Сергій Кондрюк: На нас чекає дев’ятий вал covid-19

Маю оптимістичний прогноз — переживши «дев'ятий вал» епідемії, в січні-березні ми нарешті побачимо, як ковід відступає і зникає.

Сергій Кондрюк: На нас чекає дев’ятий вал covid-19

Новий штам ковіду «омікрон» захоплює все більше країн. Утім, все більше людей виходить на протести проти антиковідних обмежень. Чого очікувати Україні? За минулу добу, найбільше нових випадків хвороби лікарі зафіксували у Києві, Полтавській, Львівській, Запорізькій та Донецькі областях. Чи можна вважати, що за новорічні свята кількість недужих істотно зросте? Про це своїми думками з i-ua.tv поділився лідер громадської організації «Спілка Вільних» Сергій Кондрюк.

— Що для українців є новини з «ковідного фронту»?

— Кажуть, що Людина — таке створення, що звикає (адаптується) до будь-яких запахів, слів, статистики тощо. Наше суспільство вже зовсім буденно сприймає повідомлення про щоденні сотні «додаткових» смертей співвітчизників від covid-19. Уже все менше на телеекранах «мелькає» пан Ляшко з ініціативами, чи то заборонами всім гуляти в парках, мити дороги, чи відсторонювати від роботи не вакцинованих. Усе менше у нас виникає питань щодо достатності кисню в реанімаціях і достатності самих реанімацій. Нас навіть майже не хвилює, чому в Польщі чи Чехії вмирають від ковіду значно менше хворих, ніж в Україні.

— Може українці просто заморилися від ковідного негативу?

— Одна з причин — погана статистика вже не зростає, а потихеньку стає терпимою. Однак це зовсім не про людей, чиї рідні пройшли через реанімації, або тим паче загинули від цієї жахливої хвороби.

— Так в нас статистика правдива чи ???

— Ймовірно в нас статистика не бреше, а можливо трошки підлаштовується на прохання комерсантів. До речі, останнім важливо по-максимуму скачати з українців гроші на різдвяно-новорічні свята, гуляння й подарунки. Але ці гуляння як «бенкет під час чуми». Тим часом, Європі вже новий штам ковіду, і багато країн продовжує жорсткі антипандемійні заходи.

При порівнянні графіків захворюваності кінця-початку минулого року, можна очікувати значно жорсткіший спалах хвороби майже відразу після новорічних масових святкувань. Беручи до уваги значно вищу смертність від ковіду за останні два місяці, ми дуже ризикуємо. У січні-лютому covid-19 може вбивати до тисячі недужих на добу.

— Чи готова українська система охорони здоров’я до таких викликів?

— А які у нас підстави для оптимізму? Вам відомі, за останні роки, факти відкриття нових інфекційних лікарень? Чи може Ви знаєте, що кількість інфекціоністів і реаніматологів у нас збільшилась? Чи Ви чули, чи самі відчули, що амбулаторне лікування хворих за «участі» сімейних лікарів стало ефективнішим?

Я намагаюся уважно слідкувати за всіма публічними заходами й виступами міністра охорони здоров’я Ляшка й залишаюсь песимістом. Нічого, окрім закликів цього медичного чиновника до «примусової» вакцинації я майже не чув.

— То все так сумно?

— Маю оптимістичний прогноз — переживши «дев'ятий вал» епідемії, в січні-березні ми нарешті побачимо, як ковід відступає і зникає. Подібне вже відбулося зі «свинячим» і «курячими» грипами.

Наразі я бажаю всім не хворіти. Для цього, по можливості, треба уникати людних місць, або перебувати там мінімум часу. Не забувайте про свіже повітря, масковий режим і чисті руки. Візьміть до уваги — хороший настрій і оптимізм посилюють імунітет. Нехай ваші новорічні свята будуть без хмар!