Андрій Доманський: «Арешт екс-керівника СБУ Харківщини Дудіна свідчить про те, що влада зливає патріотів»

Пару тижнів тому затримали колишнього керівника Харківського обласного управління СБУ Романа Дудіна. За версією слідства, у перший день війни він за власною ініціативою почав діяти на шкоду обороноздатності і державній безпеці країни. Що не так зі справою Романа Дудіна, розбиралися журналісти i-ua.tv, поспілкувавшись з адвокатом Андрієм Доманським.

Роман Дудін
Роман Дудін

— Чи дійсно дії Романа Дудіна підпадають під 111 статтю, яку йому інкримінують ?

— Спочатку йому хотіли інкримінувати іншу статтю. Зокрема взяття влади під свій контроль, про що заявили певні очільники Харківщини. Проте в його діях не вбачаю злочини, які йому зараз інкримінують. До того ж вони спростовуються і показами свідків та певними доказами. Крім того, завдяки спільним діям громадян, ЗСУ та Дудіна, місто залишилося українським. А ми розуміємо, що росія з самого початку вторгнення, хотіла захопити Харків. При тому, що є докази, які свідчать, що влада Харкова, яка звинувачує Дудіна у держзраді, закликала до перемовин з рф.

— У матеріалах справи проти Дудіна є показання мера Харкова, начальника Харківської ОВА, начальника обласної поліції. Кожен із них стверджує, що ефективно протидіяв окупантам. Чи можуть вони таким чином знімати з себе відповідальність, перекладаючи все на пана Дудіна? Адже є багато матеріалів, які свідчать про те, що влада Харкова закликала до перемовин з росіянами?

— Зараз кожен намагається одягнути на себе ковдру переможця. Проте, харків’яни 24 лютого бачили, хто і як діяв. Зокрема, була видана зброя учасникам АТО. Був опір, тому окупанти не змогли захопити місто. До речі, жоден з працівників СБУ Харківщини не перейшов на бік ворога. Вони залишилися вірними присязі України. Це свідчить, що там працюють патріоти. Однак для очільників Харкова Дудін був людиною, з якою не можна знайти спільну мову. Тому в подальшому слідство зрушиться з місця, і Р. Дудін надасть покази щодо цих осіб, проте він не може цього зробити без дотримання певної процедури. Бо, якщо б він під час судового засідання надав би інформацію, то його б одразу притягнули до відповідальності за розголошення державної таємниці. Тому підозра Дудіну є необґрунтованою. Сторона захисту в суді доведе, що вона розвалюється. Зараз будуть проводиться додаткові перевірки цих даних і в подальшому ми побачимо правду. Наші закордонні партнери знають, яким чином діяв Дудін, коли знаходився на посаді очільника СБУ Харківщини. Ми знаємо, що в Україні працювала російська агентура. Саме тому під час вторгнення ворога були закриті військкомати, а чиновники не знаходилися на своїх робочих місцях, що свідчить про саботаж. Що також могло призвести до негативних наслідків. Ми могли втратити місто та регіон. Тому зараз Харків дуже сильно обстрілюють. Це помста цьому місту за те, що воно не впало і залишилося українським.

— Чи можна сказати, що влада своїми діями «зливає» патріотів?

— На жаль, так було завжди, і воно продовжується. У нас завжди переслідують патріотів. В Україні залишається багато агентів рф, які робили і роблять все, щоб знищити патріотів країни. На сьогоднішній день багато патріотів знаходиться у місцях позбавлення волі. Багато справ проти них було порушено, ще за часів злочинної влади. Потім ця тенденція продовжувалася. І зараз робиться все, щоб знищити патріотів. Але вони — наше майбутнє. Без патріотизму ми не зможемо побудувати незалежну та соборну Україну. Тому ми маємо захисти всіх патріотів.

— Чому пан Дудін звернувся до Байдена? Невже його права не може захистити власна країна?

— Ворожа агентура пролізла у всі ешелони влади, вона робить все, щоб не відбувалося слідство за нашим законодавством. Справа Дудіна розглядається не в юридичному консенсусі, а під політичним тиском. Все робиться для того, щоб людина залишалася у в’язниці і не могла нічого розповідати про те, що вона знає. Також є небезпека для життя і здоров’я Романа Дудіна. Є певні погрози та тиск. На жаль, багато судів знаходиться під важелем держави. Крім того, правоохоронні органи порушують процедури, які повинні бути дотримані. Тому ми звернулися до західних партнерів, які знають, що насправді відбувалося у Харкові. Зокрема, пан Роман звернувся до президента США Джо Байдена, щоб зняти політичне навантаження на цю справу. Оскільки, якщо до цієї справи буде прикута увага західних партнерів, то її не можна буде зробити політичною. Саме це надасть можливість підтвердити, що підозра відносно Романа Дудіна є необґрунтованою та без доказової бази. Прокурор вказує лише на покази певних свідків, які до речі, проходили по справах щодо можливості співпраці з іншими. Однак це таємниця слідства, яку не можна розголошувати.

Тому процитую слова класика — Симона Петлюри. Є гниди, які засіли тут, і ми маємо їх вичавити з нашої влади та очистити її. Тобто Україна має очиститися від зрадників.

— Чому Дудін досі не пройшов перевірку на поліграфі?

— Вони бояться, бо знають, які результати там будуть. Вони знають, що пану Роману можуть задати питання, які є незручними для певних політиків. Інформація, якою володіє Дудін дуже лякає певних осіб. Певні політики бояться, що громадськість дізнається, що ж насправді відбувалося 24 лютого в Харкові.

Ми подали клопотання про проведення поліграфу, проте питання поки тільки розглядається. Адже політики цього бояться. Тож сподіваюся, що після розголосу в пресі, судді підуть на це.

Нагадаю, що особа може бути визнана винною лише за рішенням суду, яке набрало законної сили. Тому всі, хто кричить, що Дудін винен у держзраді — скоюють злочин та будуть притягнуті до відповідальності. Адже ми правова держава і маємо рухатися тільки у правовому полі.

— Чи є харків’яни, які можуть підтвердити, що пан Дудін дійсно захищав місто від ворога?

— Харків'яни підтримують Р. Дудіна. Вони навіть приїжджали до Апеляційного суду, щоб підтримати Романа Дудіна. Адже саме харків’яни бачили, хто ловив ДРГ, роздавав зброю та боронив місто. Особи, які надають неправдиві свідчення, понесуть за це відповідальність.

Рекомендовані публікації