Олександр Федієнко: українці не знайомі з кібергігієною

На відміну від минулих зразків, сучасний мобільний телефон — це не тільки засіб зв’язку та сховище для зберігання номерів. Сьогодні у ньому містяться дані з банкової картки, акаунти в соціальних мережах, особисті фотографії та інша персональна інформація. У разі втрати, або викрадення смартфону ними можуть скористатися шахраї.

Олександр Федієнко: українці не знайомі з кібергігієною

Парламентареві та ІТ-фахівцеві Олександру Федієнку доводилося двічі купувати один смартфон. Справа в тому, що апарат став жертвою крадіїв. Випадок трапився ще до депутатства Федієнка. Помітивши відсутність смартфону, чоловік одразу звернувся за допомогою до поліції. Та правоохоронні органи виявилися безсилими. Скориставшись технічними можливостями виробника, Олександр Федієнко побачив, що його телефон засвітився на базарі у Караваєвих дачах. Йому нічого не залишалося, як вирушити на місце і купити свій апарат знову.

Чимало українців не замислюються над тим, що телефон — це не тільки засіб зв’язку, але й пристрій для зберігання персональних даних. Саме тому, на круглому столі: «Сірий імпорт мобільних терміналів: масштаб проблеми, шляхи розв’язання», який відбувся 26 листопада, Олександр Федієнко підіймав питання кібергігієни та кібербезпеки. З головою правління Інтернет асоціації України поспілкувалася і журналістка i-ua.tv.

— Чому питання кібербезпеки та кібергігієни є наразі дуже актуальними?

— На відміну від минулих зразків, сучасний мобільний телефон — це не тільки засіб зв’язку та сховище для зберігання номерів. Сьогодні у ньому містяться дані з банкової картки, акаунти в соціальних мережах, особисті фотографії та інша персональна інформація. У разі втрати, або викрадення смартфону ними можуть скористатися шахраї. Саме тому, дуже важливо щоб людина звернулася до оперативних та правоохоронних органів. Вони б могли випередити зловмисників. Заблокувати телефон, аби шахраї не скористалися особистою інформацією, або банківською карткою.

— А що робити українцям з телефонами, які завезли до нашої держави «сірим», напівлегальним шляхом?

— Якщо вам смартфон передала бабуся з Італії, або ви його купили у Сполучених Штатах Америки, не панікуйте. У цьому немає жодних проблем. Привезли, ввімкнули — і працюйте, скільки завгодно. Зовсім інша справа — «сірі», напівлегально завезені апарати. До мене зверталося багато вендерів (виробників мобільного обладнання — ред.), які не хочуть працювати з Україною, бо у нас не підтримують легальних постачальників і легальний бізнес. Утім, вони зовсім не проти, аби їхня продукція поширювалася «сірим» шляхом. Однак такі апарати не матимуть підтримки від свого бренду.

З «сірими» та «білими» телефонами усе так само як із автомобілями. «Сіра» машина від «білої» відрізняється дешевшою вартістю. Однак роблячи вибір на користь «сірої» автівки, покупець має розуміти, що не отримає на неї гарантій від виробника, оскільки вона потрапила до країни не законним, а напівлегальним шляхом.

Відмова вендерів від співпраці означає не тільки іміджеві втрати для України, але і фінансові для її мешканців. Наприклад, ви купуєте «сірий» телефон. Згодом виявляється, що там немає української мови, бо ваш апарат запрограмований на Малайзію, або Російську Федерацію. Ви приходите до сервісного центру і просите його перешити. Однак ця послуга вам коштуватиме додаткових грошей, бо ваш апарат приїхав в Україну напівлегальним шляхом.

Тут варто подумати про захист прав користувачів. Якщо електронний пристрій потрапляє на територію України, він має відповідати українському законодавству. Тільки тоді, у випадку проблем з телефоном, споживач, взявши на нього паспорт та інструкцію, знатиме, куди звернутися по допомогу. У випадку із «сірими» апаратами людина опиняється зі своєю проблемою сам на сам.

— Як так зробити, щоб персональні дані були повністю захищеними і не потрапили до рук шахраїв?

— На жаль, як фахівець з питань кібербезпеки я можу сказати, що це, у принципі, неможливо. Давайте знову звернемося до прикладу з автомобілями. Відповідно до статистики, якщо професійні викрадачі не можуть завести машину за 20 — 15 секунд, її кидають. Так само і з електронними пристроями та мобільними телефонами. Якщо людина запроваджує елементарні заходи кібергігієни, наприклад, подвійну аутентифікацію та інші механізми, це ускладнить можливості шахрая скористатися особистими даним. Утім, забезпечити стовідсоткову безпеку, на жаль, неможливо.

— Українці часто думають про безпеку телефону і даних?

— Спираючись на статистику мобільних операторів, на 10 випадків викрадення телефонів тільки одна людина звертається до поліції. Це дуже мало. Утім, навіть звернення до поліції не гарантує повернення вашого апарату. Наразі правоохоронці поки не мають інструментів для відслідковування вкрадених телефонів. Я б порадив подбати про безпеку. На жаль, українці занадто довіряють своїм електронним гаджетам і не замислюються про наслідки. Мені шкода, що вони не знайомі з такими поняттями як кібергігігєна та збереженням своїх персональних даних.