Українців хочуть примусити до перемовин з рф — Олександр Палій

У 2021 році в інформаційний простір країни влетіла заява Олексія Арестовича про перейменування держави Україна на Україна-Русь. Під час війни також почали випливати такі наративи. Що насправді за цим може ховатися, до чого тут мирні перемовини з рф, і коли закінчиться війна, журналісти i-ua.tv запитали в аналітика Олександра Палія.

російські еліти готові на все, або зберегтися
російські еліти готові на все, або зберегтися

— Чи не стане перемога України над рф оманливою, якщо ми підемо на поступки кремлю?

— Дійсно, ми можемо отримати так звану Піррову перемогу. Такий сценарій не можна виключати. Адже ми маємо занадто багато водних. Крім того, є відчуття, що війна підходить до більш гарячої фази. І в атмосфері відчувається, що ескалація неодмінно станеться. Аналізуючи кроки росії, ми можемо приблизно зрозуміти, що відбувається.

Відбулася ганебна атака на Охматдит та клініку Ісіда. А яка реакція союзників на це? Рішуча чи дуже квола? Очевидно, що ми не бачили ніякої рішучості на саміті НАТО. Союзники не дозволили бити в глиб рф та не пообіцяли негайно надати винищувачі F 16. Замість цього вони включили гойдалку — то можна бити по рф, а потім не — ні.

— Це означає що наші союзники бояться рф?

Гадаю, що ні. Справа зовсім в іншому. Пишеться книга світової історії. І на Заході не виглядати тими, хто напав на росію першим. Адже удари західною зброєю по території рф, стане приводом сказати, що таким чином НАТО напало на росію через Україну. Перший крок має зробити світове зло. Тобто рашка рано чи пізно має відкрити другий фронт. І скоріш за все це відбудеться в Європі, а наші союзники очікують цього моменту. Саме тоді будуть надані дозволи бити по рф. А до цього часу ми будемо мати дуже повільні кроки.

До речі, Генасамблея ООН підтримала резолюцію про безпеку ядерних об'єктів України. Однак, 60 країн утрималися від голосування, серед яких Китай, Бразилія, ПАР, Індія, Саудівська Аравія, Іран, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан та Узбекистан. Можливе йде боротьба за думку цих країн. Не виправдовую Захід, але він змушений маневрувати та чекати. Адже навіть дитячі жертви для нього виявилися недостатнім аргументом.

— Поки на Заході забороняють бити по рф, Зеленський каже, що в нас є власний план. А в чому він полягає, виготовлення власного далекобійного озброєння?

Однозначно. Проте думаю, що удари українським озброєнням співпадають з дозволом заходу бити по рф. Цей час очевидно настане не раніше вересня жовтня, або ж коли росія здійснить гібридну атаку на Європу.

Щодо блекауту, до з кожним днем ситуація погіршувати йметься. Нам дали пілюлю, заявивши, що скоро ситуація покращиться. Але цікавить, навіщо заступник голови КМДА заявив, що в Києві відновили дві третини генеруючих потужностей, а наступного дня прилетіли ракети по Охматдиту та генеруючим можливостям ДТЕК. Також українців попередили, що взимку електроенергії може не бути по 2−3 доби. Тобто від 48 до 72 годин. Це перша частина плану, щодо інформаційної підготовки українців. Друга частина — мобілізація. Робиться все можливе, щоб у людей було несприйняття мобілізації, замість того, щоб її підтримувало суспільство. Адже це питання виживання країни. Паралельно з цим спалюють авто військових. Тому не виключаю, що може бути більше нападів на військових у майбутньому. Хоча це не нормально для України. Тому там пропонують мир за будь- яку ціну, ніж гарна війна.

— Невже українці не розуміють, що це оманливий шлях? Адже і 2014 році вже були перемовини і домовленості

В Українців дуже сильно розвинене почуття зони комфорту. Тобто садок вишневий коло хати. Це мій садок і на чіпайте мене, але це грає проти нас. Однак, якщо немає переможеного, то хто буде платити за відновлення зруйнованого житла та підприємств? Чи готові українців посилити у себе біженців. На цьому тлі, ми бачимо, що в США відбувається бардак. Зокрема, Байден назвав Зеленського путіним, а віце- президента Харрис Трампом. Тому Пілосі та Обама закликали Байдена знятися з виборів президента США. Це все шоу і невідомо, чим воно завершиться. Всіх будуть тримати у напрузі до останнього моменту.

Уявіть собі, що буде холодна зима, всі мерзнуть, немає електрики, мобілізація не відбувається. Бо від неї є роздратування. Ростуть ціни, все дорожчає, а рф може зробити черговий масштабний наступ. На цьому тлі повилазять багато експертів, які почнуть казати, а давайте все це зупинимо. Робимо перемовини, бо все дуже погано. І коли в українців з’явиться відчуття відчаю, то в гру вступить п’ята колона. Для цього достатньо послухати, що говорив Арестович. Тим паче, що зараз його тези починають озвучувати деякі блогери. Хоча Арестович є військовозабов’язаним, але чомусь дуже легко виїхав з України і ніхто не порушив проти нього карну справу та не називає його ухилянтом. Хоча він був радником голови ОП Єрмака.

І тут, коли всі українці впали у відчай, їм пропонують утворення єдиної держави Україна — Русь. Не виключаю, що там може бути Білорусь. Тобто таке собі перезаснування держав зі столицею в Києві. Адже залишки російської еліти бояться, що вони втратять все, адже все йде до того. Саме тому їм могли запропонувати такий сценарій збереження. А російські еліти це влаштовує. А Єрмак та Арестович очевидно вирішили, що вони використають рашку і щось за це отримають. Зокрема, Єрмак може стати першим прем’єр- міністром України — Русі. Як вам такий сценарій? Звучить, як бред… Але, ми бачимо тенденцію, те, що ми вважаємо сьогодні бредом, може стати реальністю вже завтра. Адже українцям таким чином запропонують нагнути рашку, бо вона буде нам підпорядковуватися. Адже Арестович пропонує почати грати за правилами рф та обдурити її. Може вони щиро думають, що її переграють, бо вони обидва самозакохані. Особливо Єрмак, який їздить всюди з Зеленським, щоб бути всюди впізнаваним.

Для цього вже сценаристи 95 кварталу запустили тези блогерів про перемир’я, а після цього анти тези від Мосійчук, що це неможливо. Зокрема, що це йде дискусія у суспільстві. Однак з часом кількість цих думок буде збільшуватися. Нас заганяють у безвихідну ситуацію, або загине 1 млн людей, на що ми не готові, покласти, їх як м'ясо, або ж втратимо країну. І тут Арестович та Єрмак готові надати альтернативу.

— Як цього не допустити? Який вихід?

— Розголос. Однак це не означає, що все буде саме так, як вище зазначив. Однак такий сценарій не виключено, тому ми маємо через розголос йому запобігти. Думаю, що англосакси про це знають. Проте не виключаю, що частину англосаксів він влаштовує. А будь-які заяви про давайте переграємо рашку у її грі — здача України. Тобто створення формату Україна — Русь, спроба, щоб Україна розтанула у цій машині. І якщо дійсно буде потрібна така угода, то для цього усунуть путіна. Який до речі, досягне своєї мети — об’єднання земель. І вже не буде різниці, як ця держава називатиметься. російська імперія чи Україна — Русь. Адже російські еліти готові на все, або зберегтися.

Тобто, якщо центральна влада зруйнується, то в рф може відбутися боротьба — всі проти всіх. І це вже ніхто не зможе зупинити. Тобто московські проти пітерських, а свошники проти мирних. Все перемішається, бо рашка — це комок суперечностей, які нівелює центральна влада. Частина еліт рф це розуміє та веде перемовини з Єрмаком для того, щоб зберегтися. А подадуть це, як перемогу і для рф і для України.

Тому політики, журналісти, блогери та експерти, які пропонують такі варіанти, мають бути арештовані. Також має бути їх ізоляція. Паралельно Україна має формувати свої еліти. Адже тільки своя еліта здатна вказати справжній шлях, врахувавши інтереси України. Щоб нам це не нашкодило та ми отримали те, що хочемо. В Україні багато адекватних людей, але так сталося, що вони всі поодинці або невеличкими групами. Тому їх треба об’єднувати. Нарізі ми бачимо, що ніхто не поніс відповідальність за роззброєння та здачу України. Адже між українськими елітами є консенсус один одного не чіпати, а президент Зеленський не хоче його порушувати. Хоча у суспільства є потреба у притягнені винних до відповідальності. Ми маємо подолати і цю проблему. На наше покоління впало завдання вирішити всі проблеми, які накопичили інші покоління. І ми маємо їх вирішити, інакше вони залишаться нашим нащадках.

А якщо ми будемо занадто толерантними до агентів росії та п’ятої колони, то не буде України. Всіх, хто донатив до ЗСУ — до Сибіру, бо це вороги. І тільки уявіть собі, що буде з 1 млн мобілізованих та їх сім’ями. Чи готова Європа до такого напливу біженців? Однак такий сценарій навіть не розглядаю.

— Але якщо ми підемо на умови рф, чи не стане це удар по державності? Чи не знищиться українство?

В Офісі президента зараз кажуть, що не підуть на умови рф. Однак готують народ для того, щоб це було його рішення здати території, сказавши, що це громадська думка проти якої не попреш. Однак чим більше розголосу ми надаємо потенційним планам, більш шансів їх зірвати. Адже ближче до осені можуть з’явитися наративи, що тут і там люди, і навіщо нам вбивати один одного? А на території рф будуть люди, які виступатимуть проти війни та закликатимуть сісти за стіл перемовин. А ще краще об'єднатися, а не воювати один з одним. А для того, щоб зрозуміти тактику росіян, рекомендую почитати Хамелеон Чехова. Отже, спробувати прорахувати росіян буде досить важко. І чим ближче перемога, тим нам буде важче. Адже це, як ніч перед світанком.

— А що може стати переломним моментом у війні?

рашка рано чи пізно атакує Європу. І це стане для неї пасткою. А Європа не зможе ховатися за нашими спинами та відмовчуватися. Їм доведеться або вступити у війну, або визнати поразку. Однак вони не для цього переозброювалися. А далі процес пришвидшиться. У рф два варіанти. Перший — рашка програє війну і виплачує репарації Україні. Цей план є катастрофою для російських еліт. Адже він означав би їх знищення. І тому в рф намагаються запобігти цьому плану. А ось умовний план колишнього радника голови ОП Єрмака Арестовича про створення України- Русі дає рф надію на порятунок. І в кремлю хочуть його реалізувати. Однак він має отримати підтримку на Заході. Не виключаю, що провідником цього плану виступає Орбан. Ми бачимо, що навколо цього плану можуть об’єднатися певні сили. Наприклад, на виборах в США перемагає Трамп та каже, щоб Україна та рф сідали за стіл перемовин. Після чого домовилися створити Україну — Русь. Тобто цей план був освячений елітами.

Заради цього в рф можуть відкрити українські школи, і сказавши, що ми братні народи.

І якщо на це не піде путін, то це зробить хтось інший замість нього. По факту, Арестович — говоряча голова Єрмака й певної частини російських еліт, яка озвучує план припинення війни і до нього готова. Хоча може виявитися, що Арестович подвійний агент і працював паралельно на ГУР та СБУ та переграв росіян. Однак не треба створювати собі ілюзій, треба розуміти наскільки це складна гра. Не виключає, що саме тому Єрмак так добре піарить своє обличчя. Це одне з можливих відповідей.

Також не виключаю, що організація плану Арестовича передбачає вузький час можливостей.

Складеться така ситуація, коли Захід буде зайнятий сам собою, а Україна буде доведена до істерії, що треба рятувати ситуацію. Тобто або здаватися, або об’єднуватися в Україну — Русь. І для цього буде створено вузьке вікно можливостей. І Китаю і Заходу вигідний такий план. Адже в них поки немає остаточного плану, що робити з росією. Адже, якщо рф розвалиться, Китай змушений буде активізуватися. Тобто забрати частину території прямим або не прямим шляхом. Китаю зараз це не потрібно, бо він не готовий вступати зараз у військовий конфлікт. Йому потрібно переозброїтися та перелаштувати економіку, а все це певний час. Крім того, активізація Китаю не дуже доречна Заходу. Йому краще, щоб Китай залишався приспаним поки Європа не переозброюється та буде готова до битви з рф. Тому ми маємо розуміти, кому цей план про створення України- Русі буде вигідним. Зокрема, що з нього отримає США, а що ЄС чи Китай, а що рф та Україна. Єдине питання, чи цей план придумали Арестовичі — Єрмаки, або ж хтось інший, а колишній радник голови ОП має його реалізувати. І цей план мають подати, як порятунок.