Микола Голомша: Володимир Путін рано, чи пізно предстане перед судом

Він має понести покарання за неоголошену збройну агресію та злочини проти людства.

Микола Голомша: Володимир Путін рано, чи пізно предстане перед судом

Кремль збирається підкріпити свої збройні сили нашими людьми. Про чому це робить по-терористськи безсовісно, за рахунок мешканців окупованого Криму. Такі дії Кремля повністю суперечать міжнародному законодавству. Що робити у цій ситуації Україні? Чи здатна вона вплинути на такий «братній» призов? Відповіді на ці питання можна прочитати в коментарі професора права, громадського і політичного діяча Миколи Голомши для i-ua.tv.

«Я вважаю порушенням прав людини і громадянина рішення Російської Федерації про весняний призив кримчан на військову службу. Наше міністерство закордонних справ справедливо вимагає від Росії його скасування. По-перше, міжнародне законодавство забороняє призивати до збройних сил мешканців окупованих територій. На сьогоднішній день, Крим не визнаний теренами Росії, ні міжнародним співтовариством, ні Організацією Об’єднаних Націй. Півострів належить Україні і на нього розповсюджується її юрисдикція і Конституція. Самі ж кримчани захищаються нашим законодавством. Навіть притягнення їх до відповідальності за законами РФ суперечить міжнародним нормам.

По-друге, Росія застосовує не цивілізаційну формулу. Усупереч здорового глузду та моралі, вона змушує людей іншої ментальності сприймати їхню культуру та їхнє законодавство. Що говорять мешканці півострову? За їх даними з території Криму планують відібрати і направити на проходження військової служби близько 3.500 осіб. Більшість із них відправляють за межі півострову, до військових частин південного та інших округів держави-окупанта.

Саме тому, наше громадське формування звертається до Міжнародного кримінального суду і повідомляє про воєнні злочини Російської Федерації в Криму. Мало того, що росіяни заарештовують наших людей, переслідують їх за дотримання своїх законів і норм, вшанування своїх символів, вони ще й застосовують примусовий призов до лав збройних сил. Саме тому, наше міністерство дуже правильно нагадало, що такі дії РФ є воєнним злочином. А оскільки вони відбуваються під час пандемії, ще й ставлять під загрозу життя і здоров’я наших людей.

Безперечно, такий призов наших громадян до лав чужинської армії порушує 51 статтю Женевської Конвенції «Про захист цивільного населення під час війни». А їх переміщення на територію Росії — 49 статтю цієї ж конвенції.

Утім, рано чи пізно наші території повернуться до лона України. Коли це станеться — вже питання часу. Усе залежить від того, наскільки ми будемо вести активну боротьбу. Та знаю точно одне. Путін і вся його свита неодмінно постануть перед Міжнародним кримінальним судом в Гаазі за агресивну війну в Україні та окупацію наших територій. Вони мають понести покарання за неоголошену збройну агресію та злочини проти людства. Я маю на увазі, зґвалтування, вбивства і катування наших громадян. Закатованих людей російські найманці добивали і закопували цілими пачками. Такі братські могили продовжують знаходити у звільненому Слов’янську та інших містах. Ці злочини організовували та виконували російські армійці та найманці. Вони мають бути розслідуваними та покараними.

Саме тому, наша держава повинна активно працювати на задокументування доказів російських злочинів. Хотів би нагадати, що у 2014 році до реєстру досудових розслідувань внесли два провадження. Одне — про терористичну «ЛНР», а інше — про терористичну «ДНР». Уже тоді було зрозуміло, що ці утворення — терористичні. Вони зорганізовані Кремлем проти українських територій, української влади, українського народу та всього українського загалом. На жаль, обидва провадження ще не розслідуванні. Але я переконаний, що це станеться не за горами і винні понесуть заслужену відповідальність. Тут хочу наголосити, що у світі існують принципи міжнародного права. Це є та основа життя, яка існуватиме вічно. Ми не можемо, скажімо, тільки відстежувати якісь політичні ігрища, ми повинні діяти в рамках права.

Давайте звернемося до історії. Уявіть собі, що Черчіль або Сталін домовлялися з Гітлером. Це — немислимо. Я вважаю, що найкраща формула розв’язання конфлікту — це міжнародне і національне законодавство та статут ООН. Наше національне законодавство дає визначення міжнародній агресії і відповідний регламент дій. Ним повинні були скористатися ще Турчинов і Порошенко, а тепер -Зеленський. Останній має оголосити воєнний стан на теренах конфлікту.

Тоді, усьому світу стане зрозуміло, що в Україні відбувається війна. Такі дії голови держави дадуть підставу скликати позачергову сесію Радбезу ООН, щоб підключити до роботи Міжнародний кримінальний суд. Це запустить механізм дії всіх законів про військовополонених і всіх санкцій проти держави-агресорки. На приборкання Росії стане весь світ.

Я переконаний, що після цих дій у повній мірі запрацює Будапештський меморандум, одним з підписантів якого є Росія. Відповідно до документу, Велика Британія і США будуть надавати нам військову допомогу летальною і не летальною зброєю, а не як зараз її продавати. Усе це пришвидшить час відповідальності Кремля за його злочини".