Слово й репортаж замість багнета

Ми весь час чуємо від градоначальників різних міст, що працівники критичної інфраструктури здійснюють свою роботу в повному обсязі. У нинішніх умовах широкомасштабного російського вторгнення до таких працівників можна віднести й представників ЗМІ.

Слово й репортаж замість багнета

Саме вони стають мішенями для рашистів і під час обстрілів й коли окупаційні війська захоплюють міста.

За минулий 2021 рік по всьому світу було вбито 45 журналістів, а 365 перебували за ґратами. Лише за місяць з початку війни Росії проти України, за моніторингом Генпрокуратури та Інституту масової інформації, проти журналістів та медіа в Україні скоєно вже 148 протиправних дій. Від рук окупантів загинуло 12 журналістів. Вони висвітлювали воєнні злочини РФ і стали їх жертвами. Ще 10 представників ЗМІ отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості. Також від російських загарбників постраждали іноземні журналісти — 4 громадян Британії, 2 громадян Чехії, 2 — Данії, 2 — ОАЕ, 1 — Швейцарії, 2 — громадян США, один з яких загинув, також загинув громадянин Ірландії та громадянка РФ.

Зокрема, 25 березня під час зйомок евакуації з розбомбленого та виснаженого Чернігова потрапили під обстріл автомобіль знімальних груп телеканалу 1+1 та турецького TRT World. Осколкове поранення отримав кореспондент Андрій Цаплієнко. За фактом цієї атаки розпочато розслідування порушення загарбниками з РФ законів і звичаїв війни — повідомила Генеральний прокурор України Ірина Венедиктова.

Також правоохоронцями зареєстровано щонайменше 7 проваджень щодо обстрілів, знищення або пошкодження телевеж та телерадіокомпаній.

Найважливіший у даній ситуації це максимальний розголос про злочини скоєні проти журналістів. Саме суспільний резонанс дав змогу врятувати життя чотирьом мелітопольським журналістам «МВ-холдингу», яких викрали з домівок, але відпустили через публічний розголос цієї події.