Повного блекауту в Україні не буде, але світло можуть вимикати на 16 годин — Олег Попенко

Чиновники не обіцяють легкої зими українцям. Адже зруйнована ракетними обстрілами енергосистема відновлена лише на 7%. Чому сотні мільйонів гривень «Укренерго» осіли в приватних кишенях, куди йдуть кошти від збільшення тарифів на електроенергію та чи будуть українці сидіти в темряві без світла, опалення та води, журналісти спитали у голови Спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенко.

Олег Попенко
Олег Попенко

— Чому сотні мільйонів гривень «Укренерго» осіли в приватних кишенях, куди йдуть кошти від збільшення тарифів на електроенергію? До чого це приводить?

До того стану, в якому зараз знаходиться наша енергетична система та величезних боргів на енергоринку. З 1 червня підняли на 84% тарифи для звичайних споживачів, а з 1 липня і для юридичних осіб. За цей час наша енергосистема повинна була накопичити декілька мільярдів. Ці кошти повинні були піти на капітальний ремонт, відновлення енергомережі. Всі ці кошти пішли в кишені приватних компаній, які контролюють ринок електроенергії та наживаються на цьому. На жаль, ніяких капітальних ремонтів не проводилося. І тільки вчора 5 енергоблоків ТЕЦ підпали під капремонт. Тобто фактично ми отримали капремонти мереж, коли нам потрібна електроенергія. А підняття комунальних тарифів не приводить до змін в кращу сторону в енергетичному секторі. Скільки б не підіймали тарифи, ситуація з кожним роком все гірше.

— Тобто кошти споживачів осідають в кишенях олігархів, які не хочуть відновлювати енергосистему?

— Абсолютно вірно. Кошти осідають в кишенях олігархів та монополістів. Українці ж не отримують ні якісні послуги, ні капремонти. Тому зимою українці можуть зіштовхнутися з відсутністю енергопослуг. Зокрема багато областей залишаться без електроенергії.

— Чому більшість енергооб'єктів не відновлено і хто має нести за це відповідальність?

За великі потужні трансформаторні підстанції, лінії електропередач відповідає Укренерго. За трансформатори меншої потужності відповідає обленерго. До речі, держава фінансує відновлення трансформаторів та електропередач, навіть для приватних компаній. Тому тут стоїть питання взаємодії.

— Навіщо підвищувати тарифи, якщо кошти осідають в приватних кишенях, а не йдуть на ремонт енергомереж? За що платять люди?

Це питання стоїть в площині державних органів влади. Вони повинні дивитися, як витрачаються кошти. Зокрема, як витрачає кошти Енергоатом. Нам кажуть, що він збитковий і не може дофінансовувати різницю вартості тарифів на електроенергію, тому тарифи треба підіймати. Однак, якщо ми подивимося на закупівлі Енергоатому, то ми можемо побачити зовсім інші цифри. Це мільярди гривень, які викинули на ЗАЕС, яка вже 1,5 роки знаходиться в окупації. Однак Енергоатом чомусь туди закуповує рукавички, взуття, а також мінеральну воду на 8 млн грн … По факти українці бачать, що їм знову підвищують тарифи, при цьому нічого не робиться, щоб навести порядок із закупівлями на Енергоатомі. Тут питання до державних та антикорупційних органів влади. Чому вони не контролюють закупівлі?

— Хто відповідальний за безлад на енергоринку та як винних притягнути до відповідальності?

Відповідальність несе кожен окремо. У нас є керівник Енергоатому, керівник ЗАЕС, керівництво Центренерго, які своєчасно не закупили вугілля для того, щоб забезпечити проходження опалюваного сезону в Україні. Питання не вирішується, а кримінально відповідальними мають бути керівники. Ще у нас є політична відповідальність. У нас є міністр енергетики, прем’єр-міністр, заступники міністра, керівники департаменту, які повинні відповідати за зірваний опалювальний сезон, або якщо у наших домівках не буде електроенергії чи тепла. Завести вугілля навесні чи влітку нам ніхто не заважав. Тому правоохоронні органи мають розібратися, чому немає вугілля, не робляться капремонти, роботи для правоохоронців та антикорупційних органів на роки вперед.

— Яким буде цей опалювальний сезон?

Він буде дуже складним як і минулий. З багатьма відключеннями світла та обстрілами рф, які вже почалися. Адже на Хмельничанині постраждала інфраструктура. Варто зрозуміти, що вся тогорічна модель проходження опалювального сезону накладається на зруйновану або пошкоджену інфраструктуру та зменшену кількість генерацій. Тому ситуація в опалювальному сезоні 2023- 2024 року буде ще складнішою. Буду менше людей працювати, стане складніше ремонтувати, збільшиться кількість обстрілів, ще і пошкоджена генерація. Росіяни почали бити по лініях електропередач Укренерго та обленерго. Тому все більше ремонтів треба проводити.

Повного блекауту в Україні не буде. Однак окремі області будуть без електроенергії по 7, 10, 12 чи 16 годин. Ми повинні бути до цього готовими. Також цей може не бути води та опалення.