Треба робити висновки

Наша політична «еліта» у XXI ст. не досягла рівня американців XVIII ст. (війна за незалежність, Конституція США) і французів (Декларація прав людини і громадянина, злом феодальної системи) з кіінця XVIII до 80-х років XIX стcт.

Треба робити висновки

Наша політична «еліта» у XXI ст. не досягла рівня американців XVIII ст. (війна за незалежність, Конституція США) і французів (Декларація прав людини і громадянина, злом феодальної системи) з кіінця XVIII до 80-х років XIX стcт.

Тому в суспільстві немає належної реакції на проект групи «Народний суверенітет» (НС), на розробку проекту Концепції Статуту Т Г м. Києва (5 членів громади, 20 чиновників, жодного депутата на обговоренні).

Школа і вища освіта зробили все, для перебування нашого суспільства на початку XVIII cт.

Для обговорення проекту Конституції США і пояснення її змісту О. Гамільтон і Д. Медисон видавали спеціальний журнал «Федераліст».

Потрібна спеціальна освітня програма для суспільства, яка може бути закладена у «Національній стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства» (Укази Президента України № 32/2012 і № 68/2016).

Не знаю, як по Україні, а в Києві на цю програму з міського бюджету виделено, відповідно, 62 млн грн (2012−2016 рр.) і 82 млн грн на період 2017−2018 рр.

Але…гроші, розпорядниками яких є чиновники, витрачаються, а громадянського суспільства (ГС) немає — чиновник робить все, щоб ГС не було, а суспільство — нічого не робить (не може).

Тому така складна ситуація з працею групи НС і інших громадських ініціатив ентузіастів.

Віталій Комов