Володимир Волков: Україна потерпає від маніпуляцій

У мене складається враження, що хтось стоїть за кулісами і натякає Україні застосувати проти китайських партнерів санкції.

Володимир Волков: Україна потерпає від маніпуляцій

У Сполучених Штатів Америки та Піднебесної усе чудово. Свідченням того є істотне зростання зовнішніх торгівельних відносин Китаю за два місяці 2021 року. Відтак, порівняно з початком ковідного та високосного 2020 року, закупівлі китайських товарів у США збільшилися майже на 90%. Крім того, Піднебесна має чудові торгівельні відносини з Європейським Союзом, Новою Зеландією, Індією, Тайванем та Канадою. А ось Україна та Московія пасуть задніх. Замість того, щоб розбудовувати дружбу з Китаєм, Володимир Зеленський застосував санкції проти інвесторів «Мотор Січ». Так президент України хотів сподобатися американцям. І це при тому, що Джо Байден та новий міністр торгівлі КНР вибудовують дружбу у торгівельній площині. Чому в України не все гаразд з Піднебесною, i-ua.tv запитав у голови Української військової організації «Спас — 23» Володимира Волкова.

— Хто хоче посварити Україну та Китай?

— Питання лежить у площині маніпуляцій. У мене складається враження, що хтось стоїть за кулісами і натякає Україні застосувати проти китайських партнерів санкції. Нібито вони підуть нам на користь та зміцнять наші відносини зі США. Усе це — маячня найчистішої води. Кожна країна світу чітко стоїть на позиціях власних національних інтересів. І Сполучені Штати Америки не виключення. Порівняно із перед ковідним, 2019 роком, їх торгівля з Китаєм збільшилася на 60%. І це не випадково. Те ж саме відбувається товарообігу з Індією та ЄС. А ось Україна залишилася в дурнях. Тому, у мене складається враження, щось хтось недобрий вирішив підставити президента і владу взагалі.

— Чому так відбувається? Чому ми не дбаємо про власні національні інтереси?

— Я також думаю над цим питанням. Давайте візьмемо санкції по «МоторСіч». Їх нібито застосували, щоб, догодити американцям. Утім, я дуже сумніваюся, що наші заокеанські партнери дадуть кошти на підприємство. Натомість, за його розвиток взялися китайські інвестори. Ті самі, які з нашого боку, стали жертвами санкцій. А нещодавно, я почув «фантастичну» новину. Уряд буцімто планує націоналізувати «МоторСіч», а пан Арахамія готує цілий законопроект.

Думаю, «МоторСіч» навряд чи отримає користь від націоналізації. Ми з вами добре розуміємо, як працюють державні підприємства. Тому, у мене складається враження, що хтось дурить некомпетентну та недосвідчену владу примарними обіцянками сподобатися американцям. Розумієте, їм до вподоби зовсім інші речі. Наприклад, турбота про власні національні інтереси, територію та економіку.

А що ж стосується китайців, вони дуже довго вели переговори про запуск на території України виробництва смартфонів. На жаль, вони виявилися безрезультатними.

— Чому?

— Ось це питання: «Чому?» у мене стоїть перед очима, і я не можу знайти на нього жодної логічної відповіді. У результаті, четвертий у світі — китайський виробник смартфонів розміщає свій завод у Туреччині. Дуже скоро виробництво відкриється у Стамбулі, а на телефонах писатимуть: «made in Turkey», а могло б бути написано «made in Ukraine». Якби перемовини з Україною досягли успіху, до нас би завозили деталі, в нас би організували збірку та сервіс, а далі — продукція би поїхала на європейський ринок. А це — наша можливість реалізовувати текст Угоди про асоціацію з ЄС.

Вчора був форум «Україна 30», де Володимир Зеленський виступив з пропозиціями не вестися на пропаганду. Утім, ми купуємося на жовті качки, про те, що китайці ледь не в кишенях вивезуть українську землю. Розумієте, ці нісенітниці лунають з вуст деяких можновладців!

— Тоді, чому ми ведемося на ці речі?

— Мабуть, комусь дуже треба вплинути на некомпетентність наших управлінців. На мою думку, вони не відчувають себе за українців і не відповідають за прийняті ними ж рішення. Вони ідентифікують себе працівниками грантів і найманцями, які по завершення проекту, їдуть за солодким життям до західних країн. Такий підхід та спосіб мислення і штовхають на безглузді рішення.

Ви ж розумієте, що Джо Байден не просив Володимира Зеленського вводити санкції. Натомість, якісь лобісти роблять незрозумілі натяки. Вони діють миттєво, бо будучи найманцями вони переймаються за свої вкрадені гроші. Заради них вони готові на все. Це — психологія людей, які не дбають ні про своїх нащадків, ні про свою країну. Україну вони розглядають не як місце, де житимуть їхні діти та внуки, а як завод, де можна гарненько підзаробити, а потім втекти геть і продовжити життя на європейському та американському узбережжі. Для мене, як для людини, що пов’язує майбутнє своїх нащадків з Україною, не зрозуміло, як можна прийняти антидержавне рішення. Тому, для мене немає іншого пояснення їх дій.

Від цих санкції отримали вигоду усі, крім України. Європейський Союз підняв товарооборот з Китаєм на 42%, США — на 60%, навіть росіяни, в обхід України вибудували свої стосунки з Піднебесною. В дурнях залишилися тільки ми. Від намагань комусь сподобатися, ми лише програли.

Однак я впевнений, що влада таки сформує правильний курс. Мені хочеться вірити, що його необхідність дійде і до провладної фракції, і до спікера і до президента. Сподіваюся, ми випрацюємо правильну державницьку позицію щодо стосунків з Китаєм, яка захищатиме наші національні інтереси.

— Що нам дадуть стосунки з Китаєм?

— Нам дуже потрібен такий потужний економічний партнер. Враховуючи ситуацію з війною, ми маємо унікальний шанс. Зі свого боку, ми можемо запропонувати китайцям: логістику, транзит та сервісну базу для товарів, які обслуговують ринок Європейського Союзу та Росії. Хто нам заважав відкрити завод по виробництву смарфтонів? Скажіть мені, будь ласка?

— Мабуть, самі собі.

— Так. Ця ситуація для мене незрозуміла взагалі. Україна не має стратегії, і це стосується не тільки відносин з Китаєм. Ви тільки подивіться на Дніпропетровщину! Там стоїть чимало непрацюючих заводів. На сьогоднішній день, ми не маємо ніякого розвитку космічних програм! У нас сформоване міністерство стратегічного розвитку і є цілий віце-прем'єр, який фотографується з Кадировим! Він думає про селфі, а не про стратегічний план розвитку України! Чому я про це говорю? Підхід, який дає відповідь на стосунки з Китаєм криється у відсутності стратегічного бачення у людей, які приймають рішення. У них не світогляд українців, вони за духом — найманці. Вони живуть за принципами: украв витратив, виїхав закордон! На жаль, іншого пояснення їх поведінки я не маю.

Рекомендовані публікації