Володимир Волков: У «рибному» відомстві України не проти скористатися державними активами

Підприємство «Fishing Сompany S.А.» не є резидентом української економіки. Ніби компанія на 100% відсотків є державною, але не знаходиться в її економічному та податковому полі.

Володимир Волков: У «рибному» відомстві України не проти скористатися державними активами

Інколи риболовецька державна компанія пускається у вільне плавання. Принаймні так сталося із підприємством під англомовною назвою «Fishing Сompany S.А.». Воно підпорядковується Державному агентству меліорації та рибного господарства і є на всі 100% власністю України. На його балансі знаходяться три рибальських судна: ВАТМ «Олександр Буряченко», ВАТМ «Капітан Русак» і ВАТМ «Професор М. Александров».

Хоча було чотири, але одне судно пішло на дно. Так само, потроху на дно йде і Державне агентство рибного господарства!

Безперечно, усі кораблі належать державі Україна, а їхня приблизна вартість — 36 мільйонів доларів. Однак, є певні нюанси. «Fishing Сompany S.А.» має юридичну прописку на Віргінських островах і, відповідно, працює на умовах законодавства Великої Британії.

Та оскільки «рибне» відомство не раз зазнавало реорганізації то управлінський та економічний зв’язок між «Fishing Сompany S.А.» та державою повністю втрачений. А це — нагода для чиновників «нагріти руку» на власності підприємства. Наразі кораблі плавають під прапором Нової Зеландії, а можновладці так і не спромоглися створити наглядову раду при «Fishing Сompany S.А.». Крім того, підприємство не звітує про свою роботу і не сплачує дивіденди до державного бюджету. Тому, скоріш за все, зацікавленими в такому становищі є особи з державного агентства меліорації та рибного господарства. На кожному кроці йде декларація Європейських стандартів і агентство не виняток. Всі зміни і реформи йдуть під гаслом сучасних перетворень за світовими стандартами та трендами .

Тим часом, у Брюсселі відбувся саміт Північноатлантичного альянсу, і його учасники вели мову про те, що Україна може отримати ПДЧ. Та чи не зарано нам до НАТО, з таким рівнем корупції? Громадськість б’є тривогу.

Надмірною любов’ю до грошей вітчизняних чиновників незадоволені у громадській організації «Центр підготовки і розвитку аквакультури «Риболов». Активісти проаналізували дії керівництва Держрибагенства та директорів «Fishing Сompany S.А.» і відправили звернення до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та міністра аграрної політики та продовольства Романа Лещенка.

Вони вимагають в урядовців: звільнити директора «Fishing Сompany S.А.» і провести аудит фінансово-господарської діяльності підприємства, притягти до відповідальності посадовців з Держрибагенства, відповідальних за забезпечення ефективного використання та не прийняття рішення щодо утворення наглядової ради, а також наполягають на перевірки використання державних активів.

Чому навкруги «Fishing Сompany S.А.» відбуваються оборудки, i-ua.tv розповів голова громадської організації Центр підготовки і розвитку Аквакультури «Риболов» Володимир Волков.

— Чому державну компанію назвали іноземною назвою? Зазвичай, подібні імена дають підприємствам, що перебувають в офшорах.

— Ця компанія була на сто відсотків зареєстрована як державна. Думаю, англійська назва — це не більш, ніж спроба дотриматися світових трендів і бути зрозумілими для наших іноземних партнерів. Тому, її назвали «Fishing Сompany S.А.» Утім, це — стовідсотково державна компанія

— У чому порушення у діяльності «Fishing Сompany S.А.»?

— Державна власність не облікована. Підприємство не є резидентом української економіки. Ніби компанія на 100% відсотків є державною, але не знаходиться в її економічному та податковому полі. Вона існує за британськими законами.

— Чому так сталося? Які причини?

— Думаю це треба запитувати у Кабінету Міністрів. Мені не зрозуміло, чому наш уряд дозволив саме такий формат стосунків. Це відбувається з моменту створення «Fishing Сompany S.А.», але ще в 2008 році, коли я працював керівником державного комітету рибного господарства, я всіма силами намагався перевести її активи під облік держави. Відповідно, робив звернення до уряду і наглядової ради, яку очолював на той час директор одного із департаментів СБУ, яка і мала слідкувати за дотриманням інтересів держави. Та скільки би я просив допомоги і не пропонував перевести підприємство до економічного поля України, все було марно. Напевно мої заходи заважали чиновникам. Особливо — наслідки розголосу. Думаю, ці намагання стали приводом до звільнення.

— Корупція, яка відбувається у Державному агентстві меліорації та рибного господарства якось пов’язана з тим, що «Fishing Сompany S.А.» кинули на самотік?

— Те, що її кинули на самотік — лише вигляд. Я переконаний, це робиться навмисне для виведення активів. Адже, державними грошима користується певне коло корисливих осіб. Своє бажання не втручатися і не повертати «Fishing Сompany S.А.» у площину вітчизняної економіки, чиновники коментували приблизно так: «Ми цим не займаємося. Компанія має працювати за світовими стандартами. Навіщо нам її реєструвати в Україні? Нехай вона знаходиться там».

— Кому вигідна така відірваність «Fishing Сompany S.А.»?

— Усе починалося з тодішнього президента Леоніда Кучми та його прем’єра Валерія Пустовойтенка. Думаю, вони надали прямий дозвіл.

— Однак державна верхівка звільнилася вже не один раз. Що відбувається зараз?

— Усе залежить від реальних управлінців компанії. Думаю, верховні політики з ними домовилися і просто їх не чіпають. Бізнес такого рівня — надзвичайно масштабний. Адже, наші риболовецькі судна використовують іноземці, і це дає мільйони доларів на рік.

Крім того, у мене є певні побоювання. Вони пов’язані із неодноразовою зміною назви установи, якій підпорядковується «Fishing Сompany S.А.». Спочатку це був державний комітет рибного господарства, потім він став агенцією. Зараз установа має назву Державного агентства меліорації та рибного господарства. І все це відбувається без передачі функцій правонаступництва. То ж, якщо Державна агентство меліорації та рибного господарства жодним чином не відноситься до кораблів «Fishing Сompany S.А.», то хто заважає збагатитися чиновникам?

До того ж, корупція відбувається на державному рівні. Ось скажіть мені, будь ласка, нащо було правоохоронним органам вилучати всю документацію «Fishing Сompany S.А.» із архівів українського «рибного» відомства?

Попередній директор «Fishing Сompany S.А.» Андрій Коломійченко подав позов до суду проти Державного агентства рибного господарства України. Далі — трохи юридичної мови. Пан Коломійченко просить суд заборонити Державному агентству рибного господарства України (Код ЄДРПОУ: 37472282, Адреса: 04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців, 45а) та всім державним реєстраторам субєктів державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань, вчиняти реєстраційні дії та проводити державну реєстрацію будь-яких змін до відомостей про юридичну особу — державну риболовецьку компанію Фішинг Компані С.А. (Fishing Company S.A., registered office is Quijano & Associates (BVI) Limited, Quijano Chambers, PO Box 3159, Road Town, Tortola, British Virgin Islands, Reg. No. 247448) в частині внесення змін щодо нового директора «Fishing Company S.A.» Герман Михайло Валентиновича; заборонити Державному агентству рибного господарства України (Код ЄДРПОУ: 37472282, Адреса: 04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців, 45а) вчиняти будь-які дії, спрямовані на зміну та призначення директора (керівника) юридичної особи державної риболовецької компанії Фішинг Компані С.А. (Fishing Company S.A., registered office is Quijano & Associates (BVI) Limited, Quijano Chambers, PO Box 3159, Road Town, Tortola, British Virgin Islands, Reg. No. 247448).

Також, мене дуже дивує поведінка колишньої очільниці Державного агентства рибного господарства України Ганни Шишман. Вона підписала договори на оренду суден «Fishing Сompany S.А.» зі сторонньою організацією. Потім, змінила прізвище і поїхала геть.

— Як повернути компанію до державного управління? Чи є якийсь алгоритм?

— Політичною волею діючої влади.

  • Негайно прийняти рішення КМУ про призначення легітимного профільного керівника.
  • Зупинити колотнечу що до зміни назв і абревіатур, а прийняти дієвий план по відродженню риболовецького флоту і програми штучного вирощування риби.
  • Повернутися обличчям до потреб громадян та затвердити стратегію продовольчої безпеки України в який риба має свої законні права!

— Тобто, м’яч на полі Дениса Шмигаля?

— Безперечно, що так.

Законодавчі норми, на основі яких, Державне агентство меліорації та рибного господарства керує своїм майном

Згідно із статтею 6 Конституції України, органи виконавчої влади здійснюють свої повноваження у встановлених Конституцією межах і відповідно до законів України.

Статтею 326 Цивільного кодексу України визначено наявність у державній власності майна, у тому числі грошових коштів, яке належить державі Україна. Від імені та в інтересах держави Україна право власності здійснюють органи державної влади. Управління майном, що є у державній власності, здійснюється державними органами, а у випадках, передбачених законом, — іншими суб’єктами.

Зазначене передбачено також нормами статті 141 Господарського кодексу України, відповідно до якої управління об’єктами державної власності, згідно із законом, здійснюють Кабінет Міністрів України і за його уповноваженням центральні та місцеві органи виконавчої влади. Види майна, що може перебувати виключно у державній власності, відчуження якого недержавним суб’єктам господарювання не допускається, а також додаткові обмеження щодо розпорядження окремими видами майна, яке належить до основних фондів державних підприємств, установ і організацій, визначаються законом.

Правові основи здійснення Кабінетом Міністрів України та уповноваженими ним органами, іншими суб’єктами повноважень щодо реалізації прав держави як власника таких об’єктів, пов’язаних з володінням, користуванням і розпорядженням ними, у межах, визначених законодавством України, з метою задоволення державних та суспільних потреб визначені Законом України від 21.09.2006 № 185 «Про управління об’єктами державної власності».