У Дніпрі говорили про Яворницького

Науковий доробок Дмитра Яворницького дійсно вражаючий. Досліджено близько 1000 курганів, зібрано біля 10.000 українських народних пісень та фольклорних оповідань.

У Дніпрі говорили про Яворницького

Квіти, добрі слова та молитва. 5 серпня у Дніпрі вшанували пам’ять історика, етнографа, етнологна, фольклориста, лексикографа, письменника та музеєзнавця Дмитра Яворницького. Науковці, духовенство і просто небайдужі мешканці міста зібралися біля його могили, яка знаходиться біля історичного музею, названого на його честь. У цей день, о 5 годині ранку у 1940 році душа «Козацького батька» відлетіла до Вирію.

Могила Дмитра Яворницького
Могила Дмитра Яворницького

Аби не втомлювати вас, шановний читачу, текстом у стилі чиновницького прес-релізу та іншими церемоніальними банальностями, ми вирішили піти іншим шляхом. Пропонуємо вам дещицю цікавих фактів про Дмитра Івановича Яворницького та трохи статистики. Ми зібрали дані на основі виступів ректора ДНУ імені Олеся Гончара Сергія Оковитого, декана історичного факультету цього вишу Сергія Світленка та завідувачки Меморіальним будинком-музеєм академіка Д. І. Яворницького — Яни Тимошенко.

  • Науковець належав до священицької династії і навіть закінчив духовну семінарію. 5 поколінь родичів Дмитра Яворницького служили у церквах та носили ряси. Мабуть саме тому, він став фундатором музейної церковної колекції і виступав за українізацію церкви.
  • Зможете уявити сучасний підручник з історії України без козацької доби? Подібні книжки застав Дмитро Яворницький. Йому вдалося перетворити історію козацтва із майже забороненої теми на офіційну. Їй він присвятив власну дисертацію.
  • Науковий доробок Дмитра Яворницького дійсно вражаючий. Досліджено близько 1000 курганів, зібрано біля 10.000 українських народних пісень та фольклорних оповідань. Він бува автором більше, ніж 200 праць, в тому числі 50 монографій. Дмитро Яворницький підготував близько 80 тисяч експонатів, що лягли в основу заснованого ним історико-краєзнавчого музею, який сьогодні гордо носить його ім’я.
  • Попри те, що Яворницький народився на Харківщині, у селі Соснівка, він присвятив місту Дніпру (тоді Катеринославу — ред.) 35 років свого життя. Наразі Дніпро може похизуватися п’ятьма пам’ятками національного значення. Три з них пов’язані з ім’ям видатного академіка. Мова йде про його могилу, меморіальний будинок-музей та історичний музей.
  • Дмитро Яворницький заповідав бути похованим біля музею, який він створив. Утім, його бажанню судилося здійснитися тільки під час перепоховання у 1961 році. Іще академік просив виконати на його могилі гопак. Задум Яворницького таки отримав свою реалізацію

Сучасна молодь Дніпра цікавиться історичним минулим України та міста.

— У 2021 році, у нашому університеті відкрилася нова освітня програма спеціальності «історія і археологія» під назвою «Історична україністика і прикладна історія». Це — пряме продовження справи, яка була притаманна Дмитру Івановичу.

Інтерес до історії яскраво виявився у ході останньої вступної компанії до нашого університету. З великим задоволенням ідуть і на географію, і на історію. Ми маємо 142 оригінали документів. Значно більше, ніж у минулому році. Інтерес до нашого минулого — великий і продовжує зростати, — розповів ректор ДНУ імені Олеся Гончара Сергій Оковитий.

Дніпровці поклали квіти на могилу Яворницького, а священики з ПЦУ відслужили панахиду.

Дніпровці прийшли вшанувати пам'ять видатного академіка.
Дніпровці прийшли вшанувати пам'ять видатного академіка.
Панахида.
Панахида.
Квіти на могильній плиті.
Квіти на могильній плиті.