Коли вже «Стєнькі Разіна чєлни» покинуть Україну?

Протягом тридцяти років Україна бореться зі своїм радянсько-колоніальним минулим за власну ідентичність.

Коли вже «Стєнькі Разіна чєлни» покинуть Україну?

І, якщо з іменами радянських катів, що винищили мільйони українців репресіями та голодоморами, наші міста та установи, ще якось розпрощалися. То різні Архангельські, Московські, ще стирчать, як більмо на оці, у назвах вулиць наших сіл, міст і містечок. Для прикладу пристолична Боярка, має стару історичну частину, й так звану, нову, яку в 60−80-х роках минулого сторіччя, забудовували газівники та військовий завод «Іскра». Ось там і процвітають назви рідних міст зауральських будівників і вищого інженерного складу, який масово був присутній в керівництві заводу. Сподіваюся, що після війни з мапи цього мальовничого, і, колись курортного містечка, зникнуть — Сахалінська, Іркутська, Волгоградська, Уральська і Полярна. Існує багато європейських міст споріднених з Бояркою, або власних топонімічних назв, пов’язаних з цією місцевістю.

Рішення про перейменування майже 90 вулиць, скверів, площ та провулків на території Мукачівської громади прийняв і затвердив виконком Мукачівської міськради. Міський голова Мукачева Андрій Балога заявив, що наразі йдеться про перейменування понад 60 вулиць міста та 18 вулиць в 10 селах, що входять до складу територіальної громади. Пропонується назви вулиць російських та радянських діячів політики, літератури та мистецтва перейменувати на честь загиблих Героїв на російсько-українській війні, видатних діячів Мукачева, Закарпаття, України.

Нещодавно в Ужгороді демонтували пам’ятний знак «300-річчю возз’єднання України з Росією», який був встановлений ще у 1954 році в Боздошському парку. До акції долучилося небайдужі ужгородці, допомогу в знесенні знаку активістам надала адміністрація парку.
Напевно цей приклад, нарешті позитивно закінчиться й для херсонців у рішенні про перейменування в Херсоні вулиці Московської на вулицю імені родини Фальц-Фейнів, засновників заповідника «Асканія-Нова». Оскільки в листопаді 2021 року, відбулося громадське обговорення цього питання, втім 120 мешканців виступили «за», і 213 «проти», тож вулиця Московська в Херсоні наразі залишається Московською.

Фальц-Фейни, іменем яких хотіли назвати вулицю — родина землевласників, підприємців і меценатів німецького походження на півдні України. Упродовж ХІХ — початку ХХ століть його представники зробили значний внесок у розвиток економіки, культури й освіти Херсонщини, підкреслюють історики-краєзнавці.

Та найдивніша ситуація у Вінниці, де й досі існує вулиця Степана Разіна. Яким боком цей персонаж причетний до міста над Бугом, достеменно невідомо. Першими не витримали представники Вінницького історичного товариства. Вони звернулися до громадськості міста із закликом, що у Вінниці не повинно бути вулиць Московської, Алєксандра Нєвського, Стєпана Разіна, Алєксандра Суворова, Валєнтіни Тєрєшкової. Ці назви, як і низка інших топонімів та пам’ятників, закріплюють у свідомості колоніальне минуле і домінування російської мови, російської культури та російської версії нашої історії. Натомість у місті мають бути гідно вшановані українські Герої минувшини та сьогодення.

Варто сподіватися, що у мешканців цих вулиць не виникне більше цього одвічно-дурнуватого: «А яка різниця, ми вже так звикли»!