Рівняння на рф та збагачення на мільйони: АРМА потрапило у черговий скандал

Через статті КПК рф та декларацію заступника голови АРМА, агентство потрапило у черговий скандал. Що ж насправді відбувається в АРМА, розбиралися журналісти.

Павло Великоречанін та Олена Дума
Павло Великоречанін та Олена Дума

АРМА звітує, що виконує статті КПК рф

Рік 2024 тільки почався, а продовжує привертати увагу ще більше. В українських ЗМІ вийшов матеріал, в якому колишній перший керівник юруправління АРМА Андрій Потьомкін почав хвалити керівництво Нацагентства за ретельне виконання статей КПК російської федерації. Що це? Помилка, яку досі не виправили, чи навмисне кепкування з українців під час війни?

До речі, реакція користувачів соцмереж, які прочитали цей матеріал — вкрай негативна. Вони вважають роботу АРМА провальною. І це не дивно.

«За 6 місяців перебування Олени Думи в кріслі Голови АРМА досі так і не відібрано жодного нового управителя та не продано жодного лоту арештованих товарів. Всі ці активи на сотні мільярдів гривень щодня просто простоюють та псуються», — зазначає Голова громради при АРМА Ігор Чобітько.

З ним погоджується правозахиник Сергій Косенко, який проводить антикорупційне розслідування.

«Аналізуючи діяльність голови АРМА Олени Думи за останні півроку можна побачити, що вона не йде на користь України. З арештованих активів не отримують прибутки. Може її для цього і поставили, щоб прибутки йшли не на користь держави, а потрапляли в окремі руки?», — каже Сергій Косенко.

Своєю чергою, Голова громради при АРМА знову звернувся до Президента, Премʼєра, Голови Ради стосовно протизаконної діяльності керівництва агентства.

«Перше звернення, щодо протизаконної діяльності керівництва органу кілька місяців назад писав керівник Центрального теруправління АРМА Владислав Романов. В результаті — його було звільнено з посади», — зазначає І. Чобітько.

Кому війна, а комусь час мільйони заробляти

За словами правозахисника Сергія Косенка, в скандал вже встиг потрапити заступник Голови АРМА Павло Великоречанін. Зокрема, в ЗМІ з’явилася інформація, що він придбав нерухомість приблизно на 1 млн доларів та авто люкс-класу. Це стало відомо, після того, як Національне агентство з питань запобігання корупції в грудні 2023 року відкрило публічний цілодобовий доступ до реєстру декларацій.

«При цьому походження статків викликає, мʼяко кажучи, багато запитань. Є факти, що ця людина з дуже сумнівною біографією. Зокрема про це свідчать звʼязки Павла з народними депутатами від забороненої Партії Регіонів. Однак перебуваючи помічником депутата заробити такі офіційні статки посадовець не міг. Можливо, адвокатське обʼєднання Лігал Традішн, де Великоречанін був засновником, дало такі доходи? Об'єднання зареєстровано в місті Києві за адресою Круглоуніверситетська, 7. В його обєднанні працювало 3 адвокати. Тож виникає питання, ким він там керував? Сам собою? В судовому реєстрі не знайдено жодного спору, який представляло би це адвокатське обʼєднання», — каже правозахисник.

Проте за даними Сергія Косенка, саме досвід керування протягом 3 років зазначеним обʼєднанням було зараховано Великоречаніну в якості обовʼязкових вимог відповідності зайняти високу посаду в означеному антикорупційному органі, як того вимагає профільний Закон про АРМА.

«Для того, щоб займати керівну посаду в АРМА, у людини має бути досвід на керівних посадах. А Великоречанін все життя до АРМА працював на другорядних посадах і в біографічній довідці надав завідомо неправдиву інформацію про наявність у нього досвіду роботи на керівних посадах. Ми бачимо практику, коли колишні помічники екснардепів зараз знаходяться на керівних посадах. Тобто всюди розставляють хлопчиків та дівчаток, якими можна керувати. Це підставні люди, які нічого не вирішують, а лише виконують чиїсь вказівки. Нами зараз зроблено запит до колегії адвокатів Києва про надання інформації про кількість працівників в АО, де Великоречанін «керував», — каже Сергій Косенко.

Крім того, правозахисник зазначив, що наразі згідно офіційної інформації об'єднанням Лігал Традішн керує його співзасновниця та подруга Великоречаніна Горпинченко Лілія. Однак її телефони не відповідають. За другим номером адвокатського обʼєднання відповідає заступник голови АРМА Великоречанін. Тобто виходить, що він не припинив адвокатську діяльність, що порушує законодавство.

До речі, за адресою місця реєстрації та знаходження Лігал Традіш, у звичайному житловому будинку, на вул. Круглоуніверситетській 7, оф. 28, виявили десятки інших компаній. Щонайменше 2 з них, відповідно до судового реєстру, проходять у справах про ухилення від оподаткування в особливо великих розмірах та, навіть, фінансуванні ДНР.

І на додаток варто зазначити, що П. Великоречанін захищав свою дисертацію у Сергія Ківалова.

«Тема його дисертації „Множинне громадянство. Конституційно- правове дослідження“. Це взгалі про що? Не може в Україні людина сидіти на двох чи трьох стільцях одночасно, бо це заборонено Конституцією. Цікава деталь, що Великоречанін захистив дисертацію у 2015 році, а його науковий опонент Фріцький Юрій Олегович. Якщо ввести в інтернеті в пошуку замовити дисертацію, то один з російських сайтів висвітлив, що вищезазначена людина займається написанням дисертацій в рф. Тепер ще перевіримо цю дисертацію на плагіат», — каже правозахисник.

На його думку, керівництво АРМА — це шоу група, завдання якої відволікати суспільство різними дурницями від глобальних речей, які відбуваються в агентстві.

«Поки всі обговорюють скандал з формою АРМА, незаконні звільнення, гучні заяви ні про що, закордонні відрядження в США та Ірландію Думи, суспільство просто вводять за ніс. А всі відповіді, щодо ситуації, яка склалася в АРМА, які робляти голова громради при АРМА та звільнений начальник теруправління Романов, лише підтверджують, що куди не звертайся всюди кришують Думу. А ДБР та поліція просто приховують злочини в АРМА. То чи потрібні нам такі правоохоронні органи?», — підкреслює правозахисник.

Він зазначив, що до голови АРМА О. Думи підготували лист, згідно з яким вона має звільнити незаконно призначеного П. Великоречаніна своїм заступником.

«Тобто людина все життя працювала помічником нардепів від Партії Регіонів та займала другорядні посади у Вищій Раді юстиції, а тут раптом — генеральський ранг та генеральські надбавки. Адже Великоречаніну було встановлено надбавки — 21% посадового окладу та присвоєно третій ранг держслужбовця, що відповідає військовому званню генерал — майора. Чому людині, яка все життя пропрацювала помічником регіоналів, раптом роздаються генеральські звання? А якщо Великоречанін захоче піти до лав ЗСУ, то відповідно до того рангу, який він зараз має, йому повинні присвоїти звання генерала. Ми будемо звертатися до суду з цим питанням», — резюмує правозахисник.