Олександр Назаренко: Алергія може виникнути на тлі стресів

Дедалі більше українців страждають від алергії. Багато хто навіть у зимовий час. Журналісти i-ua.tv вирішили дізнатися, чому виникає алергія, запитавши генерального директора клініки імунології та алергології «Форпост», президента Української школи молекулярної алергології та імунології, кандидата медичних наук, лікаря імунолога-алерголога вищої категорії Олександра Назаренка.

Алергія може виникнути на тлі стресів
Алергія може виникнути на тлі стресів

— Яка кількість людей, схильних до алергії?

— До 2030 року кожен житель планети матиме алергійне захворювання. На сьогоднішній день алергія посідає третє місце серед захворювань щодо частоти виникнення. На першому та другому місці — онкологія та кардіологія. Кожна п'ята людина у світі страждає від алергії. Захворюваність на неї збільшується через погану екологію. Вона негативно впливає імунну систему людини. Крім того, якщо у когось із батьків є алергія, то ймовірність того, що у дитини буде алергія, становить 50−60%. Якщо обоє батьків страждають від алергії, то 100% вона буде й у дітей. Також є набута алергія. В основному це відбувається через урбанізацію та забруднення навколишнього середовища. ВООЗ каже, що крім хімічного забруднення на імунну систему негативно впливає електромагнітне забруднення. Наш простір насичений різними електромагнітними хвилями: від телефонів та комп'ютерів до високовольтних ліній електропередач. Наша клітина дуже чутлива до електромагнітних полів. Як наслідок, змінюється функція клітинних мембран та порушується обмін речовин. В результаті відбувається комплексний вплив на організм — хімічний та електромагнітний. Крім того, алергія може виникнути на тлі стресів. Все це великий удар по імунній системі.

— Чому взимку може виникати алергія та з чим це пов'язано?

— Алергія буває респіраторна — на пилок рослин. Вона виникає навесні, влітку та восени. Однак є домашні рослини, які можуть цвісти та виділяти пилок. І це може спровокувати появу алергії у зимовий період. Також люди можуть використовувати рослинний корм для тварин, який теж може спричинити алергію. Крім того, існує цілорічна алергія на пилових кліщів, які знаходяться не тільки в пилу, але і в м'яких меблів, іграшках, книгах та килимах. Також алергія може виникати на тваринах. Зокрема, на кішок, собак та кроликів. Крім того, цілорічна алергія може виникати через цвілеві гриби, які утворюються через велику вологість у квартирі. Наприклад, якщо підтікає кран. Найчастіше, пліснява з'являється за плиткою. Також цвілеві гриби можуть бути на першому поверсі або у підвалі. Навіть якщо у квартирі цвілі немає, їх суперечки можуть проникати у житло. Це дуже сильний алерген.

— Чому, якщо у людини довгий час не було алергії, вона може виявитися взимку?

— Людина взимку частіше перебуває у приміщенні, тому більше контактує з цілорічними алергенами. Крім того, через опалення алергени летючі в теплому повітрі. Наприклад, якщо в будинку довго стоїть ялинка або сосна, вона накопичує пил. Коли її розбирають, пил розлітається по всьому будинку. Це може спровокувати алергію. Також алергія в зимовий час може загостритися, якщо людина має алергію на пилок берези або амброзії. Їхні білки знаходяться в різних продуктах харчування. Це перехресна харчова алергія. Наприклад, якщо у пацієнта алергія на пилок берези, то найчастіше у нього може виникнути алергія на яблука, персики та фундук. А чим стигліший фрукт чи ягода, тим сильнішою буде алергічна реакція у людини на амброзію. Взагалі, білок амброзії є у ​​будь-якій рослинній їжі.

— На які алергії українці найчастіше скаржаться у зимову пору року?

— Перше місце за частотою займає алергія до кліщів домашніх, які, між іншим, харчуються і людським епідермісом. Найчастіше вони накопичуються в подушках і в старих м'яких меблях. На другому місці алергія до епідермісу або алергенів кішки, які є дуже леткими. Часто у людини виникає ця алергія, навіть якщо вдома немає тварин. Наприклад, пацієнт може контактувати з алергенами кота, якщо одного з його колег по роботі є кішка. Летючий алерген чіпляється на одяг, і коли людина приходить в офіс, алерген активно поширюється в приміщенні. На третьому місці за частотою виникнення — алергія на цвілеві гриби. Потім решта алергенів: це алергени птахів і тварин, таких як собак, кроликів, коней та ін.

— Як не сплутати симптоми алергії із застудою? Вони ж дуже схожі. Наприклад, набряк носоглотки, першіння в горлі, нежить, чхання

— Різниця між симптомами ГРВІ та застудою є. При алергії, крім закладеності носа, буде частіше чхання і більш виражений свербіж у носі. Також може спостерігатися свербіж в очах. При інфекційних процесах найчастіше підвищується температура. При алергії температура буває у поодиноких випадках. Досвідчений лікар-алерголог може швидко визначити алергія це або вірусне захворювання.

— Як відрізнити алергічний кашель від простудного?

— Алергічний кашель найчастіше сухий, кашель без відхаркування мокротиння. Через дратівливий алерген виникають напади кашлю. Крім того, алергічний кашель супроводжується закладеністю носа та чханням. Інфекційний кашель теж може бути сухим, але, найчастіше, він супроводжується підвищенням температури або відхаркуванням мокротиння. Якщо це бронхіт, він зазвичай протікає без респіраторних симптомів. Тобто, немає нежиті та чхання. Також слід зазначити, що є інфекційно-алергічний процес. Наприклад, бактерія золотистий стафілокок, яку носять у собі 40% людей. Імунітет з нею бореться, але не може знищити до кінця, і бактерія перебуває у дрімаючому стані. Бактерія чекає на «стрес» для організму, це може бути переохолодження або психоемоційний стрес, після чого стафілокок активізується. Важливо те, що у 30% таких людей є алергія на стафілокок. Ентеротоксини стафілокока — це його зброя. Ці білки є супералергенами. Вони можуть викликати реакцію на інфекцію в кілька разів тяжче. Часто вони дають атопічний дерматит, набряки Квінке, астматичні стани та ін.

— Чи може алергію спровокувати різкий запах парфумів чи косметика?

— Духи, дезодоранти та пральні порошки є псевдоалергенами. Через них не утворюються алергічні антитіла, оскільки вони є подразниками, а чи не алергенами. Якщо здоровій людині на слизову потрапить, наприклад, пральний порошок, то вона кашлятиме і чхатиме, щоб видалити зі слизової оболонки дратівливу речовину. А якщо людина алергічна, і її слизова і так запалена, то вона більш чутлива до подразників. Тому, коли на слизову алергіку потрапляє парфум, він різко починає реагувати на подразнювальну речовину.

— Що робити при загостренні алергії, наприклад, якщо напад почався посеред ночі?

— Все залежить від реакції організму. Якщо це буде чхання або закладеність носа, то пацієнти знають, що потрібно прийняти антигістамінний препарат або гормони, які прибирають алергічний набряк. Якщо виник бронхоспазм, то пацієнти мають бронхорозширювальні препарати у вигляді інгаляторів. Якщо ж реакція сильніша, наприклад, набряк Квінке, коли відбувається набряк гортані і людина задихається, потрібно викликати «швидку». Є методи, що дозволяють позбутися алергії. Наприклад, алерген-специфічна імунотерапія (АСІТ). Тут застосовують технології ImmunoCAP та ISAC, які дозволяють виявити, до якого білка у людини алергія. Наприклад, до амброзії або пилових кліщів. До багатьох білків лікування проводиться, і це дає позитивний ефект. Проте є білки, алергія, яких не лікується. Це мінорні алергени. Тут необхідно підібрати алерговакцину, яка призведе до нечутливості до даного алергену. Тобто людина може одужати від алергії.

— Чи є профілактика алергії у зимовий період?

— Алергія може виникнути у будь-який період часу. Якщо людина контактує з алергеном, то вона на неї реагуватиме. Якщо людина знає, що у неї алергія до кліщів домашнього пилу, потрібне постійне вологе прибирання приміщення. Якщо у людини алергія на тварин, то їм необхідно обмежити доступ до спальні. У разі виникнення алергічних реакцій необхідно провести симптоматичну терапію. Найголовніше знайти причину алергії, зробивши молекулярну алерго-діагностику та провести АСІТ. У цьому випадку у людини знижується чутливість до алергену або відбувається повне одужання.

— Чи можна самостійно впоратися з алергією?

— Ні, оскільки це імунозалежне захворювання. Для того, щоб відбулася імунокорекція, пацієнту вводиться цей винний білок в аллерго-вакцині. У вакцині необхідно, щоби білка було багато, а реакція організму на цей білок мінімальної. Тут дуже важлива точна та правильна діагностика. Сам курс ін'єкційної терапії становить три роки. Приймати препарат необхідно раз на місяць. А діагностика проводиться просто: у людини беруть кров та всі дослідження проводяться на спеціальному лабораторному приладі. Також є нашкірні тести, коли мікропрокол на шкірі людині вводять алерген і дивляться на його реакцію. Також є назальний тест та інші методи, завдяки яким лікар може скласти курс лікування.

— Чи є нові методики лікування алергії?

— Вакцинація є перевіреною методикою. Вона діє причину захворювання. Питання лише в одному: наскільки точною буде діагностика та якість вакцини. Тобто наскільки препарат матиме високу імуногенність та низьку алергенність. Якщо до певного алергену немає вакцин, тоді призначаються препарати, що впливають на імунну систему, пригнічуючи вироблення алергічних антитіл. Варто врахувати, що це нешкідлива терапія. Тут питання полягає в тому, щоб не повністю придушувати антитіла, а зберігати їх певну кількість. Зазначу, що ін'єкційна терапія може проводитися лише у клініці алергології, оскільки дуже важливе правильне дозування. Якщо її не дотримуватися, це може призвести до алергічної реакції. Також терапія є у вигляді спрею, але його необхідно щодня використовувати, бризкаючи під язик. Така терапія проводиться протягом 5−7 років. В окремих випадках алергія до людини може повернутися після лікування через 5−7 років.

Це відбувається через додаткове навантаження на імунну систему, адже пацієнт може мати бактеріальну інфекцію, віруси, гриби чи гельмінти. Імунна система відволікається на інших ворогів і працюватиме неповноцінно. Також алергія може не піддаватися лікуванню, якщо було проведено аллерго-диагностика методами зі слабкою чутливістю і мають велику похибку точності. При призначенні алерген-специфічної імунотерапії (АСІТ) необхідно вибрати алерговакцину, що має найбільш важливі алергенні білки. Також слід звернути увагу на якість вакцин. Вони мають бути стандартизовані. Крім того, вакцини мають бути з рекомбінантними білками високого рівня. Вони будуть давати більш ефективне лікування та менше різних побічних ефектів.