Що не так у Кривому Розі з медичними послугами? Частина I, або соціальна орієнтованість первинної медицини

рема, розділ «первинна медична допомога» потребує ретельного доопрацювання. Бюджетні кошти, які виділяються для сайтів, використовуються неефективно. Тому, мешканцям міста доводиться шукати педіатрів, чи сімейних лікарів фактично своїми ногами. Інформацію, яка має бути у відкритому доступі, люди отримують методом проб та помилок і за стінами свого житла.

Що не так у Кривому Розі з медичними послугами? Частина I, або соціальна орієнтованість первинної медицини

Будь-яке місто України має бути комфортним для мешканця, чиновника чи депутата. Кожен, при потребі, повинен знайти без зайвих проблем найкращих лікарів, які зроблять якісне обстеження, нададуть консультацію і обов’язково вилікують. Соціальна орієнтованість міста починається з планування та фактичного виконання. Ну, а обрані посадовці мають робити звіт.

А як же бути мешканця міста, коли не зрозуміло що дає нова реформа? Як вона крокує? Де людям шукати лікарів та інформацію про медичні заклади? Теоретично, це можна зробити на місцевих сайтах та інформаційних ресурсах міських органів влади.

Активістка, а за фахом економіст і кризовий менеджер з Кривого Рогу Анжела Воронова склала зведену таблицю про висвітлення інформації про роботу амбулаторій. Усе почалося з її спроби оформити документи для поїздки в санаторій. Жінці довелося пройти крізь бюрократію, біганину і втрату енергії. Далі — від першої особи.

Трохи передісторії

Ми з дитиною зібралися на море, до санаторію. Оформлення путівки передбачало зустріч із сімейним лікарем та іншими медиками. Перший мав би заповнити паперові форми і написати, що в мене остеохондроз. Та оскільки наша путівка потрапляла під категорію «гаряча», на мене очікували два просто шалених дні. Я мала дуже швидко бігати і перетворитися на білку у колесі. Іншими словами, зробити довідки, пройти флюорографію, заповнити форму у сімейного лікаря і відвести дитину до педіатра.

Проблеми почалися вже на етапі сімейного лікаря. Так, я мала декларацію, але не зверталася до нього два роки поспіль. Мені цілком вистачало консультацій вузькопрофільних фахівців. За цей час лікар з сімейної практики звільнилася, але мене про це ніхто не повідомив. Натомість, працівники амбулаторії вигукували звинувачення на мою адресу: «Невже ви не знали, що у вас немає лікаря?». При цьому мені не запропонували перелік вільних міст у сімейних лікарів в районі, чи в Кривому Розі взагалі.

Потім була флюорографія. За старою звичкою, я поїхала на обстеження до своєї районної лікарні. Принаймні, там був апарат. Хоч я прибула близько восьмої години ранку, але моя черга прийшла тільки десь о десятій. «Я вам без направлення нічого не буду робити», — нервувала медсестра. — «Ви не могли б, будь ласка, зателефонувати до амбулаторії і попросити у них направлення? Невже я маю ганятися через усе місто за якимось папірцем?» — намагалася домовитися я. «Це не просто якийсь папірець, — наполягала медсестра. — Там є код, і на основі його наявності мені розраховується зарплатня». Флюорографію вона мені так і не зробила.

Ну що ж, доведеться трохи побігати. На поїздку до амбулаторії мені довелося витратити кілька годин. Зрештою, вона виявилася як мертвому примочки. Направлення на флюорографію мені ніхто так і не дав. Та, що вже поробиш, коли твоїй дитині дуже сильно хочеться на море! Будь-який тато, чи мама, готові взяти драбину і дістати з неба зірку.

Я поїхала на флюорографію в зовсім інший район. На моє щастя, медсестра була більш зговірливою, ніж попередня тьотя. За все про все я заплатила 50 грн. Це була п’ятниця, у мене залишалося мало часу. І ця людина дала висновок обстеження за лічені хвилини. Хоча, в черзі я почула, що отримати цю бумагу в день обстеження не можливо. У флюорографічному кабінеті явно не вистачало персоналу. Робила обстеження і видавала відповіді одна людина. А ще за дверима зібралася велика черга. Медична сестра виявилася вельми енергійною людиною. Цю якість цінуєш по-особливому, коли довго чекаєш у черзі. Медсестра приймали людей з іншого району, бо в тамтешній ЦПМСД, чи амбулаторії не працює апарат. Ось такими кроками породжується корупція на рівному місті. Організаційною роботою і моніторингом виконання медичних послуг повинні перейматися чиновники та депутати міста і району.

Потім я перенервувала і поїхала до своєї амбулаторії оформлювати решту бумаг. «Тепер я лікуватиму нерви після всіх ваших квестів! Не ходила до вас два роки, краще б не ходила взагалі!» — сказала я лікарям. Завідувачка з горем навпіл оформила мені всі потрібні документи. Було таке враження, ніби я їй винна сто тисяч доларів.

Поки ми відпочивали у санаторію, в мене з’явилася ідея зробити табличку про наших медиків. Та я вирішила взятися за це, після приїзду додому.

Про джерела

Анжела Воронова використала дані про амбулаторії по всім сімом районам Кривого Рогу. Джерела дослідження — це сайти районних виконавчих комітетів, великий міський портал Криворізький ресурсний центр та сайт Національної служби здоров’я України (НСЗУ).

— Що мені видало? Сайт виконавчого комітету має бути інструментом взаємодії між мешканцями району, владою та депутатами. На період карантину, використання веб-сайту — необхідність для кожного мешканця, лікаря, чи будь-якого іншого медичного працівника Кривого Рогу. Ресурс є таким собі віртуальним офісом, який має працювати цілодобово і без вихідних. Власне, в цьому і є підмога і повага від влади до мешканців міста. Зрештою, це зніме додаткове навантаження і з лікарів, і з пацієнтів, звільнить час і бюджетні кошти виконкому і мерії — переконана Анжела Воронова.

Утім, рівнем наповненості інформації активістка виявилася незадоволеною. Зокрема, розділ «первинна медична допомога» потребує ретельного доопрацювання. Бюджетні кошти, які виділяються для сайтів, використовуються неефективно. Тому, мешканцям міста доводиться шукати педіатрів, чи сімейних лікарів фактично своїми ногами. Інформацію, яка має бути у відкритому доступі, люди отримують методом проб та помилок і за стінами свого житла.

А у нас на районі…

І так, чого не вистачає мешканцям сімох районів Кривого Рогу у відкритих Інтернет-джерелах? Далі ми наводимо дані, які зібрала Анжела Воронова.

Центральний район. Інформація про кількість сімейних та дитячих лікарів у амбулаторіях повністю відсутня.

Металургійний район. Нічого не відомо про кількість амбулаторій, не надано їх адреси та телефони. Те ж саме стосується відомостей про сімейних лікарів та педіатрів. Можливо, їх заховали в інших вкладках, що значно ускладнює пошук інформації.

Саксаганський район. У розділі «лікувально-профілактичні заклади комунальної власності» включено комунальну установу «Територіальний центр соціального обслуговування» Саксаганського району. Звісно, там працюють хороші люди, які допомагають стареньким та мешканцям міста, які потрапили у складні життєві ситуації. Утім, є один нюанс. Установи (підприємства) медичного напрямку необхідно відокремити від установ соціального обслуговування, адже соціальні робітники не мають медичної ліцензії. Крім того, по Саксаганському району відсутня інформація про адреси амбулаторій та кількість сімейних та дитячих лікарів.

Довгинцівський район. У Ресурсному центрі Кривого Рогу немає інформації про центри первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) взагалі. Так само, на сайті виконкому немає адрес та телефонів амбулаторій. Те ж саме стосується інформації про сімейних та дитячих лікарів.

Покровський район. На сайті виконавчого комітету немає даних про некомерційні та інші організації та підприємства. Є два ЦПМСД. Та знов таки треба, вказати інформацію про кількість сімейних та дитячих лікарів.

Терновський район. На сайті виконкому є адреси та телефони ЦПМСД, але немає подібних даних про амбулаторії. Інформація про те, наскільки сімейних та дитячих лікарів розрахована амбулаторія також відсутня.

Інгулецький район. На сайті виконавчого комітету є дані по ЦПМСД тільки в паспорті району. Чи будуть мешканці міста вивчати одразу весь інформаційний ресурс. Навряд. А тому, скоріш за все, не знайдуть цієї інформації. Також необхідно вказати дані про сімейних лікарів та педіатрів.

Що не так у Кривому Розі з сімейними лікарями?

У місті недофінансовано близько 100 тисяч осіб. Більше інформації буде у другій частині цієї статті. Що недофінансування означає на практиці?

Населенню Кривого Рогу не вистачає первинної допомоги, лікарям — заробітної плати, а медичним закладам — ремонтів та сучасного оснащення. Чимало мешканців Кривого Рогу ходять по всім амбулаторіям і не можуть віднайти вільного фахівця. Вони не розуміють, чому з ними не підписують декларації. Саме тому, інформація про кількість вільних місць у того, чи іншого сімейного лікаря, має знаходитися на сайтах виконкомів і Ресурсному центру Кривого Рогу. Можна припустити, скажімо, чому нема інформації про сімейників та педіатрів на сайтах виконкому. Усі ЦПМСД належать Криворізької міської Раді. Відповідно, всі питання до її сайту. Утім це не привід не давати мешканцям необхідну інформацію! Реформа розпочата 1 квітня 2018 року. За три роки можна було розібратись, що потрібно людям від влади.

Утім, сімейним лікарям важко також. На них покладене дуже велике навантаження. Станом на зараз, оптимальна кількість пацієнтів на одного сімейника має становити 1.800 осіб. Та реальність далеко не ідеальна. А ось медичні ФОПи шанують себе більше. В середньому, один сімейник-ФОПівець обслуговує не більше 600 — 700 осіб (данні з інтернету). Лікарі-ФОПи можуть надати якісну допомогу саме такій кількості хворих згідно з договором с НСЗУ. На більше не вистачить фізичних та емоційних ресурсів. Тому, чим вища цифра пацієнтів, тим більше страждає якість медичних послуг.

Чого потребують мешканці будь-якого населеного пункту?

  • У кожній амбулаторії треба вказати планову та фактичну кількість сімейних та дитячих лікарів. Крім того, мешканці міста мають знати, скільки пацієнтів зможе обслуговувати заклад.
  • Необхідно зазначити, чи є при медичній установі лабораторія для здачі та прийому аналізів.
  • Штатний розклад амбулаторії має бути відомим та загальнодоступним. Наприклад, на Криворізькому ресурсному центрі не вказано, скільки у кожній з амбулаторій працює сімейних лікарів та вузькопрофільних фахівців. Загальної інформації мешканцям міста не достатньо. Людина, яка бачить загальний штатний розклад медичного закладу, все одно дезорієнтована. Вона не знає, чи варто йти до нього взагалі. Вона не в курсі, яких фахівців можна знайти в закладі і чи є вільні місця у сімейних лікарів для підписання декларації.
  • Кожен пацієнт повинен мати змогу записатися на прийом до лікаря онлай.
  • На сайтах місцевих органах влади та міських інтернет-ресурсах має бути список сімейних лікарів-ФОПівців. Вони — частина мережі первинної допомоги також. Люди мають знати, скільки вони мають вільних місць.
  • Адреси закладів, куди можна звернутися по флюорографію повинні знаходитися у вільному доступі. Зокрема слід вказати, наскільки нове обладнання використовують лікарі. Приклад, чимало громадян прагнуть зробити обстеження саме на сучасному апараті.
  • Слід вказувати данні про наявність в медичних закладах стаціонарних відділень.
  • На сайтах виконавчих комітетів варто створити окремий розділ про сімейних та дитячих лікарів у амбулаторіях. Треба зазначити адресу закладу, ПІБ медика, його телефон, години прийому, номер кабінету та поверху. Для чого потрібно вказувати поверх? Скажімо, людині, яка пересувається на милицях, буде дуже важко підійматися довго сходами вгору. Тому, вона зможе прийти з кимось із рідних і значно легше потрапити, приміром, на четвертий поверх.
  • Перед тим, як поговорити про декларацію з сімейним лікарем, пацієнт має знати, чи залишилися у нього вільні місця. Те ж саме стосується і педіатрів. Цю інформацію треба оновлювати першого числа кожного місяця. Більше того, треба налагодити онлайн-запис до лікарів. Це значно зручніше, ніж телефонувати до амбулаторії, чи йти до неї пішки.
  • Виконавчі комітети та управління охорони здоров’я мають оприлюднити інформацію щодо обґрунтування відкритих, або закритих амбулаторій в районах.
  • Слід більш продумано подавати інформацію у розділах «лікувально-профілактичні організації».
  • Пошук на сайтах медичної інформації має бути максимально зручним навіть для людей, які рідко користуються Інтернетом. Це зробить сайти виконкомів улюбленими інформаційними ресурсами Кривого Рогу. Інформація на сайтах не повинна передбачати скачування файлів. Усі данні мають бути максимально зрозумілими та читабельними.
  • Слід створити розділ з відгуками про роботу лікарів, розташування амбулаторій та надати рекомендації, як можна до них доїхати.

Анжела Воронова сподівається, що депутати міської та районних рад візьмуть до відома цю інформацію, проведуть відповідну роботу та нададуть свої пропозиції чиновникам.

Тільки коли сам користуєшся необхідними сайтами можеш дати поради для вдосконалення. Ми не знаємо, коли буде черговий локдаун, чи карантин. Крім того міський сервіс надання медичних послуг повинен працювати на кожного мешканця усі 24 часи в на добу.

Читайте також