеліка Воронова: ЄДСМ — це справжня децентралізація

Система дає прозорість і зрозумілість, куди будуть витрачатися бюджетні кошти.

Анжеліка Воронова: ЄДСМ — це справжня децентралізація

Національна академія наук України розробила проект, на замовлення Кабінету міністрів України, вважаючи, що вихід на новий рівень економки поставить край монополіям. Повна назва проекту «Єдина державну система моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси комунальні послуги.» Скорочена назва — «єдина державна система моніторингу». Абревіатура — ЄДСМ. Проект передбачає прозорі тарифи на енергоносіі. Відтак, зниження цін на комуналку та продовольчі і непродовольчі продукти та послуги. Докладніше про ЄДСМ i-ua.tv розповіла економістка Анжеліка Воронова.

— Що собою являє ЄДСМ?

— Це комплексний системний підхід до питань соціально-економічного спрямування. По суті, це справедливий розподіл благ на території, де проживають люди. Мова йде про енергоресурси, надра. ЄДСМ — це економічний устрій держави. Наголошую: це — устрій і той порядок, який ми самі організовуємо в своєму будинку.

— Як працює ЄДСМ?

— Описати двома словами його дію неможливо, але спробую пояснити. ЄДСМ включає багато різних напрямів та програм. Що здатен забезпечити сам проект на початку? Зниження собівартості економіки. В Україні та її областях вона управлятиметься через ринкову модель. ЄДСМ встановить збалансовану тарифну політику на конкретній території. Але найголовніше це — прозорий баланс ринку, де споживач, як на базарі, зможе обирати продукт.

Спробую пояснити на прикладі яблук. Потенційний покупець одразу бачить їх якість і може дізнатися у продавця з якої області вони привезені. Його не цікавить скільки часу витратили на доставку яблук до ринку. Покупця хвилюють три речі: якість, сорт та ціна. Остання включає транспортування яблук до ринку та спосіб їх вирощення. Що ж стосується енергоносіїв, то нас їх зовнішній вигляд цікавить недуже. Головне — ціна та якість. Але, фактично, ми не бачимо прозорого ринку енергоносіїв.

До речі, видобуток надр турбує кожного. Ми не повинні думати лише про сьогоднішній день. Потрібно замислитися, що ми залишимо нашим дітям і якими очима дивитимемося на них. Ми нестримно виймаємо надра і зовсім не думаємо про те, що дістанеться наступним поколінням через нашу недалекоглядність. На щастя, система ЄДСМ дозволяє забезпечити раціональне використання всіх благ, що в нас є у вигляді енергоресурсів, надр та використання земельних ресурсів.

— ЄДСМ це ж не тільки про енергоресурси. Чи може ця система впливати, наприклад, на ціни на молоко та хліб?

— ЄДСМ створює прозорий зведений баланс споживання і виробництва енергоресурсів і це впливає не тільки на тарифи, що одразу можуть впасти на 50%. Раціональне використання та прозорість ліквідують приписки та втрати, які, зазвичай, підприємства списують на населення. Що я маю на увазі? Одна із основних статей витрат у собівартості продукції та послуг входить заробітна плата за енергоносії. Оскільки вартість енергоресурсів зменшиться, таким чином впаде і ціна на вироблену продукцію та послуги виробників.

Але найголовніше, завдяки ЄДСМ суттєво зросте купівельна спроможність громадян. Їх добробут є значною проблемою для України. Адже ми постійно недоїдаємо і не докуповуємо потрібні речі та ліки. У першу чергу, це стосується пенсіонерів та інших незахищених верств населення. Виходить, що ЄДСМ дозволить значно поліпшити нам життя. Вона стане поштовхом для розвитку малого та середнього бізнесу. Невеличкі підприємства зможуть не лише між собою конкурувати, але й вийдуть на нові ринки.

На жаль, зараз чимало ринків для нас залишаються недоступними. Неможливість модернізувати свої потужності та докуповувати сучасне обладнання виробники економлять на якості сировини та заробітної плати працівникам, це єдині складові, що дають змогу коригувати собівартість продукції та послуг. Скажімо, наші українські яблука коштують дорожче, ніж їх родичі, привезені з Польщі. І це несправедливо. Виправити ситуацію допоможе ЄДСМ. Вона забезпечить нормальну життєдіяльність всіх учасників ринку, споживачів та виробників. У результаті, дуже сильно виграє сама держава. Ми собі забезпечуємо робочі місця та нормальний раціон харчування росте рівень якості життя населення.

ЄДСМ — це переорієнтація олігархічної економічної системи на соціальну забезпеченість кожного громадянина України, незалежно від його віку. Зараз ми займаємося тим, що вимушені відстоювати не тільки свої інтереси але й захищати свою економіку. Ми вимушені братися не за її підтримку, а за її порятунок. Влада каже: «Давайте захистимо пенсіонерів». А чому мають страждати новостворені сім’ї та молодь. Чим вони завинили? Ми маємо займатися не підтримкою конкретної категорії громадян. Це не допоможе. А ось коли ми рятуємо економіку, підтримуємо абсолютно всіх: від малого до великого. Зараз ми опинилися в ситуації, коли в більшості українців немає заощаджень. Максимум у декількох відсотків населення є майже на півроку. Але навіть цю кількість накопичень оцінити неможливо. Ніхто не знає, як вплине карантин, і яким буде курс гривні через два місяці. Зараз ми не маємо орієнтирів на день грядущий. Ми не знаємо навіть, нам стане гірше, чи краще. У нас немає горизонтів планування, але вирішити цю ситуацію допоможе ЄДСМ.

— Чи існують етапи запровадження ЄДСМ?

— Почну з того, що 17 квітня 2020 року, у парламенті зареєстрували проект закону № 3359 «Про єдину державну систему моніторингу, виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги». Наразі він знаходиться у профільному комітеті Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг. Його голова — Андрій Герус. Потім документ має пройти перевірку низки комітетів в ВР в тому числі на предмет корупційної складової. Мушу сказати, що документ пережив свою не першу реєстрацію, а його матеріали вивірені спеціалістами, експертами та часом.

Після того, як проект стане повноцінним законом, початок впровадження буде з однієї області. Там, обласна рада прийме рішення про впровадження ЄДСМ на території регіону. Як ви розумієте, на усі бюрократичні процедури потрібен час. За нашими оцінками, після голосування за проект в ВР та узгодження з першою областю, як тільки будуть укладені та погоджені всі необхідні документи науковці обіцяють економічний ефект після 2−3 місяців з початку впровадження. І тоді, люди відчують полегшення. Вони побачать суттєве зменшення у платіжках за комунальні послуги. Те ж саме стосуватиметься цін на продукцію, яка вироблятиметься в цієї області.

— Ви займаєтеся активною презентацією ЄДСМ. Як на проект реагують громадяни України?

— Я спілкуюся з людьми через соціальну мережу «Facebook». Моя місія як економіста (а економіст — це лікар для підприємства) — розповісти їм що вихід з непростої економічної ситуації є. Його запропонували науковці НАН України, розробивши Єдину державну моніторингову систему. В нас є команда і з кожним днем нас стає все більше та більше. Приєднуються небайдужі люди різних політичних поглядів, але нас єднає одне — це порядок в нашому домі, переклад словосполучення з грецької мови — економіка.

На мої пояснення люди реагують по-різному. Умовно, їх можна розділити на кілька груп. Перша називається «все пропало», бо нічого змінити неможливо, і ми все втратили. Друга категорія — «треба всіх вбити», причому неважливо де: в Києві, чи на місцях. Третя група називається «щось треба змінювати», але вони не знають як. І саме ця група — люди, з якими ми найактивніше працюємо. Ми їм розповідаємо, що вихід є. Потрібно лише підтримати проект про ЄДСМ. Даємо їм посилання на сайт Верховної Ради, аби вони могли ознайомитися з документом. Звісно, є ще і четверта група. Я б її назвала фахівцями. До неї відносяться економісти, юристи та енергетики. Їм цікаво читати документи і розбиратися в проблемах. Це дуже якісні люди, вони нам допомагають розповідати, що не все втрачено.

Я також намагаюся розповідати людям, що ЄДСМ — наша національна програма розвитку. Нам не треба бігти за кордон, аби купувати панацею від бід в Україні. Аналогічні проекти є в інших країнах світу. Та вони не продаються. Їх купити — так само неможливо як поділитися прапором, чи гербом. Наша ж модель ЄДСМ дуже крута і якісна. Вона може на одному рівні стояти разом з такими розвиненими економіками як Сінгапур. Вона буде не гіршою, а може навіть і кращою. Все залежить від того, наскільки на місцях допомагатимуть влада та громадськість. Звісно, сам проект приймається у парламенті, але його запровадження залежить від низів. Від територіальних одиниць і самих людей. Наскільки останні зможуть самоорганізуватися, настільки швидко проект крокуватиме територією і даватиме ефект.

— Як вплине ЄДСМ на місцеве самоврядування?

— Насправді цей проект — справжня децентралізація. Можна поцікавитись у депутатів різних рівнів і вони підтвердять що та децентралізація, яка на зараз існує, потребує доопрацювання. Використання енергоносіїв та надр в Україні не відповідає світовим стандартам, тому і децентралізація якась наразіне дороблена. Таким чином, депутати на місцях можуть тільки обурюватися. ЄДСМ дає прозорість і зрозумілість, куди будуть витрачатися бюджетні кошти. Це надасть можливість приймати справжні управлінські рішення на місцях. Тому, ЄДСМ — це крок уперед. Це можливість контролювати місцеві бюджети, а значить, напрям до високих стандартів соціального благополуччя.