Сергій Кондрюк: Чому вбивають соцстрах?

І це таки сталося — за законопроект авторства нардепа від опозиційної партії ОПЗЖ віддали левову частину голосів … депутати монобільшості, а власні однопартійці з 30 нардепів «за» проголосувало лишень три.

Сергій Кондрюк: Чому вбивають соцстрах?

Фонд соціального страхування та Соцстрах можуть стати єдиною структурою. Сьогодні 18 листопада Верховна Рада України проголосувала за законопроект № 3663 про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування (нова редакція) та інших законодавчих актів України». Поки що, документ ухвалений у першому читанні. Для чого монобільшості об’єднувати Соцстрах та Пенсійний фонд, i-ua.tv пояснив у своєму коментарі лідер громадської організації «Спілка Вільних» Сергій Кондрюк. Його можна прочитати нижче.

«Кажуть, що історія повторюється двічі: перший раз як трагедія, а другий як фарс. Новітня українська історія має численні приклади трагедій і їх повторення як трагікомічного фарсу.

Один з варіантів такої гойдалки — це гучні об’єднання, а потім тихенькі роз’єднання всіляких владних органів. Наприклад, згадайте з яким пафосом об’єднували Міністерство економіки і МінАПК, а потім місяцями відновлювало це аграрне міністерство як окреме.

Як гадаєте — це робилось від недалекоглядності, чи непрофесійності можновладців? Чи може ця реорганізація була потрібна лишень для спрощеного звільнення «не наших», або для банального «замивання слідів» страшних зловживань?

От і законопроект колишнього міністра праці та соціальної політики Михайла Папієва з тієї ж опери — ним пропонується злити в Пенсійний фонд два фонди — Фонд соціального страхування і Фонд страхування на випадок безробіття.

Зверніть увагу: за часи свого міністрування пан Папієв таку ідею не просував, а от в статусі «рядового» депутата йому дуже закортіло.

Презентуючи свій законопроект 18 листопада на пленарному засіданні Парламенту Михайло Папієв дуже емоційно говорив про багатомісячні затримки з виплатами лікарняних і допомоги по безробіттю, про колосальні дефіцити бюджетів соцфондів і Пенсійного фонду, про необхідність «відірвати профспілки від соцстрахівського корита», а тому просив народних депутатів проголосувати за його проект.

І це таки сталося — за законопроект авторства нардепа від опозиційної партії ОПЗЖ віддали левову частину голосів … депутати монобільшості, а власні однопартійці з 30 нардепів «за» проголосувало лишень три (до речі, всі інші опозиційні партії не дали жодного голосу «за»).

А тепер про сутність проекту «Про внесення змін до Закону України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування“ (нова редакція) та інших законодавчих актів України» під реєстраційним номером 3663 — в ньому жодного слова про погашення заборгованості з лікарняних чи допомог по безробіттю, жодного слова про механізми вирішення багатомільярдної дефіцитності Пенсійного фонду. Цей проект лишень про злиття заради злиття.

Але чому «слуги» так дружно за нього проголосували?

Вбачаю наступні ймовірні причини:

— заради спрощеної процедури тотальної заміни керівництва цих фондів і передусім Пенсійного, а також зачистки апаратів від «не потрібних»;

— заради створення «закаламученої водички», в якій без зайвого клопоту половити фінансову й майнову рибку;

— заради виправдання майбутньої ще більшої заборгованості із страхових виплат «у зв’язку з тимчасовими організаційними труднощами»;

— заради пришвидшення краху державного соціального страхування і переведення до омріяної моновладою комерціалізації соціальних прав і переходу до примусової накопичувальної пенсійної системи у приватних фінансово-страхових компаніях;

— з метою корозії фракції ОПЗЖ і перетягування з неї в монобільшість якщо не членів, то голосів.

Тобто маємо турбо-замилювання гострих соціальних бід великими бульбашковими реформами, які триватимуть невідомо скільки, з невідомим результатом, але прогнозовано за чий рахунок".