Микола Голомша: звільнення суддів КСУ — прорахунок команди гаранта

Існуюче свавілля — це тимчасова та одномоментна дія. Вона однозначно не тягне на похвалу, а в майбутньому може стати ганьбою.

Микола Голомша: звільнення суддів КСУ — прорахунок команди гаранта

Уночі, 27 березня діюча влада порушила законодавство. Президент України Володимир Зеленський підписав указ «Про деякі питання забезпечення національної безпеки України». Це означає що Олександр Тупицький та Олександр Касмінін залишилися без посад суддів Конституційного Суду України. Відповідно до Основного Закону, такі кадрові рішення може приймати лише КСУ. Складається враження, що президент вирішив позбутися невигідних суддів, аби вони не стали на заваді продажу української землі. У що таке порушення законодавства виллється для України, i-ua.tv вирішив запитати у лідера партії «Патріот» Миколи Голомши.

— Чи відповідає Конституції указ Зеленського про звільнення суддів Конституційного Суду України? Адже на скільки ми знаємо, це може робити тільки сам КСУ.

— Воно так і є. Процедура звільнення суддів передбачена Законом. Тому, таке право має лише Конституційний Суд. Він може так вчинити, лише на основі відповідних підстав. Що ж стосується самого указу, то призначення людини на посаду є актом індивідуальної дії. Він втрачає свою чинність, з моменту вступу людини на посаду. Тому, коли вона виконує обов’язки, її звільнення, умови праці та інші спори, мають вирішуватися відповідно до трудового законодавства і спеціальних норм закону, якщо йдеться про спеціальний суб’єкт. (У нашому випадку, це — судді Конституційного Суду).

Те що сталося — прорахунок команди гаранта. Підготувавши такий указ, вона підставила президента України. У майбутньому, подібні дії обов’язково підлягатимуть аналізу. Після зміни керівництва держави, дуже часто починається ревізія діяльності попереднього лідера. Тому, мені хотілося б побажати, щоб всі дії наших посадовців базувалися виключно на Конституції та Законах України.

— Завдяки таким указам, Україна має ризик скотитися у прірву правового нігілізму. Президент може і далі підписувати невластиві йому за законодавством укази. Що робити?

— Саме тому, я всіх закликаю повернутися до русла законів та Конституції. Політична воля має бути однією. І це — неухильне дотримання усього українського законодавства. Тільки так ми зможемо стати правовою та цивілізованою державою. Існуюче свавілля — це тимчасова та одномоментна дія. Вона однозначно не тягне на похвалу, а в майбутньому може стати ганьбою.

Тому, я б хотів усіх, хто має відношення до органів управління, ще раз закликати дотримуватися законів та Конституції. Зокрема, її 19 статті, де вказано, що жодна з гілок влади не має права втручатися в справи іншої. І законодавці, і виконавці і судді мають діяти виключно у правовій площині! Відповідно, усі порушники повинні нести відповідальність. Національна безпека і права громадян — для України святе!

Також я б хотів закликати всі владні органи, працювати виключно у рамках Закону. Якщо у діях певного посадовця є ознаки злочину, він має нести відповідальність. Бо національна безпека і дотримання прав громадянина — основоположне завдання верховенства права в Україні.

— Що робити команді президента, якщо вона раптом визнає, що вчинила неправильно?

— Правилом хорошого тону є сильні люди. Вони завжди визнають свої помилки. І це — абсолютно нормально, бо всі ми припускаємося помилок. А ось ознака слабкої особи — забити у стіл цвях і ледь не змусити всіх молитися на нього. Наскільки такий підхід є вірним — це вже інше питання. Та я вважаю, що мірило справедливості та совісті має бути обов’язково в уяві кожної людини. А особливо — посадовців високого рангу.