Володимир Волков: «Під час війни з приміщення університету імені Драгоманова вигнали підрозділ, який готував бійців ТРО»

Тероборона виникла за два місяці до широкомасштабного вторгнення РФ в Україну. Записатися до тероборони стало для багатьох чоловіків і жінок справою честі. На війні тероборона творила дива. Є напрямки, злам на яких стався завдяки цим — ще вчора цивільним людям. Але три місяці війни проявили і те, що система працює не зовсім так, як мала. Зокрема є випадки, коли бійцям не дають змогу підготуватися та чинять опір.

Володимир Волков: «Під час війни з приміщення університету імені Драгоманова вигнали підрозділ, який готував бійців ТРО»

Чому так відбувається, журналісти запитали у голови Української ВІЙСЬКОВОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «СПАС 23» Володимира Волкова.

— Чому бійців спецпідрозділу тероборони, які приїхали на планове тренування, не пускають на заняття?

До повномасштабного вторгнення Росії протягом останніх трьох років в приміщенні університету імені Драгоманова був визначений окремий час для занять ветеранів спорту та учасників АТО, які займалися в залі боротьби. Тренування проходило тричі на тиждень з 19 до 21 години.

З початком війни, 25 лютого, наша організація звернулася до університету імені Драгоманова і запропонувала їм використовувати спорткомплекс в якості бомбосховища та майданчика для підготовки тероборони. До війни університет здавав приміщення спорткомплексу на комерційній основі. Один з таких притких підприємців, що орендує приміщення, Максим Овсієнко, який останній час виконує обов’язки директора спорткомплекса при університеті. З перших днів війни він був проти використання приміщень спорткомплексу для тренувань бійців. Хоча ми йому неодноразово пояснювали, що перед тим, як відправляти людей на передову, їх потрібно тренувати. У нас проходили вишкіл хлопці з тероборони з Шевченківського та Оболонського районів. Безпосередньо вишкіл проходили по стрільбі, рукопашному бою. Підготовка включає також і медичний інструктаж. Такий підхід дав можливість багато підрозділів тероборони сформувати виключно з наших курсантів. Наші бійці захищають країну на Харківському, Донецькому та Луганському напрямках.

Після того, як в столиці припинилися бойові дії, нам взагалі заборонили проводити тренування в залі навчального закладу.

Як адміністрація навчального закладу пояснила своє рішення?

Нам сказали, що в місті вже спокійно, ходять мирні люди, а бійці приходять зі зброєю, тому це небезпечно для оточуючих. Заступник ректора університету імені Драгоманова заборонив нам займатися в навчальному закладі. Пояснюючи тим, що в них немає штату, тому нема кому прибирати зал. Коли ми йому запропонували, що прибирання будуть робити солдати після занять, він відмовився.

За його словами, навчальному закладу дуже скоротили фінансування. Тому вони не можуть наймати персонал, який буде слідкувати за порядком в залі. Тому зал для тренування бійців закривається. Проте, приміщення буде працювати на комерційній основі. Зокрема, там є платні заняття: міні футбол, сауна, бокс, а також запрацював фітнес -зал. Всі безкоштовні волонтерські тренування закрились через відсутність оплати пану Овсієнку.

На зауваження про те, що це спецпідрозділ та ще те, що в країні триває війна, а хлопцям через 20 днів на передову, нам відповів проректор Гамула, що йому і керівництву навчального закладу на це байдуже. Якщо буде вказівка Міноборони чи наказ перевести роботу закладу в такий формат, то тоді вони підкоряються. В іншому випадку навчальний заклад не буде надавати дозвіл для продовження тренування бійців. Наголосивши на тому, що зал безкоштовно працювати не буде.

Чи пропонували в адміністрації навчального закладу вирішення цього питання?

— Після заборони відвідувати зал, ніякого рішення цього питання в адміністрації навчального закладу нам не пропонували. При тому, ми наголошували, що через 20−30 днів 11 рота спецпідрозділу сухопутних військ після ротації виходить на передову. З’явилося багато нових хлопців, в нас є втрати. Хлопців треба тренувати, вчити обороні. Їм треба все це показати, бо вони з цим ніколи не стикалися. Бійців треба навчити, як себе поводити. Навчити їх користуватися власним тілом — тобто дати навички рукопашного бою.

В багатьох містах місцева влада навпаки зробила гуртки на опору на стрілецькі клуби, де бійці тероборони займаються безкоштовно. Чому ж таке ставлення до столичного підрозділу ТРО?

— Мені про такий підхід в інших містах відомо, я особисто допомагав робити стрілецький тир. Багато спортсменів заохотив під час формування територіальної оборони. Бо вся країна робить все можливе для перемоги над агресором. Ми підготували свої три підрозділи. Тому що у нас була база, на який є сертифікований тир, три килими, маківари, умови для підготовки. Ми можемо поставити техніку бійця, щоб він міг себе захистити та бити ворога. Ми навчаємо бійців захищатися та перемагати. У нас було все облаштовано, і ми думали, що керівництво учбового закладу це розуміє та підтримує.

Наприклад, штатний підрозділ сухопутних військ України їде на передову. Необхідно за 10−15 занять підготувати хлопців до бою.

Тобто нові бійці тепер поїдуть захищати країну без підготовки?

— В теорії все так і є. Але на практиці, ми не здаємося. Займаємося на вулиці. Бійці займаються в польових умовах — на траві.

Як проводяться заняття?

— Вони тривають приблизно дві години. Даються теоретичні комплекси. Розповідаємо, як захиститися від ворога, як формувати блоки, як ухилитися від зброї. Після теоретичної частини відбуваються практичні заняття, де бійці виконують спеціальні вправи. Але все ж готувати бійців битися з ворогом краще в залі, ніж на вулиці. Адже хлопці, тренуючись, падають на землю. Виникають забої та вивіхи.

В умовах війни думаю ректор університету мав вийти і сказати — хлопці в мене є килими, маківари, тир та душ. Приходьте та готуйтесь захищати Україну, займайтеся скільки потрібно. Візьміть з Київщини штатні підрозділи ЗСУ та приходьте. Адже всі ми працюємо на перемогу. Тому навчальний заклад мав би не скасовувати заняття, а навпаки заохочувати! Адже тренера готували бійців на волонтерських засадах. А натомість нас просто вичавили з залу замість того, щоб допомагати готувати бійців ТРО. Нам директор спорткомплексу запропонував приходити в спорткомплекс на платній основі та оздоровлюватися.

Тобто державі треба звернути увагу, що в столиці перешкоджають підготовці бійців ТРО?

— В першу чергу, на це має звернути увагу міністерство освіти, Командування ТРО Києва, Національна поліція, Національна Гвардія, СБУ та Генштаб ЗСУ України. Потрібно, щоб вони дали правову оцінку такої «патріотичної» позиції керівників університету імені Драгоманова, які під час війни вигнали підрозділ, який готував бійців ТРО. Суспільство має давати свою оцінку таким діям. Байдужість та прихована колаборація — це теж злочин.