Активісти передали меморіальні стели «Іловайськ», «Дебальцеве» та «Донецький аеропорт» у дар релігійній громаді

Святі отці мають надію отримати у влади відповідь: «Звідки така неповага до сучасних Героїв?».

Активісти передали меморіальні стели «Іловайськ», «Дебальцеве» та «Донецький аеропорт» у дар релігійній громаді

Ще з березня, на Аскольдовій Могилі у Києві більше немає пам’ятних стел «Іловайськ», «Дебальцеве» та «Донецький аеропорт». Аргументи «Зеленбуду» — відсутні дозвільні документи. Тай в загалі, громадський парк — не місце для меморіалу. Такої думки дотримуються чиновники.

Вчора, 6 листопада лідер «Української військової організації «Спас — 23» Володимир Волков та Суддя Конституційного Суду України у відставці Віктор Шишкін передали стели у власність релігійної громади української греко-католицької церкви Святого Миколая Чудотворця.

Із чого все почалося? Яким чином з’явилися меморіальні стели на Аскольдовій Могилі? Як за їх повернення боротиметься релігійна громада церкви Святого Миколая Чудотворця. Можна буде довідатися нижче.

Передісторія

Появу меморіалу на Аскольдовій могилі започаткувало розпорядження виконувача обов’язків голови КМДА Володимира Бондаренка. Саме він дав дозвіл на поховання невідомого майданівця. Хлопець згорів 19 лютого 2014 року на 5 поверсі, під час штурму будинка профспілок. Потім його тіло пролежало у морзі 50 діб. Звідти його забрали активісти «Української військової організації «Спас — 23» і забезпечили його поховання на Аскольдовій Могилі, тоді ще під псевдо «Боєць». Невдовзі Генеральна прокуратура запустила процес встановлення особи загиблого. ДНК-експертиза з’ясувала, що на Аскольдовій Могилі спочиває мешканець села Чернелівці, що на Хмельниччині — Олександр Клітинський.

А вже 19 серпня, за тим самим розпорядженням Володимира Бондаренка, відбулося інше поховання. На Аскольдовій Могилі знайшов вічний спокій доброволець батальйону «Донбас» та американський меценат Марк Грегорі Паславський. Окрім поховань, тодішній в. о. голови КМДА узгодив план розташування пантеону Героїв війни з Росією та встановлення пам’ятних стел.

Перша з них — «Іловайськ» з’явилася у 2017 році. Віктор Шишкін отримав Міжнародну премію імені Пилипа Орлика і як «громадський замовник» віддав гроші на створення на встановлення цієї стели. Її появі, як зрештою і «Дебальцевого» та «Донецького аеропорту» сприяв доволі клопіткий процес: формування опікунської ради при КМДА, технічне забезпечення засобами для транспортування та, зрештою, встановлення. Своєю позицією Віктор Шишкін підштовхнув до встановлення стел інших громадських діячів. Вони збирали кошти для пам’ятних знаків «Дебальцевого» та «Донецького аеропорту». Відтак, появі одного з пам’ятних знаків посприяв режисер «Кіборгів» Ахтем Сеїтаблаєв.

З часом меморіальний комплекс перетворився на сакральне місце. Прямо на алеї пам’яті стоїть військова капличка. Її збудували завдяки громадськості. Художники на стінах каплички намалювали фрески зі світлинами Героїв Небесної Сотні та бійців Небесної Гвардії. Вчителя та наставники молоді створили на Аскольдовій Могилі цілий маршрут пам’яті. Патріоти щоб побувати біля поховань Олександра Клітинського та Марка Грегорі Паславського, приїздять з всіх куточків України. Час від часу, вчителі з історії, викладачі військових ліцеїв привозять учнів і проводять їм уроки патріотичного виховання. Про алею пам’яті не забувають і топ-політики. З 2015 року квіти на могили Паславського та Клітинського кладуть президенти в рамках офіційного протоколу. Утім, про існування пантеону Героїв і державний протокол вшанування героїв — «Зеленбуд» іншої думки.

Що сталося весною 2021 року?

Минула холодна зима, і громадськість вирішила попрацювати над реконструкцією стел. Здавалося все буде добре. До ремонтних робіт фундаментів долучилося навіть МНС. «Зеленбуд» проявив небайдужість і відправив своїх людей. А потім — наче відрізало.

— Директор «Зеленбуду» Олексій Король дав вказівку — і пам’ятники прибрали. Натомість поставили паркан і засипали фундамент стел. Мене вкрай дивує що знак «Дебальцеве» був встановлений за сприяння мера Києва, а директору «Зеленбуду» море по коліна. На час встановлення Віталій Кличко віднісся до цієї ініціативи дуже зворушливо. Він давав машину з маніпулятором і персонал для допомоги на проведення робіт. Тоді знайшлися і дозвільні документи та інші потрібні папери. Та неочікувано в 2021 році ситуація змінилася.

Що стане наступним кроком? Вилучення могил Оексія Клітинського та Марка Грегорі Паславського? Хто дав таку команду «Зеленбуду» І хіба це вписується у повноваження пана Короля? — обурюється лідер «Української військової організації «Спас — 23» Володимир Волков.

Володимир Волков біля меморіалу
Володимир Волков біля меморіалу

Наразі всі три стели: «Іловайськ», «Дебальцеве» та «Донецький» аеропорт передали у дар релігійній громаді. Вони планують звертатися до Президента, Верховної Ради, мера Києва, а також організуватимуть хресні ходи. Святі отці мають надію отримати у влади відповідь: «Звідки така неповага до сучасних Героїв?».