У Дніпрі ветерани війни з Росією і волонтери відновили жовто-блакитний мурал

Ватники спаплюжили державні символи.

У Дніпрі ветерани війни з Росією і волонтери відновили жовто-блакитний мурал

— Хочете, я вам розшифрую ці ієрогліфи, — підійшов до мене юнак. Хлопець вочевидь працює на одному з підприємств розважальної індустрії, на набережній житлового масиву Сонячний.

— Давайте, — вирішила не відмовлятися я. Щоб розібрати цю блюзнірську писанину, треба напрягти очі і докласти певних зусиль.

— Он там написано: «Слава хохлам, в Польшу на зароботки», «Крым в России». А це — привіт «зеленому» — «Катай „людей“ на велосипеде, как обещал». Ще є «Х** в Украине = стабильность», «Спроси, где Крым», та «Нет УкраІни». Я не зміг розібрати лише один напис.

Обережно, нелітературна мова!
Обережно, нелітературна мова!

Бридкі графіті на патріотичному муралі «Слава Україні» помітив вчора ветеран АТО Станіслав Жулковський.

— Вийшов прогулятися на набережну і побачив цю гидь. Блюзнірство над державними символами, вчинили вночі 29 серпня, на день пам’яті захисників України. Думаю, навмисно. Адже, цей мурал поганять вже не раз. Майже на кожні державні свята з’являються ось такі блюзнірські графіті. У червні, напередодні дня Конституції написали «Слава Советскому Союзу». Тоді, ми з друзями взяли до рук пензлики та фарби і повністю перефарбували мурал. Вирішили його відновити і зробити яскравішим. Вочевидь, державні символи паплюжить одна людина. Адже, фішкою невідомого «художника» є його специфічний почерк, — розповів учасник «Руху за суспільну справедливість» Станіслав Жулковський.

Мурал на набережній Сонячного народився у 2014 році. Ідея його створення належить дніпровським ультрасам. Станіслав долучився до малювання, перед тим, як піти на війну. Від початку, герб був не золотим, а мав червоно-чорні кольори.

— Його споганили «есесесерами» та всією фігнею у першу ж ніч існування. Зараз ми з друзями приберемо цю москальську погань і все відновимо назад, — запевнив Станіслав.

Аби зафіксувати наругу над державними силами, активісти викликали правоохоронці. Поліцейські на місце події їхали близько двох годин, а коли прибули не приховували свого роздратування.

Поліцейські пофотографували, склали протокол і поїхали геть
Поліцейські пофотографували, склали протокол і поїхали геть

— Їм явно не до нас. Бачте, їм треба розібратися з угоном, але довелося їхати на наш виклик. Поліцейські впевнені, що такими справами має займатися Служба безпеки України, — розповів лідер руху «За суспільну справедливість», волонтер Геннадій Бутенко.

Активісти переконані, що спаплюження муралу — справа рук проросійських угрупувань. Будь-яка дестабілізація політичної ситуації — і ці люди чинитимуть безлад і злочини.

Та попри все, ветерани зафарбували огидні графіті.

— Мабуть, краї треба пофарбувати у червоний та чорний. Це буде бомба! Ватники офігіють, — додав Станіслав.

Мурал "Слава Україні!" відновлено. І це - перемога!
Мурал "Слава Україні!" відновлено. І це - перемога!