Окремий жіночий підрозділ: зручна опція чи відділення жінок

У ЗСУ підтримали ідею створення окремого підрозділу, який буде складатися винятково з жінок. Чи дійсно такі зміни покращать роботу військовослужбовиць в армії, чи це чергове «відділення» жінок та як це вплине на постачання жіночих форм і засобів гігієни, розбиралися журналісти телеканалу I-UA.tv.

Окремий жіночий підрозділ: зручна опція чи відділення жінок
Окремий жіночий підрозділ: зручна опція чи відділення жінок

У Збройних силах України схвально відреагували на ідею створити окремий бойовий підрозділ, який складатиметься винятково з жінок. Про це йдеться у відповіді прессекретаря ЗСУ Богдана Сеника на запит hromadske.

«Створення жіночого бойового підрозділу у Збройних силах України та інших військових формуваннях позитивно вплине на розвиток Збройних сил України, забезпечить доступ до посад жінкам та надасть можливість і рівність прав щодо проходження ними військової служби», — відповіли в ЗСУ.

Окремий жіночий підрозділ

Військовослужбовиця Світлана Борисова заявила в коментарі телеканалу I-UA.tv, що напевне не пішла б у суто жіночий підрозділ.

«Я служила й досі проходжу службу в чоловічих колективах. Проблем не виникало ніколи. І очолювала відділи, у підпорядкуванні були чоловіки та старші за званням. Проблем із субординацією не виникало», — сказала вона.

Військова морської піхоти Ярина Чорногуз запропонувала створити розвідувальний, аеророзвідний, саперний, снайперський, мінометний взводи чи артилерійську батарею для військовослужбовиць. Телеканалу I-UA.tv вона сказала, що створення відповідного підрозділу є зручною опцією для жінок. Також це може стати сильним стимулом для українок і українців іти в армію.

«Ідею створення саме бойового жіночого підрозділу я підтримую. Я вважаю, що це зручна опція для дівчат, оскільки дуже багато жінок хочуть на бойові посади, наприклад, робота з кулеметом, гранатометом, мінометом. Але на ці посади в змішаних підрозділах беруть зазвичай чоловіків через фізичну силу. Єдиний сенс існування такого бойового жіночого підрозділу — якщо він буде працювати в зоні бойових дій. Тобто є реально загроза, що створять такий підрозділ і не виведуть його на бойові дії. Тоді в цьому немає сенсу», — підкреслила військовослужбовиця.

Феміністка та тренерка з питань прав жінок Тіна Собко відмітила, що це досить гарна ідея, оскільки буде безпечний підрозділ винятково для жінок, де скоріше за все «не почуємо історії про домагання в армії».

«З іншого боку, це все ж таки відділення жінок, наче жінка-військова не така, як чоловік-військовий, а тому „ми зробимо для неї якийсь окремий жіночий підрозділ“. Усе ж таки це сексизм. Наприклад, перевернемо ситуацію. Є змішані підрозділи, а зроблять чоловічий — це було б дивно. Тому, з моєї точки зору, це виглядає як відділення жінок, і навпаки може заглибити стереотип, що жінкам в армії потрібний спецпідрозділ, аби вони могли виконувати роль військових. Тому я думаю, що це може негативно вплинути на стереотипне уявлення про жінок-військовослужбовиць», — додала активістка.

Засновниця феміністичної ініціативи «Марш жінок» Олена Шевченко вважає, що в окремому підрозділі жінкам буде легше служити. Не тому, що для них потрібні спеціальні умови, а саме тому, що зникне подвійне навантаження від постійної необхідності доводити чоловікам, що жінки не гірше виконують свої завдання.

«Припиниться постійний тиск, насмішки, постійні перевірки на стійкість, перешкоди у просуванні по службі, сексуальні жарти та сексуальні домагання. Але з іншого боку, це не ок, коли задля того, аби жінки перестали зустрічати постійні перешкоди на своєму шляху до армії, треба створювати окремий жіночий підрозділ. Треба змінювати суспільство, продуктом якого є армія, де панують стереотипи та перепони для жінок, які пішли служити. Я не впевнена, що такий крок загалом позитивно вплине на становище всіх жінок в армії», — наголосила вона.

Жіноча форма та засоби гігієни: забаганки чи необхідність

Водночас Шевченко згадала питання жіночої форми. Станом на жовтень 2022 року 50 тисяч жінок працювали в різних військових структурах. Станом на 1 березня 2023 року вже маємо понад 60 тисяч жінок у ЗСУ. З них військовослужбовиць — близько 43 тисяч осіб. Але досі доволі гостро стоїть питання наявності форми та засобів гігієни для жінок.

«Щодо форми, я взагалі не бачу проблеми, уже давно можна було її відшити, у нас понад 40 тисяч військовослужбовиць, це не 2−3 особи. Отже, знову бачимо ігнорування потреб жінок, уже навіть у таких значних обсягах», — зазначила засновниця «Маршу жінок».

На думку Тіни Собко, створення окремого жіночого підрозділу справді може покращити ситуацію із забезпеченням жінок в армії. Це може спричинити підготовку нових політик і норм щодо жіночого одягу, амуніції, взуття та засобів гігієни.

Однак самі військові не бачать у цьому великої проблеми. Ба більше, Ярина Чорногуз вважає, що страхи щодо гігієни та критичних днів абсолютно перебільшені.

«Я вже третій рік у морській піхоті на контракті, перед тим була в госпітальєрах впродовж року на ротаціях. На другий місяць повномасштабного вторгнення мене волонтери так „запакували“ засобами особистої гігієни, що досі, після року, тих посилок вистачає. Для мене це взагалі ніколи не було проблемою, ні під час розвідувальних виходів, ні під час повномасштабного вторгнення, і зараз взагалі не є проблемою», — додала вона.

Такої ж думки притримується і Світлана Борисова, яка підкреслила, що армія — це не подіум.

«Форму підшиваю тоді, коли задовгі штани чи рукава. Кітель ніколи не вшивала по фігурі, форма має бути вільною. Берци купую сама. Я дуже хотіла служити, тому ніяких особливих умов не вимагала для себе. Тут ти маєш бути готовою до служби в будь-яких умовах. І дякую всім чоловікам у формі, які нас цінують, жінок у формі, які поважають. І разом з якими ми наближаємо перемогу», — підсумувала військовослужбовиця.

Втім кількість жінок у лавах Збройних сил України лише зростає, війна продовжується, а тому держава має забезпечити військовослужбовиць відповідною формою та засобами гігієни, особливо якщо для них будуть створені окремі підрозділи.