Анатолій Маркевич: «В Україні відбулося знищення військово-оборонного комплексу»

Верховна Рада прийняла закон, який відновлює діяльність військових прокурорів та покликаний забезпечити їхню роботу на території бойових дій. Чи потрібно відновлювати військову прокуратуру та чи можуть поновити на посаді скандального екс- військового прокурора Анатолія Матіоса, журналісти i-ua.tv поцікавилися у ветерана прокуратури України, полковника юстиції запасу, адвоката Анатолія Маркевича.

Анатолій Маркевич: «В Україні відбулося знищення військово-оборонного комплексу»

Чи потрібно відновлювати військову прокуратуру?

-Військову прокуратуру та органи юстиції не можна було ліквідовувати. Тому їх діяльність зараз треба негайно відновити. Це просто безглуздість, коли у державі, яка воює з 2014 року, в 2019 році було скасовано військову прокуратуру. Йдеться не тільки про військову прокуратуру, а й взагалі про створення системи органів військової юстиції. Адже в країні триває війна. Навіть після перемоги ми приречені жити с таким сусідом, як Росія. Українців можна порівняти з народом Ізраїлю, який живе постійно в очікуванні обстрілів. Українцям також певний час доведеться так жити через такого сусіда. Тому органи військової юстиції, як складова частина підтримання боєздатності та дисципліни в збройних силах, повинні існувати. Військова прокуратура є тільки однією третиною тих органів військової юстиції.

Зараз військова прокуратура має функції процесуального керівництва розслідування та підтримання публічного обвинувачення в судах по військових та воєнних злочинах.

За законом розслідувати військові злочини має ДБР, але реалії такі, що слідчі цих органів є цивільними особами. Військові їх не сприймають. Цивільним не місце на передовій.

— Тобто військові мають розслідувати військові та воєнні злочини?

— Розслідування військових злочинів, які вчиняються в зоні бойових дій, потребує виїзду в ті місця для з’ясування обставин. Військові негативно ставляться до допуску цивільних до своїх позицій. Військової прокуратури не існує. Є Спеціалізована прокуратура. Вона укомплектована колишніми військовими прокурорами, які мають військові звання та залишилися працювати після розформування військової прокуратури. Вони є цивільними особами, але на законних підставах носять військову форму, що полегшує доступ до військових об’єктів.

— Хто зараз займається розслідуванням корупції в армії та Укроборонпромі. Адже немає військової прокуратури?

— Розслідувати корупційні злочини має НАБУ. З початком бойових дій НАБУ з Києва перевели до Львову. Наразі воно фактично не розслідує ці злочини. Треба змінити законодавство та створити потужний орган розслідування злочинів у військовій сфері, яка має бути з певними обмеженнями. Адже є багато речей у військовій сфері, про які може мати відомості обмежене коло осіб. Тому військова прокуратура і військова поліція, яку мають створити, і військові суди, які розформували в 2011 році, і не можуть все розкривати.

Чому була розформована військова прокуратура та військові суди?

— Це було знищення військово- оборонного комплексу. Військова прокуратура та суди, це були незалежні та непідконтрольні нікому. На них не мали вплив політичні фігури. Тому треба відновити військові прокуратури. Другий крок — розглянути закон про військову поліцію, як орган розслідування злочинів у військовій сфері. Також треба повернути військові суди. А судді, які будуть розглядати такі справи, повинні мати певні знання та розбиратися в застосуванні військ. Ще один аргумент для створення єдиної військової юстиції — те, що після перемоги та звільнення окупованих територій, в тому числі і Криму, від загарбників, на перший час там треба буде забезпечувати правопорядок. Адже місцевих органів поліції та прокуратури там немає. Швидко їх не створити. А нам треба буде негайно вирішувати всі питання. Наприклад, питання фільтрації населення. Одна з особливостей військової поліції та прокуратури — екстериторіальність. Органи військової юстиції пересуваються разом з військами, тому вони можуть виконувати слідчі та прокурорські функції до створення територіальних органів.

— Чи може поновитися на посаді після відновлення військової прокуратури скандальний військовий прокурор А. Матіос?

— Стільки шкоди правоохоронній системі в армії, військовій прокуратурі та військовій юстиції, ніхто не спричинив, як він. Розформування військової прокуратури було зроблено, щоб позбутися Матіоса. Після того, як Генпрокуратуру очолив Рябошапка, який не мав відповідного досвіду та не знав, як працює прокуратура, тому для того, щоб позбутися Матіоса, вирішили ліквідувати всю військову прокуратуру.

Теоретично поновитися на посаді у Матіоса шанс є. Але не думаю, що після того, як Матіос став одіозною особою, з ним хтось захоче зв’язуватися. Його поновили на військовій службі за рішенням суду, але не на посаді військового прокурору. Він є військовослужбовцем, якого неграмотно звільнили. Проте в нього немає законних підстав претендувати на високі посади. Матіосу більше пасує посада головного військового диригента. Він за першою та основною освітою є воєнним диригентом та музикантом. А ось допускати його на інші посади — буде безглуздістю.

КАС Верховного Суду зобов"язав Міноборони сплатити понад 500 тис грн скандальному екс-прокурору А. Матіосу, як ви це прокоментуєте. Наскільки адекватною є сума компенсації у понад 500 тис грн з оборонного міністерства ще й у час війни?

— Рішення суду в нас має силу закону, тому воно має виконуватися. Це було прогнозоване рішення. Матіосу після поновлення на службі, мають компенсувати середній заробіток за час вимушеного прогулу. Адже суд прийняв рішення, що міністр оборони звільнив Матіоса з порушенням норм закону. Тому Міноборони має сплатити екс-військовому прокурору всю суму.

В Ізраїлі та США є військові адвокати, чи треба їх запроваджувати в Україні?

— Звичайно, було б доцільно мати адвокатів, які мають знання в цій галузі. Тому що дуже часто притягнення до кримінальної відповідальності за військовий злочин залежить від багатьох нюансів. Якщо адвокат їх знає, то може звернути на ці нюанси увагу суддів. Тому, за великим рахунком, запроваджувати військових адвокатів треба. Але в нинішніх умовах це не на часі. Буде дуже складно вбудувати систему військової адвокатури в нинішню систему органів військового управління. Військові адвокати мають слідувати за військами, а організаційно пристроїти їх поки що немає до чого.

Тобто повертаємося до того, що в країні треба відновлювати військову юстицію?

— Так. Вона складається з чотирьох частин. Це військова поліція, військова прокуратура, військові суди та військова адвокатура. На даний час актуальним є створення військової поліції та військової прокуратури, щоб забезпечити якісне та своєчасне розслідування військових злочинів та направлення кримінальних проваджень до суду.

— Однак Президент наклав вето на законопроект 7058. Чи не означає це хрест на відновленні військової юстиції?

— Не думаю. Президент, ще до початку війни наголосив, що підтримує ідею створення повноцінної військової юстиції. Зараз це питання ще більш актуальне. Воно буде вирішено. Стосовно вето, то це зробили помічники президента. Повернуся до Матіоса. Якраз вето було накладено в той момент, коли в Верховному суді розглядалася справа Матіоса. Тому, на мою думку, законопроект 7058 буде в найближчий час прийнято у відредагованому вигляді. Не виключно, що разом з законом про військову поліцію.