Володимир Волков: Україна має зробити стрибок у майбутнє

Якщо ми не застрибнемо у цей потяг, наша територія дуже постраждає під час трансформацій світу.

Володимир Волков: Україна має зробити стрибок у майбутнє

Як нам — українцям досягти таких високих соціальних стандартів, якими можуть похизуватися американці, поляки, чи німці? Чи потрібно нам, крок за кроком, повторювати шлях цих країн? Чи не досягнуть Сполучені Штати Америки ще більшого розвитку, допоки ми, захекаючись, будемо щодуху бігти навздогін? Лідер громадської організації УВО «Спас — 23» Володимир Волков відвідав форум «Національна економічна політика» і може дати відповіді на всі ці питання для i-ua.tv.

— Про що говорили на форумі?

— Це була зустріч під загальною назвою «Національна економічна політика» (НЕП). На ній йшла мова про те, що в України немає часу наздоганяти сусідів. Натомість, вона мусить поставити собі за мету перейти на іншу стратегію. Тобто, дуже високо підстрибнути і потрапити у шостий технологічний уклад.

— Поясніть будь ласка, що таке шостий технологічний уклад?

— Давайте, я спочатку розповім про попередні. Перший технологічний уклад припадає на період між 1770 — 1833 рр. На той час широко користувалися водяним двигуном, виплавкою чавуна і обробкою заліза. Технологічний уклад номер два стосується 1840 — 1880 років. До нього відносяться: паровий двигун, вугільна промисловість, чорна металургія, верстатобудування. Третій технологічний уклад існував з 1890 по 1930рр. Його характерними рисами були: виробництво сталі, електротехнічне і важке машинобудування, неорганічна хімія, важке озброєння, лінії передач, кораблебудування. Четвертий технологічний уклад відбувся у 1940 — 1980 роках. Людство приділяло увагу синтетичним матеріалам, органічній хімії, кольоровій металургії, атомній енергетиці, будуванню машин. П’ятий економічний уклад розпочався у 1980 році і триває донині. Це — робото будування, обчислювальна техніка, біотехнології. Шостий і найвищий рівень — це інформаційне суспільство. Йдеться про відцифровку процесів, використання великих баз даних, 3D моделювання, виготовлення деталей на 3D принтері. Це — наступний крок у технологічному розвитку людства. Основним критерієм шостого укладу є запуск послуги, чи функції, абсолютно на нових принципах. Це передбачає нові концепти в освіті, медицині, машинобудуванні. Всі вони базуються на інформаційних технологіях

— Де зараз знаходиться Україна?

— Ми намагаємося утриматися на 4-тому технологічному укладі. Утім, ми маємо потрапити до шостого, перестрибнувши через сходинку .

— Та чи можливо оминути стадії розвитку метаморфози?

— Діалектика життя нам підказує, що наздоганяти США, Японію, чи Польщу недоцільно. За цей час вони підуть ще далі, а ми так бігтимемо до безкінечності. Тому, значно доречніше перестрибнути, а не йти крок за кроком. Зробити, як свого часу вчинили «азійські тигри», на кшталт Тайваню, Сінгапуру, чи Китаю. Вони перестрибнули з металевого віку до технологічного розвитку.

— Україна зможе?

— У нас немає іншого варіанту. Якщо ми не застрибнемо у цей потяг, наша територія дуже постраждає під час трансформацій світу. Наразі старі стандарти втрачають силу. Чого лише варта ситуація у нас на Донбасі, чи в Афганістані? Світ шукає новий концепт. Якщо Україна не стане технологічним лідером регіону, не ступить на шлях світових трендів на неї чекатиме доля території, яку розіграватимуть інші гравці. І це збільшить ризики для нашого суверенітету. Тому, нам потрібен потужний стрибок, стрибок розвитку. Тому варіантів не має — залишилося тільки стрибати. Бігти навздогін світу у нас бракує часу.