Сергій Кондрюк: інквізитори прав трударів перетнули всі червоні лінії!

Далі говоритиме вулиця!

Сергій Кондрюк: інквізитори прав трударів перетнули всі червоні лінії!

«Слуги народу» хочуть перетворити трудове законодавство на тоненький документ. Це означатиме, що українців звільнятимуть за першим ліпшим бажанням роботодавця. Для цього дозвіл профспілки вже не буде потрібним, та й самим організаціям істотно обріжуть права. Якщо проект від «слуг» стане законом, українці можуть отримувати відпускні у перший день відпустки. Що ще не гаразд з владними ініціативами та, що можуть втратити наші громадяни, знає лідер громадської організації «Спілка Вільних» Сергій Кондрюк.

— У Верховній Раді зареєстровано широко анонсований Офісом Президента законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність». Хто є його офіційним автором?

— Дуже правильне питання про авторство. Під дахом Офісу гаранта Конституції багато місяців працювали над тим, щоб зробити трудове законодавство з малою кількістю сторінок. Воно дозволятиме наймати, експлуатувати та звільняти працівників без усякого клопоту для роботодавця. Працювали-працювали, але навіть не ризикнули запропонувати президенту скористатися правом законодавчої ініціативи й подати «в поті чола напрацьоване» й неодноразово авансом їм підтримане. Чому?

Чому такий кардинальний законопроект не внесено до Парламенту від Уряду?

Чому дозволили це зробити вже славнозвісні Галині Третьяковій з її співтоваришами?

Відповідь схоже на поверхні — там, де сортування дітей і стерилізація жінок — це нормально, може прокатити ще одна дискримінація прав мільйонів працівників. А якщо не прокатить — то виженемо авторів і всі залишаться при своїх правах.

— Але ж Галина Третьякова не одна авторка цього проекту закону!

— Дійсно серед авторів чи не рекордна кількість підписантів — окрім Третьякової ще 61 нардеп. Вгадайте, з якої політсили їх найбільше?

Такі масові «вкиди» переслідують дві мети. Офіційну — показати масову підтримку. Й неофіційну — поставити собі галочку в списку авторства законопроектів або розмити персональну відповідальність. Переконаний, що коли ці нардепи знайдуть час прочитати, що вони підписали, а також ознайомитися з реакцією правозахисників, міжнародних інституцій й мільйонів виборців — більшість з них відкличе свій підпис.

— А яку Ви очікуєте реакцію від правозахисників і виборців?

— Законопроект 5371 відверто дискримінаційний по відношенню переважної більшості працівників, бо сфера малого і середнього бізнесу про яку в ньому йдеться, охоплює понад 75% працюючих. Він пропонує позбавити їх захисту Законом в питаннях оплати праці, режиму праці, відпочинку та позбавити їх «профспілкової парасольки», а все хороше й погане прописати в індивідуальних трудових договорах.

Значна частина норм цього проекту прямо суперечить ратифікованим Україною конвенціям Міжнародної організації праці та Європейської соціальної хартії. То реакція на це буде очевидною. Український моно-турбо-парламент звинуватять в попранні фундаментальних трудових прав з усіх трибун: і всередині країни, і з міжнародних майданчиків.

А ось реакція виборців буде. Вони або голосуватимуть ногами проти такої антитрудової політики, й кількість шукачів кращої долі за кордоном різко зросте. Або матимемо колосальний сплеск протестних дій у самих неочікуваних варіаціях. А ще я очікую поглиблення тінізації й криміналізації українського ринку праці.

— Наведіть приклади найбільш одіозних новацій

— Найбільш одіозним є спроба офіційного узаконювання «легкості ведення бізнесу» за рахунок трудових прав і безпеки праці й запровадження принципу «рівності сторін трудових відносин» — коли на ринг виходить роботодавець зі своїми фінансами, юристами й адміністративною вертикаллю, а напроти ставлять Вас, шукача роботи для годування сім’ї й сплати непомірної комуналки.

Окрім того:

— це надання права роботодавцю звільнити у будь яку мить працівника (хоч вагітну працівницю, хоч профспілкового активіста, хоч інваліда… будь кого). Поки обіцяна компенсація у три мінімальних зарплати є суттєво меншою, ніж зараз передбачає КЗпроП при процедурі скорочення;

— роботодавець самовільно нормуватиме працю і зарплати працівникам не двічі один раз на місяць (в той час, як світова практика перейшла давно на тижневу й навіть щоденну виплату зарплати);

— попередня згода профспілки на звільнення її члена стане непотрібною. Власне, як не потрібною буде згода/погодження профспілки щодо охорони і безпеки праці, нормування праці, залучення до понаднормової роботи й праці у вихідні;

— виплата відпускних не за три дні до початку відпустки, а навіть в її перший день (добре, якщо ще на картку, а якщо в свій відпускний день ще маєш їхати за належним до офісу, то вже не ОК);

— оплата за роботу у вихідні й наднормові «за домовленістю в трудовому договорі» і лишень з «урахуванням» норм КЗпроП;

— фактично, працівника позбавляють права на колективний трудовий спір і страйк, бо конфлікти інтересів регулюються трудовим договором.

А ще новатори примішують до регулювання трудових відносин Цивільний кодекс — а це значить, що всі права стають договірними інтересами і конфлікти/спори мають вирішуватися в суді (уявіть там армаду адвокаті роботодавця і себе напроти них).

Зрозуміло, що при такому розкладі ще одне основоположне право, як ведення колективних переговорів і укладення колективних договорів просто втрачає сенс.

Однак це лишень легалізовані авторами обрізання — головне ховається в тому, що роботодавець Вам напише в трудовому договорі при прийомі на роботу (переводі, продовженні чи переукладанні), який Ви підпишете, бо інакше «далі не буде»… А як зазначено в цьому ганебному законопроекті — написати в трудовому договорі можна практично все, бо на тих, хто уклав такий договір норми КЗпроП просто не поширюються!!!

— І які ж тоді перспективи?

— По темпам збору підписів під проектом і його реєстрації у ВРУ — «слуги» його проштовхуватимуть в турбо-скороченій процедурі, через парламентські комітети. Найближчим часом, його спробують прийняти його в першому читанні, а там…

У профспілок і правозахисних організацій, а також у науковців і експертів з бідності, демографії, тіньової економіки й криміналізації ринку праці, фахівців з охорони праці та юристів з міжнародного права на все про все менше ніж місяць-півтора.

— А як що не встигнуть і цей законопроект стане законом?

— Далі говоритиме вулиця!

Ви думаєте Кличко дарма дав нещодавно команду позбирати по всім дворам столиці шини і вивезти їх подалі від Києва?!

Влада, в умовах значної кількості загроз і викликів, може цим законопроектом сама спровокувати власне самогубство, але ціна для всіх буде дуже високою.

Поки ще є шанс зупинити й нарешті відправити на смітник історії антиконституційних експериментаторів над громадянами України!