Анжела Воронова: «ОСББ — це перший крок до розвитку справжнього місцевого самоврядування та побудови справедливої держави.»

Якщо змінити державну антинародну політику, на соціальну, будь-яке ОСББ, квартира, або приватний будинок відчують турботу.

Анжела Воронова: «ОСББ — це перший крок до розвитку справжнього місцевого самоврядування та побудови справедливої держави.»

Якщо розбудовувати громадянське суспільство з низів, то його найпершими і найпростішими прообразами очевидно мають бути об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Такі організації привчають громадян бути відповідальнішими. Наприклад, вчать вирішувати житлові проблеми і самостійно розбиратися з фінансовими видатками на обслуговування своїх помешкань. Саме на основі ОСББ можна було б створювати більші організації — функціональні територіальні громади, а не «спущену» згори децентралізацію, яка швидше нагадує більш розгалуджену централізацію, ніж справжнє місцеве самоврядування. Про те, які переваги отримують українці від об’єднань співмешканців багатоповерхових будинків, i-ua.tv поспілкувався з громадською діячкою Анжелою Вороновою.

— Що собою являє становлення ОСББ з точки зору формування громадянського суспільства: рух догори, чи це така собі окрема суспільна ніша?

— Думаю, що рух вгору. ОСББ — це самоорганізація людей задля вирішення побутових питань за місцем свого проживання. І це — дуже важливо. Бо відповідальність за організацію свого проживання беруть на себе мешканці і власники багатоповерхового будинку. Люди навчились та мають вже певні результати від свої відповідальності. Самі планують заходи та роботи, самі шукають додаткові кошти за рахунок конкурсних та місцевих програм, перед ними звітують обрані голови та бухгалтери. Бачила я в нашому місті дуже успішні ОСББ, як і занехаяні будинки, де люди не можуть самоорганізуватись і від цього тільки програють. Направду кажучи, процес об’єднання — певною мірою болючий, але ж лише через такий біль і може відбуватися розвиток як людини, так і суспільства. Що нам показав розвиток ОСББ? Поки ми втрачаємо кошти та спільно не рухаємося до вирішення питань, які стосуються кожного, неможливо конструктивно розв’язати, скажімо, проблему капітального ремонту одного даху для всіх, єдиної зламної двері для всіх та одного на всіх цоколя чи стін, доріжок.

В ідеалі, лідери ОСББ та вуличних комітетів взагалі тепер мають налагодити в районах міста наступний рівень організації громади — для вирішення питань господарювання на територіях. Зараз ще далеко не до кінця вирішено на місцях питання взаємодії с депутатами на виконання положень Конституції України щодо місцевого самоврядування. Інакше ми б бачили таки самі позитивні результати від спільної громадської діяльності на рівні району і міста, які ми бачимо на рівні успішних ОСББ.

— Які взагалі переваги отримують люди від створення ОСББ?

— По-перше, вони отримують у себе на місці первинну звітність за витрати грошей і самостійно розраховують вартість комунальних послуг, яка прив’язана до квадратного метру житла. Цю вартість визначають на загальних зборах за участі правління і голови ОСББ. Також вони створюють річний кошторис витрат на утримання будинку. Найголовніша перевага — це відсутність переплати за незрозумілі чи несправедливі витрати. Крім того, спільні зібрання згуртовують мешканців, вони більш-менш знають друг друга, вчаться взаємодіяти, розвивають почуття турботи й поваги як до себе, так і до сусіда.

— Чи може у такий спосіб створення ОСББ сприяти розвитку громадянського суспільства? Стати, так би мовити, його основою. Які тенденції до того, що на їх базі можуть з’явитися і більші громади, створені волею людей, а не вказівкою владних структур згори?

— Самоорганізація навколо свого житла уже передбачає вирішення спільних задач. Аналогічні завдання можна розв’язати і на рівні мікрорайонів і районів міста. І це — дуже важливо. Первинні утворення громадян сприяють вивчення ними законодавства щодо організації власного житла і оптимізації та економії витрат грошей.

У створенні ОСББ важлива і матеріальна, і нематеріальна частини. Коли люди вже вивели свою організацію на дуже високий рівень, зробивши капітальний ремонт будинку та налагодивши енергоефективність, зростає культура самих мешканців будинку та якість спілкування між ними.

Тепер необхідно щоб рівень вирішення питань не зводився лише до самого будинку та комфортності для його мешканців, а розв’язувалися питання рівня району, міста, області та країни. Поки ми не почнемо взаємодіяти з депутатами всіх рівнів на місцях, та притягати їх до відповідальності в разі невиконання ними своїх обов’язків, ми далі не просунемось в розвитку місцевого самоврядування.

Зараз одна із актуальних тем — вирішення питання з розміром тарифів на енергоносії. Водночас я не можу зрозуміти: чому це питання не можливо підняти на рівні ОСББ, вуличних комітетів та депутатів?

Є проект ЄДСМ повна назва якого: «Єдина державна система моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги». Це, по суті, організація прозорого обліку, контролю, аудиту та моніторингу енергоресурсів за такими параметрами: якість, кількість, ціна. Є програма, яка є невід’ємною частиною цього проекту «Створення служби захисту населення від природних монополій». (посилання на програму створення служби захисту споживачів проти природних монополій https://www.facebook.com/groups/231683585162543/permalink/232137285117173/) На зібранні мешканців можна прийняти концепцію цієї служби в своєму ОСББ чи в своєму вуличному комітеті. Донести це до депутатів районних, місцевих рад. Поставити перед ними завдання донести цей запит до обласних депутатів, щоб запровадити відповідний пілотний проект в області, а депутатам Верховної Ради — прийняти відповідний проект Закону, що був зареєстрований 17 квітня 2020 року. Ось таким чином і вирішити питання прозорого обліку, який впливатиме на формування справедливої ціни на всі енергоносії. До речі, термін «справедлива ціна» це фундаментальне економічне поняття й стосується воно товарів. А термін «тарифи» доречніше застосовувати до послуг, оскільки до товару це жодного відношення не має.

— Чи здатні вплинути на зміну суспільно-політичної системи відповідні зміни в соціально-економічних відносинах, зокрема запровадження прозорих балансів на енергоносії та участь громад у боротьбі за свої соціальні права?

— Давайте почнемо з ОСББ. Вони вже створюються більше десяти років. Процес утворення цих організацій фактично перейшов на стадію звичайної поточної роботи. Відповідно, уся внутрішня оптимізація витрат проведена та всі договори підписані. Політичні події, які в нас відбуваються, можуть вплинути, так би мовити, лише з зовнішньої сторони. Всередині ОСББ — усе гаразд. Єдине, що не в усіх будинках ще розібралися з енергоефективністю. Просто вона потребує великих видатків. Утеплення стін будинків та їх дахів — річ недешева. Для вирішення цих завдань неможливо обійтися без кредитів та допомоги міських програм чи конкурсів. Крім цього, хочу звернути увагу на те що можна ще оптимізувати річний кошторис будь-якого ОСББ за рахунок зменшення тарифів на енергоносії за такими статтями витрат як: «Плата за електрику ліфтів» — до 50% в рік, «Плата за освітлення загальних міст користування» — теж до 50% в рік, «полив території, та клумб» — до 50% в рік та «Інші постачальники послуг», у яких в послугах є плата за енергоносії до 20% на рік. Це все дасть реалізація проекту ЄДСМ на місцях та в області ! (Посилання на аналітичний огляд НАН України, як подобні системи працюють в інших країнах світу https://www.facebook.com/groups/231683585162543/permalink/238412651156303/). Отже — додатково вивільнених грошових коштів від 20% до 40% конкретного ОСББ від річного кошторису щорічно! Потрібно враховувати: маленький ОСББ 1 — 2 — 3 будинки чи великий ОСББ до 20 будинків та більше. Це і є тією основою місцевого самоврядування, яка, через взаємодію мешканців ОСББ і співпрацю з депутатами та об’єднаннями з іншими ОСББ в районі чи місті, дозволить вийти на інший рівень розвитку міста, області, країни та перейти до справжнього народовладдя. Отже, зміна суспільно-політичної системи зверху — тупиковий для суспільства шлях, бо означатиме виключно задоволення забаганок правлячої верхівки, яка абсолютно відірвана від народу й дбає виключно про власні інтереси, зокрема, нахабно набиваючи свої кишені і безсовісно обкрадаючи народ драконівськими цінами й тарифами. Отже, справжні зміни соціально-економічної, а відтак і сусупільно-політичної моделі мають початися тільки знизу і тільки через самоорганізацію, спільну дію і самоуправління.

Нинішня державна система — антисоціальна, несправедлива й байдужа до своїх громадян. Візьмемо для прикладу ту ж тарифну політику — вона агресивна й бездумна в плані соціально-економічного розвитку суспільства. Таке відчуття, що владу захопили загарбники, які планують викачати з нас усе, залишивши буквально дику пустку на місці нашої чудової країни. Сім’ям не вистачає грошей, щоб навіть оплатити комуналку. Що вже казати про витрати на повноцінний суспільний розвиток: освіту, спортивні секції, школи естетичного виховання, відвідування театрів, музеїв та оплату екскурсій для дітей? Ви розумієте, що політика владної верхівки фактично знищує повноцінне майбутнє нашого народу, позбавляючи його цивілізаційного розвитку?! Про становище літніх людей взагалі без сліз важко говорити!

Високі тарифи — це стовідсотковий геноцид проти власного народу та його майбутнього. Пенсіонерам не дають право гідно дожити своє життя. Вони не можуть собі купити ліки та заплатити за житло. Наскільки мені відомо, боржників дуже активно відключають за несплату. Причина — затримані пенсії, а значить — ОБ’ЄКТИВНА неспроможність вчасно внести гроші. Тим не менш, газовики приїжджають та відключають газ і навіть не звертають увагу, що людям просто ще не надійшли кошти. У результаті, в наших громадян опускаються руки, бо без грошей їм ніхто не допоможе. А сам на сам вони воювати за свої права не хочуть, бо не вміють і не знають як. Заважає й психологічний бар’єр, успадкований з радянського минулого — віра «в доброго царя», коли безпідставно очікують соціальної справедливості від чергового представника кримінально-олігархічних кланів.

Якщо змінити державну антинародну політику, на соціальну, будь-яке ОСББ, квартира, або приватний будинок відчують турботу. Тому позиція влади дуже важлива і вона надзвичайно сильно вплине на розвиток суспільства. Але для цього влада має бути не кланова, а народна, спрямована насамперед на задоволення суспільних інтересів і створення відповідних для цього умов. А запровадження проекту ЄДСМ дозволить вирішити питання не тільки прозорих тарифів за рахунок прозорого обліку, аудиту і моніторингу енергоносіїв, а й дасть можливість в стислі терміни вийти на рівень розвинутих країн світу з ефективним управлінням своєї економіки таких як Канада, Англія, Сінгапур.