Метро, полуниця та ремонти замість дронів: куди йдуть гроші киян

Згідно з відкритими даними Київ не увійшов навіть до першої десятки міст за сумою договорів по закупівлі дронів за минулий рік. Хоча кошти в бюджеті є. Однак витрачають їх не на оборону, а як заманеться чиновникам. Зокрема, закатують в асфальт, заривають у землю або ж на ремонти, наприклад, шкіл у нормальному стані. Чому так відбувається, та як зупинити міську владу недоцільно витрачати бюджетні кошти під час війни, розбиралися журналісти.

Уряд мав провести перевірку мобілізаційного стану
Уряд мав провести перевірку мобілізаційного стану

220 мільйонів на ремонт садка та 2,5 млн на полуницю

Починаючи з осені 2023 року під КМДА регулярно відбувалися з мітинги з вимогою перераховувати гроші на ЗСУ з міського бюджету. Наразі через проблеми в законодавстві процес закупівлі дронів містами є складним, оскільки, згідно із ним, це може вважатися нецільовим використанням бюджетних коштів. При цьому для столичних чиновників закупати барабани та овочерізки на мільйони гривень під час війни для бомбосховищ, виявилося цілком нормальним та доцільним.

На думку фахівця з ринку праці й трудових відносин Сергія Кондрюка, такі видатки з бюджету є корупційними.

Тож кияни ще досі не встигли оговтатися від скандалу з такими закупками у Дніпровському районі для шкільних укриттів, як знову на освітні заклади виділяються мільйони гривень з бюджету. Зокрема, на prozorro було оголошено проведення тендеру, щодо капітального ремонту будівлі дошкільного навчального закладу № 799 по вул. Степана Олійника, 10, в Дарницькому районі. Очікувана вартість складає 220 297 168,00 млн грн з ПДВ. При цьому, що це відносно новий садочок. Адже рішення про створення цього комунального закладу було прийнято Київрадою у 2018 році. Відповідна інформація є на сайті КМДА. Тобто за 6 років будівля вже потребує капітального ремонту? І під час війни, поки українці останні копійки віддають на армію, дитсадок на Позняках відремонтують за 220 млн гривень. Хто займатиметься ремонтними роботами стане відомо після аукціону, який розпочнеться 3 червня.

І це ще не все, на минулому тижні стало відомо, що освітяни Дніпровського району витратять 2,5 млн грн на полуницю.

На думку експертів це неприпустимо.

«Під час війни треба категорично заборонити будь-які реконструкції, закупівлі нових меблів і ремонти не аварійних садочків або шкіл, тощо», — каже С. Кондрюк.

Також експерти проти капітального ремонту та будівництва доріг й перекладання бруківки.

У «Київавтодорі» урочисто рапортують, що «оновлюють» тисячі квадратних кілометрів покриття доріг і тротуарів. Тим часом кияни обурюються, що це не на часі. Адже по всій країні розбиті мережі «Укренерго», які не ремонтується, а ремонтується асфальт". А кияни сидять по 5- 10 годин без світла.

14 млрд гривен на метро — гроші на вітер?

Метро на Виноградар будується з 2019 року. Відкриття нових станцій переносилось двічі, сьогодні жодна з них не побудована. Куди пішли кошти — питання до правоохоронних органів. Однак замість закупівлі дронів для ЗСУ, під час війни міська влада вирішила знову «будувати» підземку.

Своєю чергою експерт з економічних та політичних питань Юрій Гаврилечко шокований тим, що під час війни оголошується тендер на добудову метро розміром на 14 млрд грн.

«Це еквівалент закупівлі або виробництва 3000 дронів. Тобто, це третина президентської програми 1 млн дронів на рік. В ці ж кошти можна вкласти підготовку операторів та екіпажів дронів. Нам точно треба добудовувати метро під час війни? Те ж саме стосується закупівлі кущів у Дарницькому районі столиці на 5 млн грн. Це для чого? Ми ворога будемо зустрічати кущами?», — каже Ю. Гаврилечко.

З ним погоджується С. Кондрюк, який зазначає, що мер В. Кличко хизується тим, що в Києві багато кущів та квітів.

«Але ж це десятки мільйонів гривень. Тому під час війни ми маємо якось перетерпіти без квіточок, лавочок та метро на Виноградар. Також дивно, чому під час війни не забороняють закупівлю авто для чиновників. Починаючи від поліції, генпрокуратури, нардепів та Офісу президента. Як змінилася кількість водіїв чиновників? Коли для них купують нові авто, а водіїв метро та автобусів забирають до військкомату», — резюмує С. Кондрюк.

Який вихід?

Фахівці підкреслюють, що програмні бюджети, були закладені раніше. А зараз вони продовжують реалізуватися під час війни. Тобто відбувається планомірне і системне відмивання грошей".

На думку фахівців для того, щоб уникнути корупційних схем, зловживань та нецільового використання коштів, має бути створена воєнно-цивільна експертиза всіх видатків на всіх рівнях влади.

«Щоб стояв акцент критично важливий видаток. Цю експертизу мають робити люди, які мають повагу серед громади у кожному населеному пункті чи державі. Тобто саме громада має визначати на що критично необхідне варто витратити кошти. Все інше має йти на оборону. Тоді нардепу від Слуги народу Гетманцеву не доведеться видумувати дурню про знищення Фопів та введення додаткових податків для населення та бізнесу», — резюмує експерт.

На думку Ю. Гаврилечко ми маємо й будемо мати бюджет, де є витрати за абсолютно цивільними статтями та пріоритетами, поки це не змінить уряд.

«Уряд мав провести перевірку мобілізаційного стану та готовності національної економіки органів державної влади та інших установ. Зокрема, органів місцевого самоврядування, збройних сил, а також сил цивільного захисту, підприємств, установ та організацій. Все це мало відбуватися в межах економічної підготовки до надання відсічі ворогові. До цього часу це досі не було зроблено. Адже Кабмін не виконує закон про мобілізацію», — підкреслює Ю. Гаврилечко.

Отже, поки це питання не буде вирішено, готуємося до нових шокуючих тендерів на мільйони гривень.