Заморожене будівництво: як Київміськбуд підставляє Зеленського, прикриваючись війною

Ринок столичної нерухомості починає поступово оживати. У місті та області багато забудовників відновили будівництво. Проте, найбільша будівельна компанія України — Київміськбуд (КМБ), досі не запустила будівництва. На деяких ведеться імітація робіт, дехто взагалі без робітників. Поки інвестори — військовослужбовці, волонтери, лікарі, ризикуючи життям, захищають нашу країну від агресора, Київміськбуд не поспішає виконувати зобов’язання перед інвесторами — добудовувати квартири.

Заморожене будівництво: як Київміськбуд підставляє Зеленського, прикриваючись війною

Чому так відбувається і як голова компанії Ігор Кушнір підставляє Президента Володимира Зеленського та негативно впливає на столичний ринок нерухомості, читайте далі у матеріалі.

Війна все спише

З початку війни, за даними платформи UNITED24, росіяни позбавили житла понад 3,5 мільйонів українців. Люди втратили дах над головою і владі потрібно активно займатися питанням відновлення та будівництва нового житла. Незабаром зима і люди можуть залишитися на вулиці. Дуже багато переселенців потребують житла. Потрібно терміново активізуватися, але у нас є внутрішні вороги, які думають про власні інтереси, вважаючи, що можна не виконувати свої зобов'язання, прикриваючись військовим становищем та форс-мажором, мовляв війна все спише.

Критична ситуація на ринку первинної нерухомості склалася і для інвесторів Київміськбуду та Укрбуду. Вже не один рік інвестори, чиє житло зобов'язався побудувати і добудувати Київміськбуд, віддавши останні заощадження, змушені блукати орендованими квартирами. КМБ після прийому комплексів Укрбуду наполегливо рекомендував інвесторам погасити розстрочки одним платежем. Багато інвесторів, повіривши репутації КМБ, були змушені брати кредити для погашення розстрочок. Люди потрапили у боргові ями, а за фактом отримали невиконані обіцянки КМБ. Замість того, щоб починати активно зводити житло для інвесторів, які виконали зобов'язання перед компанією, Київміськбуд просто на роки затягнув будівництво комплексів. Взяти, наприклад, об'єкти збанкрутілого Укрбуду, які КМБ в особі Ігоря Кушніра зобов'язався добудувати. Він обіцяв це Президенту В. Зеленському, який на всю країну заявив, що вирішить це питання. На жаль, багато інвесторів досі не отримали ключів, адже з 2019 року КМБ не може добудувати та ввести в експлуатацію практично готові будинки. Інвесторів годують обіцянками. Наприклад, такі комплекси: як Чарівне місто, Оберіг-2, Twin House, мали здати наприкінці 2021 року, а за фактом все зараз заморожено, а здані (за документами) комплекси перебувають у стані непридатному для життя, тому що реально недобудовані. Щодо інших об'єктів Укрбуду, зокрема Шевченківський, Арт Хаус, Гвардійський, Кирилівський гай, а також об'єктів самого КМБ, то ситуація не краща, а такий об'єкт як Арт Хаус взагалі ще існує лише на папері. Тисячі інвесторів опинилися «на вулиці», поки КМБ не діє.

А такий об'єкт як Солар Сіті — єдиний комплекс, який досі не прийнятий КМБ. Запитання ніяк не вирішуються, ніхто в цьому не зацікавлений, окрім самих інвесторів. Нагадаємо, що інвестори, серед яких безліч переселенців ще з 2014 року, військових та поліцейських, запрошували В. Зеленського на новосілля у 2020−21 роках, повіривши обіцянці Президента, що все добудують. Роки йдуть, а віз і нині там. При тому, що зараз міжнародні організації готові допомогти у будівництві житла в Україні. Але чому така бездіяльність?

Найдивовижніше, що в КМБ вважають, що все це норма. Під час війни Київміськбуд анонсував зміну умов розстрочення та зростання цін на квадратні метри із серпня. Чи не блюзнірство це, коли спорудження стоять? У Київміськбуд будь-яких діалогів з інвесторами уникають. На офіційних каналах зв'язку КМБ у відповідь на звернення інвесторів щодо відсутності будівельних робіт на об'єктах замість роз'яснення причин зупинок будівництва та термінів відновлення будівельних робіт вказали на неможливість проведення мітингів у зв'язку з воєнним станом, а також на форсмажорні обставини, натякаючи на те, що інвестори не можуть вплинути на ситуацію. Ще поширена відповідь представників компанії — грошей немає. Така офіційна риторика КМБ виглядає як навмисне ухилення від зобов'язань перед інвесторами, прикриваючись воєнним станом. І де гроші? Така велика компанія раптом виявилася з величезними мінусами?

При цьому сам Ігор Миколайович Кушнір на контакт з інвесторами не виходить, не дає жодних пояснень, а пише блоги на сторінках популярних ЗМІ щодо ситуації на ринку нерухомості, виправдовуючись нестачею робочої сили. За фактом, він просто не виконує своїх зобов'язань перед інвесторами. А може він щось знає чи чогось чекає? Насправді, на сьогоднішній день у Києві стоїть черга з робітників, готових годувати сім'ю та працювати на будівництві, адже за кордон чоловіків під час воєнного стану не пускають. То хто ж бреше і чому стоять забудови? Де ж поділися гроші інвесторів і куди канули обіцянки про здачу готових об'єктів у 2022 році?

Такими діями керівництво КМБ шкодить не лише своєму іміджу, а й іміджу Президента В.Зеленського. Адже це бачать й іноземні громадяни, які інвестували у нерухомість, яку не будує КМБ. Навряд чи вони захочуть вливати кошти в Україну, коли побачать повну анархію на ринку нерухомості, розповідаючи про це за кордоном.

Крім того, через те, що стоять забудови найбільшої будівельної компанії країни, люди бояться вкладати в «первинку». Виходить замкнене коло.

Матеріали коту під хвіст

Ще одна проблема замороженого будівництва — псування матеріалів. Будівництва не були правильно законсервовані. Скоро зима. Тому внутрішнє оздоблення, моноліти, арматура просто прийдуть у непридатність. Дорогі матеріали, які були закуплені на гроші інвесторів, не використовуються і стають непридатними. Тобто, по суті, гроші інвесторів зараз пускають на вітер, зате не забувають підняти вартість для тих, хто платить розстрочку.

До речі, у Києві кричущий випадок: люди живуть у недобудованому об'єкті КМБ, оскільки опинилися без даху над головою у прямому значенні слова. Через війну та кризу в країні таких людей зараз тисячі і багато з них є інвесторами Київміськбуду. Людям просто нема чим платити за орендоване житло, тому на об'єктах КМБ почне з'являтися все більше «самоселів».

Будівельному майдану бути

Також інвесторів не чують депутати Київради, до яких звертаються власні виборці щодо бездіяльності Київміськбуду. Адже 80% акцій компанії належать саме Києву. Щоправда, один із заступників голови КМДА пообіцяв інвесторам розібратися, що насправді відбувається з компанією, але далі обіцянок справа не пішла. Виникає питання, хто зацікавлений у замовчуванні, чи це кругова порука?

Якщо нічого не зміниться, то після закінчення війни на владу чекають великі чистки, й на місцевому рівні в тому числі. Навіщо народу депутати, які не в змозі виконати свою роботу? Невдоволення зростає з кожним днем. Тому влада має одуматися та діяти на користь громадян, які об'єднавшись, втомившись від порожніх обіцянок та ігнорування, просто знесуть її, як це було з Януковичем. Люди втомились. Тож після війни Будівельному майдану бути.

Хоча при владі залишився останній шанс довести народу, що вона справді захищає інтереси країни та українців, а не власні. Списати все на війну не вдасться.

Рекомендовані публікації