На Аскольдовій Могилі відновили пам’ятні стели «Іловайськ», «Дебальцеве» та «Донецький аеропорт»

Щоправда, тепер вони знаходяться трохи ліворуч — на терасі, на ландшафтній горі.

На Аскольдовій Могилі відновили пам’ятні стели «Іловайськ», «Дебальцеве» та «Донецький аеропорт»

У неділю, 16 січня, на день пам’яті «кіборгів», на Аскольдову Могилу повернули пам’ятні стели «Іловайськ», «Дебальцеве» та «Донецький аеропорт». Про це i-ua.tv розповів лідер «Української військової організації «СПАС — 23» Володимир Волков.

Для початку, трохи передісторії. Ще у 2014 році виконувач обов’язків голови КМДА Володимир Бондаренко узгодив план розташування пантеону Героїв війни з Росією та встановлення пам’ятних стел на Аскольдовій Могилі. Спочатку, у 2017 році тут з’явився знак «Іловайськ». Пізніше — «Дебальцеве» та «Донецький аеропорт». Утім, навесні 2021 року, між волонтерами, які опікуються пантеоном Героїв та «Зеленбудом» стався конфлікт. Комунальники вилучили пам’ятні стели, і вони деякий час зберігалися у релігійної громади греко-католицької церкви Святого Миколая Чудотворця. Храм знаходиться на Аскольдовій Могилі. Зрештою, перемовини між «Зеленбудом» та Печерською районною державною адміністрацією завершилися успіхом — і на плити «Іловайськ», «Дебальцеве» та «Донецький аеропорт» знову можуть подивитися усі охочі.

— Пам'ятні стели повернули. Щоправда, тепер вони знаходяться трохи ліворуч — на терасі, на ландшафтній горі, — розповідає Володимир Волков. — Зрештою, вийшла дуже гарна композиція. На решті, відбулося порозуміння між Печерською райдержадміністрацією та нашими активістами, які представляють громаду ветеранів, волонтерів і добровольців. Сторони пішли на зустріч одна одній і довели справу до кінця. Велика вдячність комбатові «Музбату» Валерієві Суботіну, який витримав натиск обох сторін і довів ситуацію до логічного завершення. Велике дякую Вікторові Шишкіну, який зробив акт передачі. У свою чергу, «СПАС — 23» віддав на зберігання стели громаді церкви Святого Миколая Чудотворця. Все ж таки, нам всім разом вдалося до пам’ятної дати встановити стели. Ми відновили це сакральне місце. Тепер, школярам знову є куди йти, щоб послухати уроки національно-патріотичного виховання, — розповів лідер «Української військової організації «СПАС — 23».

Володимир Волков
Володимир Волков
волонтери та добровольці
волонтери та добровольці

Рекомендовані публікації