Олександр Козиряцький: Україну врятує зведений енергетичний баланс

ЄДСМ — наш єдиний вихід. Він згуртує та об’єднає країну навколо єдиної національної ідеї — квітучого майбутнього наших нащадків та України!

Олександр Козиряцький: Україну врятує зведений енергетичний баланс

Низький рівень життя громадян та швидкість занепаду економіки — погана оцінка роботи влади. Не тільки уряду, але й законодавчої та виконавчої гілок. До якого краю ще готові йти посадовці, аби зрозуміти абсурдність власних рішень? У нас немає ринку енергоресурсів та житлово-комунального господарства. І так — всі наші 30 років. Те ж саме стосується зведеного енергетичного балансу та збалансованої тарифної політики.

До речі, про зведений енергетичний баланс наші можновладці говорити не люблять. Бо його ефект подібний до гілки, в якій знаходиться смерть Кощея.

Що ми маємо натомість? Є величезна кількість прийнятих Верховною Радою Законів, підзаконних актів та постанов Кабінету міністрів, які аж ніяк не роблять життя українців щасливим та безтурботним стосовно тарифів. Не хочу поглиблюватись у дії кожного скликання ВРУ та уряду. Просто, кожна влада, свого часу внесла у це «власну лепту». У тім, те, що ми сьогодні отримали, без перебільшення можливо назвати колапс. Прийняті урядові рішення вже точно не відповідають інтересам суспільства.

Не вірите? Я зараз дам свідчення. З 1 січня 2021 року Кабінет міністрів України збільшив тарифи на ключові енергетичні ресурси — природний газ та електроенергію. Громадянам усіх регіонів від того стало жити гірше. Вони доведені до відчаю і не в змозі сплачувати настільки непомірні нарахування. Як наслідок відбулося підвищення в ЖКГ — на тепло, гарячу та холодну воду. У результаті, зросли ціни на товари первинної необхідності — харчові продукти. Таке явище в економіці має назву кумулятивний ефект.

Тому, дії уряду жодним чином не сприяють економічному зростанню. Питання збалансованої тарифної політики є ключовим у вирішенні цих проблем. Як ми бачимо, проблеми не вирішуються, а поглиблюються. З іншого боку, Кабмін мав і має механізм дієвого комплексного вирішення цього питання.

Протягом понад 15 років, воно є першочерговим у стратегії національного розвитку. Не можливо досягти бажаного ефекту без впровадження моделі економічного розвитку та державного управління в цілому. Не дивлячись на велику кількість документів, які зобов’язують уряд реалізувати готову до впровадження модель, посадовцями ігнорується єдиний можливий вихід зі складної ситуації: комплексний інтегрований проект «Єдина Державна Система Моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги» (далі — «ЄДСМ») Він і є тим самим механізмом, здатним за короткий термін, через зниження собівартості енергоресурсів дати потужний поштовх зростання соціально-економічних показників держави. З перших кроків реалізації проекту, громадяни відчують його дію на собі. Тарифи знизяться у рази і на енергетичні ресурси, і на комунальні послуги. Та на заваді запровадження ЄДСМ у життя, стоїть небажання депутатів приймати рамковий проект закону.

Що цікаво, він, під різними номерами, був присутній майже у всіх скликаннях Верховної Ради. Парламентарі його приймали у першому читанні тричі. Колись, навіть конституційною більшістю. Утім, до другого читання він не дожив. Завадило олігархічне лобі. Посадовці в уряді, окремі політики та підконтрольні монополістам — цілі фракції, блокують внесення на розгляд проекту про ЄДСМ.

І така ситуація повторюється з кожним новим скликанням.

У цей час, для народу України «розігрують виставу» і її за лаштунками розкрадаються його багатство. Громадян кинули на напризволяще і змусили турбуватися про себе самостійно. Держава не виконує свою основну функцію, а тому — виникла загроза її існуванню. Теперішній склад ВРУ не виключення. Проект закону № 3359 від 17.04.2020 знятий з розгляду з другого читання. Він навіть не потрапив до графіку профільного комітету-ПЕК. Такі дії є грубим порушення регламенту ВРУ і відповідальним за них є особисто голова комітету. Ключове питання національної та економічної безпеки України, мусить розглядатися негайно. Оцінку таким діям надасть РНБО. Тим паче, її рішення є обов’язковим для усіх гілок влади.

Державу визначають чотири основні показники: економіка; збройні сили; соціальна сфера; суспільні демократичні процеси. Головним пріоритетом є економіка. Але як її розбудувати, якщо олігархічні клани загарбали цілі галузі до своїх кишень? Ті самі стратегічні, що мають залишатися у державній власності. Натомість, під красивою назвою «ліберальне реформування економіки» розкрадають її основні активи, головними з яких, є природні ресурси.

Нас перетворюють на колоніальну країну. Такий собі сировинний придаток трансатлантичних корпорацій. До 2014 року ці дії робили через ручне керування та корумповану владу. Не варто сподіватися на іноземців. Ніхто не прийде в Україну, щоб захистити наші з вами національні інтереси. Наше майбутнє у наших з Вами руках.

Необхідна повна зміна системи державного управління. Ми маємо навчитися виконувати Конституцію та привести усе законодавство до норм та положень закону прямої дії. Наразі, існує велика кількість прийнятих законів та підзаконних актів. Усе це дає можливість окремим ділкам, паразитувати на тілі економіки держави заробляючи при цьому надприбутки, а Громади залишаються не з чим. При впроваджені проекту «ЄДСМ» розвиток отримують усі підприємства країни працюючи не на витратах, а на прозорому прибутку — на обороті. Такий підхід є правильним та має світове визнання. Створюються умови, за яких виробники спроможні продавати по доступній ціні. Так ми досягнемо омріяної золотої середини.

У «ЄДСМ» прописані чіткі та прозорі правила гри, а вигідні умови приваблять надходження у інвестиційні проекти. Великий науковий потенціал держави дає можливість створити «технічно-технологічний парк» (щось на кшталт «кремнієвої долини») з миттєвим впровадженням розробок в промисловість. Це дасть потужний поштовх до її технологічної модернізації. Судіть самі — тільки при 2% ефективності проекту прибутковість збільшиться у 7,1 рази.

Чи вартує така система уваги нашого уряду? Я вважаю, що так. Тим паче, вона вимагає негайного запровадження. Утім, у голови профільного комітету інша думка. Він вважає, що проект про «ЄДСМ» є недоцільним. Він говорить про документ, який розробили разом з НАН України та затвердили до практичного впровадження на двох спільних президіях за участі Адміністрації президента, Верховної Ради України, РНБО та Кабінету міністрів.

На моє переконання, ЄДСМ — наш єдиний вихід. Він згуртує та об’єднає країну навколо єдиної національної ідеї — квітучого майбутнього наших нащадків та України!

Автор — член всеукраїнської громадської організації «Народна ініціатива» Олександр Козиряцький

Підготувала Ірина Сатарова

Рекомендовані публікації