Володимир Бревнов: Скоро настане час України

Україна є цивілізацією. Діти Ярослава Мудрого мали не аби який вплив на керівництво провідних країн Европи того часу.

Володимир Бревнов: Скоро настане час України

i-ua.tv продовжує ознайомлювати своїх читачів із думками експертів про розгляд України через призму цивілізації. Ми поспілкувалися з економістом Володимиром Бревновим і нижче публікуємо його позицію.

— Чи варто Україну розглядати як цивілізацію?

— Україна є цивілізацією. Діти Ярослава Мудрого мали не аби який вплив на керівництво провідних країн Європи того часу. Це історичний факт, а не міт, на відміну, від тих, що активно генеруються псевдоісториками. Будь якій цивілізації притаманні підйоми та занепади. Нинішній стан України доводить, що ми переживаєм темну смугу нашої історії, але за нею має бути світла.

— Яким має бути економічне підґрунтя української цивілізації?

— Відкриймо очі. Ми маємо два моря, гори та ліси, одні з найродючіших земель, значне та освічене населення, багато природних копалин. Цього цілком достатньо для заможного життя. Крім цього, ми маємо ще один неперевершений ресурс. Україна розташована у центрі Європи, на перехресті найактивніших економічних шляхів. Це — транзитний ресурс. Ні Європа, ні Азія та, навіть, Сполучені Штати Америки не можуть обійтися без України, без використання наших наземних, морських чи повітряних коридорів. До речі, цей наш ресурс — одна з головних причин військової агресії РФ.

— Якими є показники того, що Україна стане успішною державою?

— Їх умовно можна розділити на два типи: глобальні та локальні. Перезавантаження, так званих, світових еліт вже триває. Наприклад, у провідних країнах світу на економічно безперспективних гаслах прийшли до влади політики-популісти. Це свідчить, що старі керманичі втратили контроль над глобальним світом. Найближчим часом лідер Євросоюзу — Німеччина та Сполучені Штати Америки остаточно втратять свою гегемонію. Натомість, країни Азії переживають економічне піднесення і це неминуче підвищить економічну ефективність транзитного ресурсу України. Європа та США не зможуть обійтися без економічних відносин з Китаєм та іншими. І ми цим скористаємося. Це глобальний аспект найближчих перспектив України.

Щодо локальних показників то нам у спадок залишилась дуже потужна економіка, якій не може дати ради ні нинішня влада, ні олігархат. Час паразитування на українських ресурсах кількох осіб минає. Про це свідчать такі соціально-економічні показники як зубожіння нашого населення, низька тривалість життя та інші. Неминучий крах олігархічної системи стане початком відродження України, початком світлої смуги нашої історії.

— Як позбутися олігархів?

— Не дивуйтеся, але вони підуть самі. Як тільки закінчиться їх монопольне володіння вище названими ресурсами. Українцям треба затямити, що олігархи не спромоглися створити нічого нового, і лише паразитують на тому, що залишилось у спадок від колишньої УРСР. Але термін економічної ефективності того, що збудовано батьками та дідами добігає кінця. Економічну привабливість за рахунок якої існує олігархат майже вичерпано. Додам що існує технологічна можливість прискорити краще майбутнє. Завдяки інтернету та блокчейн досить легко встановити хто та наскільки ефективно володіє ресурсами України і зробити певні висновки.

Тому наголошую ще раз: на Україну чекає чудове майбутнє. І безпорадність нинішньої влади, і вітчизняний економічний ресурс, і наше географічне розташування переконує в тому, що ми стоїмо на порозі великих відчутних змін. Ось про що повинні розповідати ЗМІ, ось чому повинні вчити в школі.