Чи можливо створити Єдину Православну церкву в Україні?

Згідно з соцопитуванням КМІС, українці хотіли б об’єднання двох православних церков УПЦ мп та ПЦУ. Наскільки це можливо, які варіанти об’єднання існують та чи буде Єдина Православна церква в Україні, розбиралися журналісти i-ua.tv.

Чи можливо створити Єдину Православну церкву в Україні?
Чи можливо створити Єдину Православну церкву в Україні?

Об’єднання всіх конфесій неможливе?

На думку експертів, Україні ще далеко до Єдиної православної церкви, про створення якої запитували у громадян, представники КМІС. Суспільство та духовенство до цього ще не готові. Крім того, політолог Віталій Кулик вважає, що держава взагалі має бути відокремлена від церкви.

«Скажу дуже непопулярне рішення та позицію, не вважаю, що в нас має бути одна православна церква. Вважаю, що в Україні держава має бути відокремлена від церкви. А залучення церкви до політичних процесів має бути мінімізовано», — каже В. Кулик.

На його думку, наявність плюралізму у церковних організаціях та відсутність єдиної державної церкви — найкращий вихід з нинішньої ситуації .

Своєю чергою, доктор філософських наук і професор Острозької академії Петро Кралюк зазначає, що вже багато разів ставилося питання про об’єднання православних церков. Однак об’єднати представників всіх конфесій неможливо.

«Існує думка, що до ПЦУ може приєднатися Українська Греко-католицька церква, яка в плані обрядовості є дуже близької до Православних. Однак це не самостійна релігійна організація, а структура Римо-католицької церкви, яка не буду віддавати таку велику структуру, як Греко-католицьку церкву. Тому сумніваюся, що греко-католики підуть на об’єднання з православною церквою України. Хоча серед вірян, згідно з соцдослідженнями, поширена думка про необхідність Єдиної православної церкви, яка б об’єднувала всі близькі конфесії. Це лише, бажання, реалії інші. Хоча все залежить від духовенства. Хоча серед священнослужителів, навіть високого рангу, поширюються ідеї створення Єдиної потужної церкви, з якою будуть рахуватися, бо вона буде незалежною. Наразі ПЦУ певним чином залежить від Вселенського патріархату та Константинополя», — підкреслює П. Кралюк.

За його словами, поки реально відбулося лише об’єднання УПЦ Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви.

«Відбувся відповідний об’єднавчий собор в грудні 2018 року. До цих юрисдикцій приєдналися два єпископи УПЦ мп (російська православна церква). Тобто повномасштабне об’єднання не відбулося. УПЦ, яка за кількістю парафій є чи не найбільшою церквою в країні, залишилася діяти окремо», — зазначає П. Кралюк.

Московський патріархат намагається пережити скрутні часи

«Україна не є одно конфесійною країною. В нас є багато конфесій. Щодо можливого об’єднання, то його не відбувається. Ми бачимо, що московський патріархат намагається пережити складні часи. А коли ситуація піде у замирення або зниження екзистенційності війни, в мп знайде формулу свого виживання. Компромісним варіантом може бути створення метрополії, не пов’язаною із москвою, але вона не буде під константинопольським патріархатом. Це можливо, проте це більше питання до релігієзнавців», — вважає В. Кулик.

Своєю чергою П. Кралюк каже, що УПЦ є філіалом російської церкви. Навіть, коли священнослужителі цієї церкви заявляють про самостійність, всім відомо, що вони пов’язані з РПЦ. Адже їх ієрархи ходять до синоду РПЦ і залежать від них.

«УПЦ мп виконує певні політичні функції, тому не піде на об’єднання ПЦУ. Адже представники московського патріархату виконують вказівки з москви. Поки Україна протистоїть рф, РПЦ не дасть згоди об’єднання. Тому не треба мати ілюзій та очікувати об’єднання УПЦ мп та ПЦУ найближчим часом», — резюмує П. Кролюк.