«Дія» — зрада чи перемога?

Чи насправді Дія покликана спростити життя українців, або нас просто лишають будь-якої альтернативи? Чому українцям так наполегливо нав’язують додаток як безальтернативний засіб надання державних електронних послуг?

«Дія» — зрада чи перемога?

Про це говорили в ефірі i-ua.tv з фахівцем із кібербезбеки Костянтином Корсуном.

Аналогів додатку «Дія» у світі не існує. І це не просто так. Є багато прикладів, коли у різних країнах (Швейцарія, Німеччина, Франція, Молдова) розробляли щось подібне і практично всі від цього відмовилися. Жодна країна у світі не пішла цим шляхом.

«Дія» розроблялася на хвилі та під прапором полегшення надання державою громадянам цифрових послуг. Але в нинішній команді нема і ніколи не було серйозних фахівців з кібербезпеки. Тобто як вони це розуміли, так і вирішили реалізувати.

У країнах Західної Європи рівень державних електронних цифрових послуг значно розвинутіший, ніж у нас. Але немає нічого подібного у смартфоні. Бо виникає купа ризиків, хоча б тому, що смартфони є дуже різними. Різні виробники, різні операційні системи — тобто дуже складно розробити уніфіковане рішення", — переконує Костянтин Корсун.

Але навіть не це головне. Безпекова проблема полягає в тому, що усі гаджети можна вважати потенційно скомпрометованими, бо дуже мало людей дійсно знає і дотримується правил цифрової гігієни. Тому цей додаток містить купу ризиків.

Починаючи з того, що розробники операційних систем смартфона можуть мати якийсь прихований доступ чи приховані функції, які періодично випливають. Випадків і прикладів таких дуже багато. Тому у сучасному світі в одному смартфоні небезпечно тримати всю інформацію про людину", — переконує спеціаліст.

Як доказ цього, Костянтин Корсун наводить приклад, коли у Лютому російські хакери двічі зламували систему «Дії». Що натомість зробила мінцифри? Нічого, просто відключили сайт на кілька днів. За словами спеціаліста, висновків розробники «Дії» так і не зробили, тому повторення хакерських атак може статися будь-коли. І хто знає, як саме ваші дані можуть бути використані.

«Дія» — не стільки технологічний, скільки політичний проект.

«Тому українцям його так наполегливо нав’язують. По суті українцям залишають вибір без вибору. Бажання утримати владу в руках, виявилося сильнішим за безпеку та думку виборців. Адже таємність голосування та вірний прорахунок голосів у „Дії“ не перевірити. От і маємо цілком легальний сервіс для фальсифікації виборів та повного контролю над даними українців», — резюмував Костянтин Корсун.

Євгенія Яковлева